Leszavaznak-e a magyar képviselők von der Leyenre? Megkérdeztük őket!

Szerző: Illés Gergő
2019.07.16. 14:24

Cseh Katalin sejtetőleg támogat, Dobrev Klára az elnökségre bízza, Szájer József kiáll mellette, Ujhelyi István pedig elvi okokból Ursula von der Leyen bizottsági elnökjelöltsége ellen szavaz. Megkérdeztünk pár magyar EP-képviselőt, mire számíthatunk tőlük a ma esti szavazáson.

Leszavaznak-e a magyar képviselők von der Leyenre? Megkérdeztük őket!

Élőben közvetítünk Strasbourgból, ahol ma arról dönt az Európai Parlament, hogy támogatja-e az állam- és kormányfők háttéralkujaként jelöltté váló Ursula von der Leyen bizottsági elnökké való kinevezését. Itt olvashatod az élő közvetítésünket, itt minden infót leírtam, amit tudnod kell a mai napról Strasbourgban, itt te is szavazhatsz, amíg a képviselők nem, itt pedig arról írtam, miért fogják minden bizonnyal megválasztani von der Leyent este.

Fidesz-DK egyetértés Strasbourgban

Az Európai Parlament folyosóin az EP-képviselők közül hármat sikerült elkapnunk: Szájer József fideszes politikus szűkszavúan csak annyit nyilatkozott az Azonnalinak, hogy

támogatni fogják von der Leyen jelölését,

ezután pedig tovasietett. Mindenesetre az elnökjelöltnek – aki lényegében mindent képvisel, ami nem a Fidesz – jól fog jönni a fideszes delegáció tizenhárom szavazata.

Dobrev Klára éppen a képviselői bár felé sietett, mikor pár másodpercre a folyosón meg tudtuk kérdezni: a DK-s képviselő az Azonnalinak nem mondott konkrétumot arról, hogy támogatják-e von der Leyent, csupán annyit árult el, erről a délután folyamán dönt majd az elnökség. „Egy konzultációt tartottunk és az elnökség fog dönteni róla”. Felvetettük, hogy akkor végül nem biztos-e az, hogy tényleg az emberek dönthetnek a négyfős DK-s delegáció álláspontjáról, mire Dobrev csak annyit felelt: ez az elnökség döntése lesz, másfél-két óra múlva okosabbak leszünk.

A döntés időközben meg is született: a DK delegációja támogatja Ursula von der Leyen programját és jelöltségét,

közölte Gréczy Zsolt a párt sajtótájékoztatóján.

A Momentum sejtetve támogat

Cseh Katalin momentumos volt a leginkább bőbeszédű, de sok konkrétumot ő sem mondott. Mindenesetre erősen utalt arra, hogy pártcsoportjával támogatni fogják von der Leyen jelölését. „Örülök annak, hogy a múlt heti frakciókkal való konzultációkat követően von der Leyen asszony nagyon sok mindent beépített a javaslatokból, hallgatott a kritikákra. Örülök annak, hogy ambiciózus vállalásokat tesz a klímavédelem érdekében, külön kitért a jogállamisági mechanizmusokra” – összegzett Cseh, aki szerint persze kérdések merülnek fel, hogy ezek „csak szép szavak vagy valódi, kivitelezhető tervek”.

A végleges álláspontról a 108 fős pártcsoport csak a délutáni frakcióülésük után határoz. „Egyes frakciótársaink már egyértelműen meg vannak győzve”, de „mindenki szabadon fogja kialakítani az álláspontját”, mondta Cseh, majd hozzátette: sokan fogalmaztak meg kérdéseket von der Leyen jelölésével kapcsolatban, s problémásnak tartják a Spitzenkandidat-rendszer felborulását, VDL ugyanis nem volt csúcsjelölt. Felvetettük: miután biztossá vált, hogy a Fidesz is megszavazza majd von der Leyen jelölését, nem érzi-e problémásnak a Momentum, hogy ebben a kérdésben együtt szavaz a magyar kormánypárttal.

„Inkább azt tartom kellemetlennek a Fidesz részéről, hogy ők teljes mellszélességgel támogatják az ő jelölését, hiszen mindenben a szöges ellentétét mondja annak, amit Orbán Viktor képvisel”

– szögezte le Cseh, hozzátéve, hogy a miniszterelnök „rossz lóra tett” vele. Ugyanakkor a momentumos politikus szerint a Fidesz pozíciója olyan gyenge a Néppárton belül, hogy nem tudtak mást tenni, mint beállni a sorba. A Renew képviselője szerint ugyanakkor von der Leyenből is „nulla perc alatt lesz Soros-ügynök a magyar médiagépezetben”, de ha valaki felkerül a kék plakátokra, „az jó úton jár”. 

Az MSZP elvi okokból nemmel szavaz

Ujhelyi Istvánt, az MSZP egy szál képviselőjét a Hírklikknek sikerült elcsípnie, aki

von der Leyen jelölését „elvi okokból” nem fogja támogatni, de programját már igen.

Ujhelyi legfőbb problémája, hogy a jelölési folyamatban az Európai Tanács „semmibe vette a választókat, semmibe vette az Európai Parlament közvetlenül megválasztott képviselőit” azzal, hogy olyan embert jelölt a Bizottság élére, aki nem mérette meg magát csúcsjelöltként, csupán egy Tanács-beli alku eredménye a jelölése. „Ehhez felelős képviselőként nem asszisztálhatok, ezért szavazok nemmel a jelöltjükre” – fogalmazott Ujhelyi a Hírklikknek. Azt ugyanakkor már hozzátette: az elnökjelölt programját támogatja, hiszen attól nyilvánvalóan „a hideg rázza ki” a fideszeseket.


A végső szavazás este 6 órától kezdődik, kövesd azt is velünk élőben az Azonnalin!

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek