Demokrácia-e még az EU? Megkérdeztük az EP-képviselőket! Videó

2019.07.06. 09:11

Demokrácia-e még az EU azok után, hogy nem egy Spitzenkandidatot, hanem a háttéralkuk során a kalapból előhozott Ursula von der Leyent jelölik Bizottsági elnöknek? Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak Strasbourgban, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó.

Az új Európai Parlament első plenáris ülésén szavakban már volt némi lázadozás az ellen, hogy a Spitzenkandidat-rendszert felrúgva tipikus háttéralkus megállapodás született a bizottsági elnökjelölt Ursula von der Leyen eddigi német védelmi miniszterről és a többi EU-s csúcspozícióról.

Az Azonnali ennek kapcsán az EP strasbourgi folyosóin arra volt kíváncsi: mit gondolnak az EP-képviselők, demokrácia-e még az EU? A legtöbben nem kifejezetten von der Leyen jelölése kapcsán fogalmaztak meg kételyeket.

Aki nem gondolja demokratikusnak az EU-t, annak erre többnyire más okai vannak a Spitzenkandidat-rendszer meghekkelésén kívül:

többen sérelmezték például, hogy az Európai Parlament nem kezdeményezhet EU-s jogszabályokat, illetve, hogy a frakciónélkülieknek kevesebb felszólalási és részvételi joga van az EP-ben.

De miért ül valaki az Európai Parlamentben, ha amúgy szerinte az EU nem demokrácia? Milyen díszletektől gondolhatják azt az EP-képviselők, hogy valódi hatalmuk van? És kik, milyen érvekkel védték meg a mostani háttéralkus jelölést? Ez is kiderül a videóból!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek