Weber, Timmermans? Egyik Zero, másik Light!

Szerző: Illés Gergő
2018.11.28. 16:22

Kólákhoz hasonlította a Néppárt és a szocialisták csúcsjelöltjeit az európai konzervatívok Spitzenkandidatja.

Weber, Timmermans? Egyik Zero, másik Light!

Elindította kampányát az Európai Parlament harmadik legnagyobb képviselőcsoportjának csúcsjelöltje, Jan Zahradil. Az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) az Európai Bizottság elnöki posztjára szóló protezsáltja szlogenjében állítja, „újrahangolná” az Európai Uniót, valamint győzelme esetén „rugalmasabbá, kisebbé és decentralizáltabbá” tenné azt. Már maga a kampánynyitó hangulata is szokatlan volt: Zahradil a brüsszeli Európai Parlament előtt, egy kávézóban vázolta fel elképzeléseit a Politico riporterének. A program után ráadásul egy olyan blues-zenekar is fellépett, melyben maga az ECR frakcióvezetője, Syed Kamall énekelt.

Az Európai Parlamentben már hazája 2004-es csatlakozása óta benn ülő Zahradil beszédében a kólákhoz hasonlította a legnagyobb pártcsoportok csúcsjelöltjeit: szerinte ugyanis

a néppárti Manfred Weber és a szocialista Frans Timmermans közti döntés olyan, mint „dönteni a Light kóla és a Zero kóla között”. 

A cseh parlamenti képviselő elmondta: több hatalommal ruházná fel a nemzeti parlamenteket, és többféle valutát is megtűrne a EU-n belül. Emellett a kereskedelemre is nagyobb hansúlyt fektetne, szerinte „legalább tíz” szabadkereskedelmi egyezményt kéne még aláírni az EU és Japán között 2024-ig.

A jobboldali Európai Néppárt (EPP) és a középbalos szociáldemokrata S&D csúcsjelöltjei mellett Zahradilnak kevés esélye van a győzelemre, ráadásul az ECR várhatóan jelentős veszteséget fog elszenvedni a jövő májusi választáson. A pártcsoport egyik legjelentősebb erejét ugyanis a lengyel kormánypárt mellett a 18 képviselővel rendelkező brit Konzervatívok adják, a Brexit után őket viszont már elveszíti az ECR. A Politico mandátumbecslése szerint viszont az ECR képviselői helyeinek száma a jelenlegi 73-ról 48-ra eshet vissza, ezzel csupán a hatodik legnagyobb képviselőcsoporttá válva a jövőre már csak 705 fős parlamentben.

Ez csak azzal változhat jelentősebben, ha a pártcsoportjaikban elégedetlen, de odahaza sikeres jobboldali pártok hirtelen az ECR soraiba ülnének át: ide tartozhatna például a Fidesz is, amennyiben a magyar kormánypártot kizárnák az Európai Néppárt tagjai közül; valamint a Matteo Salvini-féle Ligával is folynak egyeztetések. Zahradil a Politicónak elmondta: Már „vannak folyamatban egyeztetések”, részleteket azonban nem árult el.

Hozzátette: egyelőre szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy akár az olasz Öt Csillag Mozgalom, akár a Liga hozzájuk ülhetne át, de abból nem csinált titkot, hogy csoportjával „új parlamenti többséget” formáljon a választások után.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek