+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2019. július 4. csütörtök, 12:33
Eljöttek az Európai Parlamentbe az EU csúcsvezetői, hogy megmagyarázzák a dealt, amit az Európai Parlament spitzenkandidatjainak félresöprésével hoztak létre az uniós tagállamok vezetői. A Tanácsot vezető lengyel Tusk a dealből kimaradt zöldeket győzködte, a deal nagy vesztese, a Juncker helyett beszélő szlovák Šefčovič az előző bizottságot dicsérte. Miközben a Fidesz bevédte, az Európai Parlament többsége alaposan és keményen lehordta a két másik uniós intézményt.

Az új Európai Parlament első plenáris ülésszakaszának végén is elég erős volt a lineup: a Bizottságtól és a Tanácstól is eljött valaki Strasbourgba, hogy megmagyarázza, hogyan sikerült valamelyik Spitzenkandidat – a néppárti Manfred Weber vagy a balközép Frans Timmermans – helyett végül egy klasszikus háttérszobás dealben előhúzni a kalapból egy olyan német jelöltet, akire senki sem számított, talán még ő maga sem: Ursula Von der Leyen német védelmi minisztert. Hogy az EP-t mennyire érdekelte a két uniós vezető véleménye, jól mutatja, hogy alig hiányzott valaki a délelőtti ülésről – csütörtöki napokon ha feleennyien vannak, az már szép szokott lenni.

 

Tusk megmagyarázza: Az EU nem csak beszél a nőkről, hanem meg is választja őket!

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke rögtön magyarázkodással kezdte: míg sokak számára a választáson legitimált Európai Parlament, addig mások számára a tagállami választásokkal legitimált, állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács a demokratikusabb intézmény, mondta. Tusk a von der Leyen-fémjelezte csomagról meglepő magabiztossággal kijelentette, hogy ezek „valóban közös döntések voltak” és „jó döntéseket hoztunk”. Majd rögtön bele is kezdett a progresszív sikerkommunikációba: két nő és két férfi lesz jelölve a csúcspozíciókra, ami tökéletes nemi egyensúly.

 

„Nem csak beszél az EU a nőkről, hanem meg is választja őket!” – büszkélkedett Tusk, holott Ursula von der Leyent háromból háromszor még saját német választókörzetében sem választották meg, nem is beszélve Christine Lagarde-ról,

 

akit EKB-elnöknek jelölnek, és akinek a pozíciója demokratikusan még ennyire sem legitimált.

 

Mivel a Von der Leyen-dealből a zöldek totálisan kimaradtak, Tusk szükségét érezte, hogy hangoztassa, hogy végig szoros kapcsolatban állt a Zöldek EP-beli vezetőivel, Ska Kellerrel és Philippe Lamberts-vel a tárgyalássorozat alatt – reméli, ők is támogatni fogják a Tanácsban ledealelt jelölteket, és nekik is jut majd valamilyen pozíció. Igaz, hozzátette: a Tanácsban nem ül zöld miniszterelnök, de ami késik, nem múlik: „A zöld számos országban a remény színe!”

 

Šefčovič: Von der Leyen jó jelölt!

 

A leköszönő bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker nem jött el Strasbourgba magyarázkodni, a szlovák Maroš Šefčovič EU-biztost küldte maga helyett, aki bár több toppozícióra (külügyi főképviselő, Tanács-elnök, mi több, a V4-ek állítólag bizottsági elnöknek is őt akarták) is szóba került, végül mindegyikről lemaradt. A diplomata az EP-beli beszédében magabiztosan azt mondta, az Európai Tanács jelöltjének, Ursula Von der Leyen német védelmi miniszter abszolút felkészült, és minden képessége megvan arra, hogy az Európai Bizottságot vezesse.

 

A következő Bizottság a 2015-ös párizsi klímaegyezmény szellemében kiemelten fog foglalkozni a klímaváltozással, hogy ne csak teljesítse az ott foglalt széndioxid-kibocsátási számokat, de túl is teljesítse őket, ígérte Šefčovič, miközben azért egy kicsit megdicsérte az eddigi Juncker-bizottságot is, hogy ezt az EU részéről tető alá hozta. „Európának 2050-ig teljesen klímasemlegesnek kell lennie! Mindenki érdekében áll egy tisztább bolygó, még a gazdasági szereplők számára is” – fogalmazott a szlovák uniós biztos.

 

Šefčovič részletesen beszélt a gazdasági és pénzügyi politikákról is, és külön hangsúlyozta, milyen fontos, hogy időben elfogadják majd a költségvetést, ami minden oldalon kompromisszumokat követel.

 

Néppárt: Kár, hogy az Európai Tanáccsal szemben nem lehet 7-es cikket indítani

 

Esteban Gonzáles Pons, a néppárti frakció alelnöke először is gratulált David Sassolinak az EP-elnökséghez. Emlékeztette: az Európai Parlament választotta őt meg, és ezt tartsa észben a következő két és fél évben. Ezután direktebben is beszólt a csúcspozíciókat az EP háta mögött letárgyaló Európai Tanácsnak: mint mondta, az Európai Tanácsnak ezzel szemben nem tud gratulálni, és nem tudja támogatni, ahogy mentek a dolgok. Erre hatalmas tapsot kapott.

 

Az ülésen részt nem vevő Manfred Weberhez, a Néppárt csúcsjelöltjéhez szólva azt mondta: büszkék rá, ő képviseli Európa szellemét. A Néppárt továbbra is harcolni fog a Spitzenkandidat-rendszerért, mondta Pons, ugyanis nem erőltetheti az Európai Tanács az akaratát az európai polgárokat képviselő Európai Parlamentre.

 

ESTEBAN GONZÁLES PONS ÉS AZ ELBUKOTT NÉPPÁRTI CSÚCSJELÖLT, MANFRED WEBER / FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT, MATHIEU CUGNOT

 

Arra ugyan büszkék, hogy Ursula von der Leyen lehet az első nő, aki vezetheti az EU-t, és arra is, hogy ő egy jobbközép politikus. De a jelöltet meg kellett volna vitatni az EP-vel, mert az EU jövője nem dönthető el zárt ajtó mögött – érvelt Pons, aki azt is sérelmezte, hogy az Európai Tanács csomagjában egy kelet-európai politikus sincs a vezető pozíciókra: több mint 40 millió európai nincs így képviselve, ez nem demokrácia! Erre is megtapsolták Pons-t, aki aztán megadta az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak a végső döfést:  

 

„A hetes cikkelyt nem lehet alkalmazni az Európai Tanáccsal szemben, és szerencséjük van, mert ellenkező esetben lenne egy kis gondjuk.”

 

A balközép S&D-frakciót vezető García Pérez részéről sok újdonság nem hangzott el. Szerinte az ő csúcsjelöltjük, Frans Timmermans kellett volna, hogy bizottsági elnök legyen, hiszen neki lett volna többsége a parlamentben. Az ő felszólalásában az Európai Tanács ostorozása helyett inkább a szokásos emberi jogokról, EU-értékekről szóló semmitmondás dominált, külön megemlítve a menekülthajó kikötése miatt Olaszországban őrizetbe vett német hajóskapitány ügyét.

 

Zöldek: Úgy kell az EP-nek, ha hagyja magát

 

A Zöldektől Philippe Lamberts frakcióvezető szólalt fel, aki udvariasabb hangnemet ütött meg az Európai Tanáccsal szemben. Inkább az EP demokratikus felhatalmazására hegyezte ki a mondandóját: rekordrészvétel volt az EP-választáson, az EP pedig az európaiak hangja. A zöldek a nemzetek közötti demokrácia ezen ünnepére készültek hónapok óta. Azonban ez a „kasztinggyakorlat”, amit az állam- és kormányfőktől lehetett látni az elmúlt napokban, nem biztos, hogy elhozza a változás pillanatát, amit az emberek látni akarnak. És

 

ha az EP gyengébben jön ki ebből a helyzetből, akkor csak saját magát hibáztathatja

 

– utalt óvatosan arra, hogy nem kéne elfogadni a Tanács csomagját.

 

Tusknak a Zöldekhez címzett mondataival kapcsolatban megjegyezte, hogy a zöldek bevonása a dealbe nem is volt az asztalon mint opció. Ezután felmondta a szokásos zöld programbeszédet olyan kulcsszavakkal, mint klímavédelem, igazságos adózás és gazdaság, részvételi demokrácia, és ég a ház a társadalmi, gazdasági és demokratikus kihívások miatt.

 

A ZÖLDFRAKCIÓ VEZETÉSE AZ EP NYITÓÜLÉSÉN, KÖZÉPEN LAMBERTS / FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT, MATHIEU CUGNOT

 

Macronisták: Átláthatóbb és demokratikusabb döntéshozatalt!

 

„Az EU-s csúcsvezetők kiválasztásának folyamatát demokratikusabbá és átláthatóbbá kell tenni!” – kezdte a harmadik legnagyobb frakció, az ALDE-t, a macronistákat és a román újhullámos pártokat összefogó liberális-progresszív Renew Europe vezetője, Dacian Cioloș. Ezt a mechanizmust ebben a ciklusban ki kell dolgozni, hiszen a Tanács dealjét megmásítani már késő. A volt román miniszterelnök emlékeztette Tuskot, hogy egyáltalán nincs meg az a földrajzi egyensúly, ami például az Európai Tanács élére repítette a lengyel politikust 2014-ben. Cioloș kampányolt egy kicsit Emmanuel Macron francia elnök transznacionális EP-választási listákat szorgalmazó ötlete mellett: szerinte a Spitzenkandidat-rendszernek is akkor lenne igazán értelme csak, ha bárki bármelyik összeeurópai listára, és ezáltal csúcsjelöltre is szavazhatna a tagországokban.

 

Cioloș külön hangsúlyozta, ebben a ciklusban ki kell dolgozni egy olyan prevenciós mechanizmust, ami bünteti azokat a tagállamokat, akik megsértik a jogállamiságot és az emberi jogokat. Valamint még azelőtt meg kell szabnia a Bizottságnak, hogyan cselekedjen a klímaváltozás előtt, mielőtt az új bizottsági elnök hivatalba lép – ha nem teszik meg, már késő lesz, hogy beleszóljanak ebbe.

 

Cioloș tehát kifejezetten enyhe volt a Néppárthoz és a balközéphez képest: ami kicsit furcsa is, hiszen az ALDE-nak lényegében ugyanannyi vezetője ül az Európai Parlamentben, mint a Néppártnak és a balközépnek – viszont most történt meg először, hogy be lettek véve a dealbe. Erre már csak azért is szükség volt, mert a centrista áttörésnek köszönhetően a Renew Europe EP-képviselői nélkül nincs meg a többsége az EP-t eddig uraló néppárti-balközép nagykoalíciónak.

 

A konzervatívok nem sajnálják, hogy megbukott a Spitzenkandidat rendszer, sőt

 

A Spitzenkandidat-rendszernek annyi, és én nem sajnálom ezt – kezdte Ryszard Legutko, a konzervatív-euroszkeptikus ECR lengyel frakcióvezetője. A szerződésekben egy mondat, de még egy szó sincs ugyanis a a Spitzenkandidat-rendszerről. Timmermans pedig nem az európaiak jelöltje volt. Ő a baloldali establishment jelöltje volt. Szóval jó, nem jött össze neki, és remélem, hogy nem is jön vissza – összegezte Legutko. Szerinte a Spitzenkandidat-rendszer célja a meglévő establishment hatalmának a megőrzése volt, nem az emberek részvételéről szólt.

 

„Az EU nagyfiúinak nem sikerült elérni, amit akartak. Le kell vonni a tanulságokat, és változtatni a gyakorlaton.

 

De úgy tűnik, hogy önök, hölgyeim és uraim, nem tanultak semmit ebből. Folytatják ugyanazt a stratégiát, amivel szemben egyre többen kritikusak, és 5 év múlva még többen lesznek azok. Önök pedig vakok és süketek erre. Ha nem változtatják meg a kurzust, a következmények katasztrofálisak lesznek. Ha majd ott tartanak, jusson eszembe: én figyelmeztettem önöket” – zárta beszédjét Legutko.

 

RYSZARD LEGUTKO / FOTÓ: EURÓPAI PARLAMENT

 

A salvinista szélsőjobb kiosztotta az Európai Parlamentet

 

Marco Zanni, a Salvini-féle Identitás és Demokrácia frakció (ex-ENF) vezetője, a Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Lega politikusa kőkeményen beszólt a nagy EP-frakcióknak. „Azt hittük az EP-választás előtt, változni fog valami a döntéshozatalban. Csalódnunk kellett. Az európai emberek minden bizonnyal nem értik, mi történt az Európai Tanácsban” – fogalmazott. Zanni felrótta az Európai Parlamentnek, hogy csak felháborodni tud a Tanács döntésén, de ezt tettek nem követik.

 

„Önök akkor fognak koherensen cselekedni, ha a szavakat tettek követik, és elgáncsolják a Tanács jelöltjeit! Különben csak üres szavak lesznek ezek, mint eddig mindig.”

 

Beszéde többi részében a külső határok védelmének fontosságáról és a gazdasági növekedés európai lelassulásáról mondott pár szót. „Ha Európa meg akarja menteni magát, a megújulást nem Brüsszel bürokráciájában, hanem a nemzetállamokban kell kezdeni, amelyek a valódi demokrácia letéteményesei!” Zanni Európa bukását vizionálta arra az esetre, ha ez nem következne be.

 

Szélsőbaloldal: Hiteltelen felháborodás

 

„A Európai Tanács végül talált egy megoldást a személyi pókerre, és önök a nagy frakciókból az előbb felháborodtak ezen, noha pártcsaládjuk aktívan részt vett benne. Holott a gond az az, hogy ezekbe a hátsószobás-gurmééttermes dealekbe ebbe nem vonják bele a Parlamentet és az embereket!” – kezdte Martin Schirdewan, a német Die Linke politikusa, a szélsőbaloldali GUE/NGL-frakció részéről. Mint mondta, a valódi kérdésekhez progresszív EP-beli többségre van szükség: az adócsalások abbahagyására, a klímaváltozás elleni cselekvésre, humánus európai menekültpolitikára és a szociális Európa kialakításához.

 

Végül szót kaptak a frakciónélküliek is. Közülük a legnagyobb csoportosulás a Farage-féle Brexit Párt. Egyik képviselőjük, Ann Widdecombe szenvedélyes felszólalásban fejtette ki, hogy ami az EP-ben az elmúlt napokban történt, az nem demokrácia, hanem az elárulása a demokráciának és a tagállamok polgárainak.

 

Érdekes módon még azokból a padsorokban is hangosan lehuhogták a brexitpárti MEP-et, ahonnan egyébként enyhébb szavakkal, de lényegileg ugyanezt adták elő a vezérszónokok.

 

Fidesz: Ursula Von der Leyen az emberek akarata

 

Donald Tusknál is határozottabban védte be Győri Enikő fideszes EP-képviselő a Tanács háttérszobás dealjét. Szerinte Von der Leyen EB-elnöki jelölése azt mutatja, hogy az uniós intézmények hatáskörükön való túlterjeszkedése nem sikerült, a csúcsjelölti rendszeren – ami a szerződésekben eleve benne sincs – túllépett a történelem. Nem történhetett másként, mint hogy az emberek akarata győzött: az Európai Néppárt adja az Európai Bizottság elnökét. Olyan politikát vár el a bizottsági elnöktől, ami tiszteletben tartja a tagállamok alkotmányos identitását és nem engedi a bevándorlást – mondta fel a szokásosat Győri.

 

A vita végén újra felszólalt a Bizottság és a Tanács képviselője. Maroš Šefčovič, Juncker szlovák hangja azt szűrte le belőle, hogy nagy egyetértés van a következő Bizottság prioritási listáját illetően: szociális, zöld, fair legyen Európa, és gazdasága tudjon versenyezni az Egyesült Államokéval és Kínáéval. A számos EP-képviselő által hevesen kritizált Donald Tusk Tanács-elnök nagyon röviden válaszolt a vita végén: mint mondta, felülemelkedik az EP-képviselők megjegyzésein, és reméli, a jövőben a lehető legjobb kooperációra kerül sor az uniós intézmények között.

 

NYITÓKÉP: Antonio Tajani már leköszönt EP-elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács még hivatalban lévő elnöke / Fotó: Európai Parlament, Geert Vanden Wijgaert

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit szól ahhoz, hogy nem lett Jobbik-elnök Jakab Péter? És miért szavazna a győriek helyében az ott elinduló budapesti vloggerre? Megkérdeztük.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint a média rossz színben tünteti fel az orosz igazságügyi rendszert, ez ellen pedig sürgősen cselekedni kell.

Ha nemzeti ünnep lesz Trianon évfordulója Romániában, akkor nemcsak központilag, de szinte minden településen is meg kell ünnepelni azt. Ez provokáció, mondta az RMDSZ-szóvivő.

Hogy fogja vezetni a Liberálisokat, mit gondol pártja 2022-es esélyeiről, és miben mások ők, mint a DK vagy a Momentum? Bősz Anettel beszélgettünk!

Ezúttal egy újabb civil jelentkezett be.

A Handó Tündével korábban kifejezetten kritikus Országos Bírói Tanács szóvivője elmondta az Azonnalinak, miért támogatták a Handó utódjának jelölt Senyei György Barnát az Országos Bírósági Hivatal élére.

A szervezetek szerint a magyar kormány szisztematikusan építi le a sajtószabadságot és a hirdetési pénzek elosztásával tartja sakkban a független médiát. Kovács Zoltán Sorossal magyarázza a dolgot.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Nem is akárhol: a híres Pezsgőházban! December 7-én fél Közép-Európa ott lesz Baranya fővárosában!

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás