Az osztrák szocdemek beállnának Sebastian Kurz mögé

Szerző: Techet Péter
2019.06.20. 17:18

Az osztrák szocdemek több mint tizenöt százalékkal vannak lemaradva a Néppárt (ÖVP) mögött. A kormányra kerülésük egyetlen esélye, ha beállnak Sebastian Kurz mögé. Ennek érdekében még korábbi kancellárjukat, Christian Kernt is elhallgattatnák.

Az osztrák szocdemek beállnának Sebastian Kurz mögé

A május közepén kirobbant ibizai videóbotrány következtében Ausztriában szeptember végén ismét előrehozott választásokat tartanak. A belpolitikai turbulenciákból egyelőre Sebastian Kurz jön ki a legjobban:

a Néppárt történelmi rekordokat döntöget, és már csak két százalék választja el a negyven százalékos népszerűségtől.

A tegnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás értelmében a Néppárt harmincnyolc százalékon áll. Jóval lemaradva követik Kurz pártját a szocdemek (SPÖ) huszonegy és a szabadságpártiak (FPÖ) tizennyolc százalékkal.

A Néppárt mellett egyedül a Zöldek örülhetnek még:

a 2017-ben három százalékkal a parlamentből is kiesett ökopárt most tizenkét százalékkal térhetne oda vissza,

ennek persze az is az oka, hogy az osztrák Schiffer András, Peter Pilz vezette szakadár zöldek (Jetzt), akik 2017-ben még megugrották a négyszázalékos küszöböt, most egy százalékra zuhantak le. Pilz nem zárkózna el attól, hogy visszatérjen régi pártjához, a Zöldekhez, ott azonban nem mindenki fogadná örömmel a szakadár politikust, akinek eleve nehézkes személyisége már a múltban is sok vitát okozott.

A Momentum osztrák testvérpártja, a Neos nyolc százalékot kapna, ez siker a jobboldali liberális pártnak.

Kurz mindenkivel tud

Aki persze leginkább örülhet, az Kurz, aki minden értelemben az ibizai videó győztese: megszabadulhatott az FPÖ-től, és nagyon úgy néz ki, hogy a szeptember végi választások után több koalíciós partner között is válogathat.

Jelenleg az ÖVP-nek a meggyengült FPÖ-vel, az erőtlen szocdemekkel és az erősödő Zöldekkel is meglenne a többsége – de akár a végén még a jobboldaliak álomkoalíciója, az ÖVP-NEOS-összefogás is összejöhet. Az ÖVP nem zárkózna el a Zöldektől sem, és az ökopárt is szívesen kipróbálná magát egyszer kormányon: ellentétben Németországgal, az osztrák Zöldek országosan még sohasem voltak egy kormány része.

Az SPÖ-nek mostanra egyetlen esélye maradt visszakerülni a hatalomba: vissza kell hízelegnie magát Kurzhoz.

Az SPÖ már feladta azt az igényt, hogy ők legyenek egy kormányban a legerősebb párt.

Az SPÖ már jobban szereti Kurzot, mint Kernt

Hans-Peter Doskozil, az SPÖ-ben befolyásos burgenlandi tartományfőnök, aki eleve a párt jobboldaláról jön, bejelentette:

az SPÖ-nek el kell fogadnia Kurzot kancellárnak, ha másképp nem megy.

Az ilyen szövegeket persze nem szívesen hallja a párt baloldala – például a politikából visszavonult, de azért még oda-odanyilatkozó egykori kancellár, Christian Kern. A volt kancellárnak közismerten nem jó a viszonya Sebastian Kurz-cal, aki 2017 nyarán még külügyminiszterként kirúgta Kern alól a hatalmat.

Doskozil szerint azonban nem kell hallgatni az SPÖ-n belüli balos Kurz-kritikákra,

Christian Kernt pedig igen határozottan fel is szólította: SPÖ-s ügyekben lesz szíves ezentúl hallgatni.

Doskozil szerint az szociáldemokrácia csak kormányon tudja megvalósítani a programját. Tény, hogy az osztrákoknál évtizedekig majdnem állampártként funkcionáló SPÖ nem tud mit kezdeni az ellenzéki szereppel: se célokat nem tud megvalósítani, se posztokat nem tud osztogatni. Ez utóbbi pedig talán mindennél fontosabb érv egy esetleges ÖVP-SPÖ-kormány mellett.

Másrészről ha az eddig sikeres osztrák szocdemek – akiknek köszönhetően Ausztria mára a skandináv országok mellett Európa utolsó jóléti államainak egyike – a német elvtársakra tekintenek, vissza kéne riadniuk attól, hogy beálljanak egy konzervatív párt mögé kisebb koalíciós partnernek.

A német szociáldemokrata SPD 2005 óta háromszor állt már be a jobbközép-konzervatív CDU/CSU mögé – mindig egyre kisebb támogatottsággal –, mondván: csak így tudnak megvalósítani szocdem célokat. Franz Müntefering, egykori SPD-elnök mondta ki, mi szól a kormányzati részvétel mellett: „az ellenzékiség ganéj dolog“.

Igen ám, de mára a nagy pragmatizmusban az SPD annyira leépítette magát, hogy a párt tizenkét százalékon áll a negyedik helyen, azaz lassan ha akarna, se kellene már egy kormányba.

Az osztrák SPÖ-nek tehát nagyon meg kell fontolnia: Kurz mögé beállva nem számolják-e fel magukat.

Az is igaz persze, hogy jelenleg az SPÖ-nek Kurz igen nagy népszerűsége miatt nincs más esélye kormámyzati helyzetbe jutni. Ráadásul az osztrák jóléti államot is könnyebb megvédeni akkor – ha ugyanis az ÖVP a Neos-szal fog össze, bizonyosan folytatódik Kurz már eddig is a felső középosztálynak kedvező politikája.

MONTÁZS: Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek