Most: így fogják hívni az osztrák Schiffer András pártját

Szerző: Bakó Bea
2018.11.19. 13:30

Jetzt, azaz Most: így fogják hívni mostantól Peter Pilz listáját, amely úgy ejtette ki az osztrák zöldeket a parlamentből tavaly ősszel, hogy Pilz csak pár hónappal előbb lépett ki onnan.

Most: így fogják hívni az osztrák Schiffer András pártját

Az Azonnalin már többször írtunk az osztrák Schiffer Andrásról, azaz Peter Pilzről, aki 2017 nyarán lépett ki az osztrák Zöldektől, majd saját listával vágott neki az őszi parlamenti választásnak. Meglepetésre a lista be is jutott a parlamentbe, a zöldek viszont kiestek. 

Pilznek azonban nem sok ideje volt örülni, ugyanis őt is elérte a metoo-botrány, emiatt mégsem vette fel a parlamenti mandátumát. A visszavonulás nem sokáig tartott, Pilz rövidesen visszatért az osztrák parlamentbe, most pedig bejelentették, hogy

az eddig magáról az alapítóról elnevezett Liste Pilz új nevet vesz fel: Jetzt, azaz Most, így fogják hívni őket.

A névváltoztatásra még a 25 fős tagságnak is rá kell mondania az áment. A jövőbeli vezérvonalról annyit mondtak, hogy Európa, az ökológia, az igazságosság, és a kontroll lesznek a kulcsfogalmak, bármit is jelentsen ez utóbbi.

A biztonság kedvéért azért még egy darabig úgy hivatkoznak magukta, hogy „Jetzt (Liste Pilz)”, azaz „Most (Pilz listája)”. 

„Ez azt jelenti, hogy egy zárójeles kifejezéssé nőttem ki magam. Ez mindenképpen egy karrier”

– poénkodott Pilz a Kurier tudósítása szerint. Az alapító arról is beszélt, hogy nehéz volt az első év, de a jövőben nem csak az ellenzéki munkára koncentrálnak, hanem olyan platformokat képeznének, amikkel a következő parlamenti választáson új felállású többség jöhetne létre. Ehhez szerinte az első lépés a jövő évi EP-választás, ahol az „antieuropéer jobboldali blokkot” kell majd eltakarítani.

Bár Pilzék népszerűsége a választás után bő félévvel nagyot erősödött, mostanában többnyire a négyszázalékos parlamenti küszöb alatt mérik őket, bár volt olyan intézet is, amely öt százalékot mért nekik.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek