Kurz vagy Kern? Percről percre követjük Bécsből az osztrák választást

2017.10.15. 16:05

Sebastian Kurz 31 évesen kancellár lehet, miután pártja első helyen végzett az osztrák választáson. Úgy tűnik, a szocdemek ellenzékbe vonulnak, így egy jobboldali, ÖVP-FPÖ koalíció a legvalószínűbb. A Zöldek valószínűleg kiesnek a parlamentből, a tőlük nyáron kivált, saját listával induló Peter Pilz viszont bejutott. Olvassa vissza, mi történt percről percre az osztrák választáson!

Kurz vagy Kern? Percről percre követjük Bécsből az osztrák választást

Frissítés

Bakó Bea

Pamparampam

12:30 Bakó Bea

Sihuhu

Bakó Bea

Kern-molinókat taposó SPÖ-sökkel búcsúzunk

22:50 Bakó Bea

Techet Péter

Kínzó kérdések maradtak

22:45 Techet Péter

En most elbucsuzom. Az este ket nagy kerdese nem derült sajnos ki: Bevezeti-e Heinz-Christian Strache vegül megiscsak a Monarchiat? Illetve Schiffer Andras melyik kavezoban jelenti be a heten az uj partjat?

Bukovics Martin

Melyik párt hol erős?

22:35 Bukovics Martin

A Der Standardnál lehet nézegetni, ki hol szerepelt jól.

Bukovics Martin

Pilz nem érez felelősséget a Zöldek gyenge szerepléséért

22:29 Bukovics Martin

Ezt a parlamentbe 3 hónappal ezelőtt indított saját listájával viszonylag lazán bejutó exzöld politikus a Der Standard kamerájának mondta: „Elég hosszú ideig próbálkoztam egy másik irányvonalra rávenni a pártot, de nem tudtam meggyőzni őket. A felelősség az övék. Kár, hogy nem lesz a következő parlament Zöldek-frakció.”

Bukovics Martin

Az FPÖ köszöni

22:21 Bukovics Martin

Norbert Hofer, a párt örökös elnökjelöltje és HC Strache, a párt örökös kancellárjelöltje örömködik. Vagy harmadikak vagy másodikak.

Techet Péter

A levélszavazatokról

22:16 Techet Péter

Most mondja az ORF: a levelszavazatok kiertekelese alapjan böven lehet, hogy az FPÖ a masodik, hogy a Pilz Listaja megis kiesik (ez ne bizonytalanitsa el Schiffer Andrast!), es hogy a Zöldek megis bejutnak. Csütörtökön jönnek az eredmenyek. A Zöldek abban bizhatnak, hogy föleg a varosokbol feladott leveleket meg egyaltalan nem nyitottak ki.

Bakó Bea

Az SPÖ-sök azért örülnek, hogy összejött a második hely

22:14 Bakó Bea

Az sem szegte kedvüket, hogy Christian Kern kancellár végül nem mert a szemük elé kerülni a bécsi eredményvárón.

Bukovics Martin

Vicces leírni, de

22:06 Bukovics Martin

Az Azonnalit most tulajdonképpen a szoci pártszékházból írjuk és szerkesztjük. Igaz, az osztrákból.

Techet Péter

Monarchia az ORF-en!

22:04 Techet Péter

ORF musorvezetoi kerdes: Ausztria az egykori Monarchia orszagainak a vezetöje lehet megint? Ez mar lejart, a multe! En: Kurvaanyatok. Kezdek dühös lenni a szoci ORF-re... Andreas Khol (ÖVP) valasza: „En nem vagyok monarchista, de Közep-Europa a mai termeszetes eletterünk.” Nagyon helyes, de mi a faszert nem lehetne vegre csaszart es kiralyt koronazni? Felölem hozza a Meszaros Kft. a dobogot.

Techet Péter

Zavar az erőben

21:59 Techet Péter

Norbert Steger (FPÖ) eközben arrol beszel az ORF-en, hogy Kurz meg mindig Orbannal van egy csapatban. Es ezt nem dicseretnek szanta? Mi van? Simicska Lajos megvette az FPÖ-t a Jobbiknak? Aztan mond egy ilyet is: „Ezekkel az orszagokkal voltunk egy monarchiaban!” Ezt arra a kerdesre mondta, hogy az FPÖ tamogatna-e a közeledest a közep-europai allamokhoz. ❤ ❤ 

Ha Strache bevezeti a monarchiat (bar a monarchistak menekültpartiak, naja), akkor sok mindent at kell ertekelnem magamban, de biztos lehet benne: RAM SZAMITHAT A BUDAÖRSI CSATANAL!

Techet Péter

Büszke vagyok

21:57 Techet Péter

Csaladilag minden okay!

Rokonaim nagy resze Becs 17. kerületeben eln (SPÖ 33 szazalek, FPÖ csak 17, a NEOS eleg jo het szazalek), egy reszük Grazban (itt a szocik majdnem tiz szazalekot meg nyertek is, es majdnem harminc szazalekkal lettek elsök), es a burgenlandi Stegersbachban, amelynek környekeröl jönnek a Techetek, a szocdemek majdnem harmincöt szazalekkal lettek elsök. Köszönöm minden valasztopolgarnak!

Techet Péter

Haider nem Strache

21:54 Techet Péter

Az ÖVP nagy öregje, Andreas Khol szerint nem volt romantikus mar az elsö ÖVP-FPÖ-kormany sem. Nem reszletezte, mire gondol. Egy biztos: Heinz-Christian Strache szexualis preferenciai masutt vannak, mint Jörg Haidere.

Bukovics Martin

Berlinből így látja a taz

21:53 Bukovics Martin

Az alterbalos napilap így kommentálja az osztrák politika egyértelmű jobbratolódását, a valószínűsíthető ÖVP-FPÖ-koalíciót:

Techet Péter

Szél Bernadett nézi a tévét?

21:48 Techet Péter

Norbert Steger, az FPÖ nagy öregje az ORF-en: Pilzcel leszakadt a Zöldek jobboldala (halloooooo, Schiffer Andras, mikot tetszik leszakadni az LMP-röl Bogar Laszloval közösen?!?!?!?), es kiderült, a Zöldeknel is sokan inkabb jobbosak lennenek. Szel Bernadett nezi a tevet, ha mar Schiffer Andras nem?

Techet Péter

Pilz a zöld kerületben is legyőzte a Zöldeket

21:46 Techet Péter

Eddig egy helyen van zöld polgarmester egesz Ausztriaban, Becs hipszternegyedeben, a Neubauban. A Zöldek itt ezuttal 22 szazalekot (!!!) veszitettek. Pilz itt is leelözte a Zöldeket: az osztrak Schiffer Andras 12 szazalekot hozott a zöldek kerületeben. (Jut megint eszembe: Schiffer eszerint akkor ma nem, csak holnap jelenti be Gaudi-Nagy Tamassal közös partjat? Vagy mi van? Alszik mar?!?)

Techet Péter

Lázadó Ausztria

21:44 Techet Péter

A választások nagy vesztese az osztrák baloldal. Amikor az Ausztriában teljhatalmú bulvárnapilapokból csak a menekültkérdés ömlik, és az ÖVP, az FPÖ egyaránt csupán erről hajlandó beszélni, a szocdemek témái nem tudtak érvényesülni. Christian Kern kancellár hiába érkezett valóban új arcként a politikába, az általa fölvetett szociális kérdések nem tudtak érvényesülni, az osztrákok a megújulást a kora ellenére régi motoros Kurztól és Strachétől remélik. A hétfői Magyar Nemzet vezércikke!

Bukovics Martin

Pilz diadalittas bevonulása

21:41 Bukovics Martin

Techet Péter

Merkel beelőzi Kurzot?

21:38 Techet Péter

Andreas Khol, aki egykoron Wolfgang Schüssel ÖVP-FPÖ-kormanyanak volt nepparti ideologusa, eppen most mondja az ORF-en: az FPÖ-vel nagyon nehez koalicios targyalasok lesznek, szerinte a nemeteknel hamarabb lesz kormany, mint Becsben. Söt, meg azt sem zarja ki, hogy az ÖVP inkabb kisebbsegi kormanyt alakitana, s neha az FPÖ-vel, neha a NEOS-szal, neha az SPÖ-vel targyalgatna esetröl-esetre. „Epp most voltam a Hofburgban, s nagyon sok szocival talalkoztam, akik inkabb folyatatnak velünk a kormanyzast.” Szerinte a szocik megbuktatjak Kernt, s beallnak Kurz möge.

Bukovics Martin

Baloldali érzelmű olvasóink figyelmébe ajánlom ezt a képet

21:37 Bukovics Martin

A fővárosban 34,97 százalékkal első az SPÖ, 23,13 százalékkal második az FPÖ, 20,56 százalékkal harmadik az ÖVP. A kicsik közül Peter Pilz listája a negyedik: 7,28 százalékot kapott a Zöldektől kilépett osztrák Schiffer András. A liberális Neos ötödik 6,02-vel, a Zöldek csak hatodikak 5,29-cel. Figyelemreméltó még a kommunista KPÖ 1,38 százalékos eredménye.

Bukovics Martin

Wien bleibt Wien

21:32 Bukovics Martin

Tarolt az ÖVP, csak Bécs és Burgenland vörös, Karintia a jörghaideri hagyománynak megfelelően FPÖ-s.

Bukovics Martin

Itt a végeredmény!

21:30 Bukovics Martin

Igaz, levélszavazatok nélkül.

Bakó Bea

Mégse jött Kern

21:27 Bakó Bea

Hiába harangozták be Christian Kern kancellár színpadra lépését, a kancellár helyett egy másik SPÖ-s állt ki oda, hogy hazaküldjön mindenkit. Az emberek azért maradnak, mégiscsak ingyen van a sör, még ha egyre kisebb poharakban is.

Bukovics Martin

Körbekérdeztük az SPÖ-tagságot

21:24 Bukovics Martin

Egybehangzó a véleményük: isten ments, hogy összeálljanak az FPÖ-vel, hiába tehetnék meg a választási eredmény alapján.

Bukovics Martin

HC Strache FB-fala szerint ők még mindig a második helyen állnak

21:18 Bukovics Martin

Lügenpresse!

Techet Péter

Momentum vs Neos

21:10 Techet Péter

Miközben a Momentum egy klasszik szociál-liberális programot volt szíves ma bemutatni, a Neos jobbos, karcos liberális programmal nyert.

Bakó Bea

Sok SPÖ-s szimpatizáns inkább iszik és/vagy a telefonját nyomkodja bánatában

20:59 Bakó Bea

Bukovics Martin

Az Azonnali-olvasók folytatnák a nagykoalíciót Ausztriában

20:55 Bukovics Martin

Olvasóink stabilitáspártiak. Kern és Kurz fej-fej mellett, Pilz és a Zöldek rúgnak még bele a labdába. Köszönjük, a szavazást lezártuk.

Bakó Bea

Félretett molinók, sör, cigi, szerelem az SPÖ buliján

20:49 Bakó Bea

Techet Péter

Mit ír Rainer Nowak?

20:40 Techet Péter

A Die Presse föszerkje Leitartikelben terden allva könyörög, hogy a Kurz-Strache-paros ne legyen olyan dilettans es korrupt, mint amilyen a Schüssel-Haider volt. Aranyos, naiv ember.

Meg annal is jobban azok lesznek!

Bukovics Martin

Schiffer András Pilznek szurkol

20:36 Bukovics Martin

„Az osztrák választási eredmények 90%-os feldolgozottságánál Pilz 4,4%-al bent, Lunacek 3,8%-al kint: ha hívő lennék, most biztosan elrebegnék egy imát, hogy ez maradjon is így” – posztolta Schiffer András. Osztrákul: a magyar Pilz.

Bukovics Martin

Eldőlt: kiestek a Zöldek

20:32 Bukovics Martin

99,6 százalékos a feldolgozottság. Már csak a csoda segíthet rajtuk.

Bakó Bea

Így meg szomorkodnak

20:28 Bakó Bea

Bakó Bea

Így örülnek az SPÖ-sök

20:27 Bakó Bea

Bukovics Martin

Az ÖVP tarol vidéken

20:20 Bukovics Martin

Vorarlberg, Salzburger Land, Felső-Ausztria, Stájerország néppárti, Karintia szabadságpárti, Burgenland szoci. A többi tartományban egyelőre nincs végeredmény.

Techet Péter

Válaszra várok!

20:17 Techet Péter

Schiffer Andras Puzser Roberttel, Morvai Krisztinaval es Farkas Attila Martonnal meg iden vagy csak tavasszal jelenti be a magyar Peter Pilz Listajat?

Bukovics Martin

SPÖ-győzelem Burgenlandban

20:14 Bukovics Martin

Fej-fej mellett az SPÖ és az ÖVP a keleti végeken. 4,40 százalékpontot veszítve első az SPÖ 32,88 százalékkal, 5,96 százalékpontot erősödve második az ÖVP 32,73-mal. Az FPÖ csak harmadik: 26,02 százalékkal. Zöldek, Pilz, Neos bőven küszöb alatt.

Bukovics Martin

Sör-virsli az SPÖ-menü

20:09 Bukovics Martin

Se kenyér, se zsemle, se étkészlet nem jár hozzá. Csak mustár. Vajon a magyar baloldalról van itt valaki a szomorú szocdemeknél?

Bukovics Martin

79,4 százalékos volt a részvétel

20:08 Bukovics Martin

Reméljük, Kövér László is kitesz majd a magyar parlament épületére egy választáson való részvételre buzdító transzparenst. Az osztrákon ugyanis lóg egy.

Bukovics Martin

Az Internacionáléval fogadott minket az ifjúszoci tagozat

20:05 Bukovics Martin

Minden kamera őket vette. Kern kancellár eközben a kivetített köztévén arról beszél: Ausztriában a jobboldali populizmus nyert, ezzel elkezdődik Ausztria orbanizálódása és ennek az SPÖ az egyetlen alternatívája. Mint mondta, kormányalakítási felkérést vélhetően Kurz kap majd az államfőtől. Aztán meglátjuk, meddig jut a tárgyalásokban, mosolygott. Az SPÖ-központban a szimpatizánsok véleménye egyöntetű: irány az ellenzék!

Bakó Bea

Az antifasiszták már a parlament előtt tüntetnek az FPÖ ellen

20:01 Bakó Bea

Nem tetszik az antifasisztáknak a jobboldali FPÖ jó, 26 százalék körüli választási eredménye. A parlament előtt tiltakoznak, a párt ellen, „Ki a nácikat a parlamentből!” feliratú táblákkal.

Bukovics Martin

Én se láttam momentumost :((

19:55 Bukovics Martin

A Neos közben testületileg elhagyta a pártszékházat, ide holnap dolgozni akarnak visszajönni. A bulit áttették a MQ-ba, mi megyünk az SPÖ-höz, reméljük, elég sört ittak már az elvtársak ahhoz, hogy kameraképesek legyenek.

Bukovics Martin

Csak a szavazók 16 százalékát érdekelte a Silberstein-botrány

19:50 Bukovics Martin

Hiába kárörvendtek az osztrák és a magyar sajtó egy-két részén, az osztrákok csupán 16 százalékának futott át az agyán a szavazásnál a szocdemek kampánybotránya, ennyien nevezték meg egy felmérésben _fontosnak_, vagy éppen _inkább fontosnak_ a negatív kampányolással lebukott tanácsadó ügyét.

Bakó Bea

A NEOS pártirodadizájnja is megér egy posztot

19:45 Bakó Bea

Bukovics Martin

Trónok harca-naptár a Neosnál a sajtószobában

19:33 Bukovics Martin

A pártelnöki szobában valószínűleg House of Cards van.

Bukovics Martin

Standard: Ausztria még jobbrább tolódik

19:23 Bukovics Martin

A bécsi liberális napilap, a Der Standard friss vezércikkben kommentálja a történteket. Sem az ÖVP győzelme, sem a jobbratolódás nem meglepetés, írja Petra Stuiber, aki úgy látja, a legvalószínűbb az ÖVP-FPÖ, vagyis a fekete-kék koalíció, a szocik és a néppárt ugyanis túlságosan megutálták egymást a kormányzás és a kampány végére. Kurz győzelme akár szenzációsnak is nevezhető, ha a Néppárt egy évvel ezelőtti számait nézzük: most a fiatal politikuson a sor, hogy bebizonyitsa, tettekben is a változás embere. Konklúzió: a választás legnagyobb vesztese a politikába vetett hit, és ezen mit sem segít az, hogy még az osztrák államfő is arról beszélt, hogy csúnya kampányok már a hatvanas években is voltak az országban. 

Bakó Bea

Ottakringer, ropi és grillezés a NEOS-nál

19:11 Bakó Bea

Az ünnepi menü az osztrák Momentumnál:

Bakó Bea

Találkoztam egy magyarral a NEOS-nál, de nem momentumos

19:02 Bakó Bea

A Junos-nak fotózol? – kérdezi tőlem egy apuka kisgyerekkel, a NEOS ifjúsági szervezetére célozva. Mondom, nem, újságíró vagyok Magyarországról. Erre meglepetésemre magyarra váltott: „Apukám egy kicsit magyar. Kicsit beszélok. Beszélek?” A NEOS-nál egyébként bulihangulat van, érthető, hiszen bejutottak a parlamentbe. 

Bukovics Martin

Ebből még SPÖ-FPÖ is lehet!

18:59 Bukovics Martin

Itt vannak a hétórás eredmények a szavazatok 86,2 százalékának összeszámlálása után. Második helyre kúsztak fel a szocik, simán lehet, hogy a végén pont a győztes Kurz koppan a legnagyobbat, amikor kék-piros lesz a felállás.

Techet Péter

Schiffer mikor jelenti be a pártját?

18:56 Techet Péter

„Miután a karakteres véleményéről és karcos személyiségéről ismert zöldpárti politikus kiszorult az általa alapított alakulatból, rövid időre visszavonult háttérországot építeni. Előző pártjában többen fellélegeztek, ugyanis sokszor olyan véleményeket hangoztatott, amelyekkel szélsőjobboldali szavazóknál talán sikereket érhetett volna el, de egy balliberális-urbánus pártnál aligha. Valójában a környezetvédelem ügye sem volt számára annyira fontos, a zöldmozgalomba eleve a szélsőbaloldalról érkezett. Fiatalon szocialista volt, azoknak is a szélén. A Zöldeken belül persze becsülték éles logikájáért, vitastílusáért, állhatatosságáért, korrupcióellenességéért. De voltak, akik stílusát akadékoskodásnak, kioktatásnak, tudálékosságnak érezték.” Nem Schiffer Andrásról, hanem Peter Pilzről van szó.

Bukovics Martin

Megyek egy kört a Neosnál, hátha látok momentumost

18:55 Bukovics Martin

Ők ugye elég jóban vannak, járnak egymás rendezvényeire. Vajon van-e olyan momentumos, aki inkább a testvérpárt buliját választotta a programbemutató helyett?

Bukovics Martin

Házibuli a Neosnál

18:53 Bukovics Martin

Megérkeztünk a liberálisok josefstadti székházába, ami sokkal inkább nézett ki úgy, mint egy közép-európai házibuli, mint valami fontos, hivatalos esemény. Az erkélyen grillparti, a hangulat annyira a plafonon van, hogy még a sajtóirodába is behoztak az előbb több karton csavarzáras vörösbort. Alig vannak itt kollégák, a sajtószobában nyolvan vagyunk összesen, a többiek ünnepelnek vagy dolgoznak. De inkább ünnepelnek.

Bukovics Martin

Kik lennének a first lady-k?

18:50 Bukovics Martin

A minőségi bécsi bulvárlapra, a Kronen Zeitungra mindig lehet számítani, amikor az élet valóban fontos dolgairól van szó. Összeszedték, kik a három legesélyesebb kancellárjelölt feleségei. Az SPÖ-s Christian Kern 15 éve házas Eveline-nel, a néppárti Sebastian Kurz 13 éve, vagyis 18 éves kora óta együtt van Susanne Thierrel, az FPÖ-s Heinz-Christian Strachénak pedig egy éve mondott igent exmodell felesége, Philippa.

Bukovics Martin

Kit akar koalíciós partnernek az ÖVP-Jugend?

18:30 Bukovics Martin

Udvariasan koccintottunk mindenkivel, és ha már így megismerkedtünk az ünneplő néppártiakkal, kameránk előtt ki is kérdeztük őket, kivel állnának össze a legszívesebben. Az idősebbek büszkén mondták az FPÖ-t, a fiatalok félénken arról tájékoztattak minket, nem a koalíciós társ, hanem a tartalom számít.

Bukovics Martin

Mi a baj Peter Pilzcel?

18:25 Bukovics Martin

A kőkeményen balos berlini Jungle World hetilap hosszú cikket szentelt Peter Pilz munkásságának. A Richard Schuberth osztrák író által jegyzett cikk fő tézise, hogy Pilz balos populizmusának fő veszélye abban rejlik, hogy az aligha fog FPÖ-szavazókat átcsábítani saját listájához, sokkal inkább teszi fogyaszthatóvá a populista programot a baloldali-liberális tábor számára. A szerző nem jósol nagy jövőt Pilznek: szerinte a jobboldali szavazók előbb-utóbb rájönnek, hogy Pilz populizmusa puszta oppurtunizmus, ami csupán kihasználja az ő rasszizmusukat, hiszen cselesen egy balos politika támogatójává teszi őket. A populistáknak népszerűnek is kell lenniük, a Pilz-féle recept, vagyis az idegenellenesség, a hazaszeretetre való hivatkozás és a rendes szociálpolitika egyvelege így hát totálisan esélytelen, véli Schuberth.

Bukovics Martin

A Zöldek 3,5-re zuhantak

18:19 Bukovics Martin

A legfrissebb datok szerint. Az SPÖ visszazuhant a harmadik helyre, 0,6 százalékpontnyi különbség van Strachéékhoz képest. Az SPÖ-ből azt hallani, nem akarják Kern pártelnöki bukását.

Bukovics Martin

FPÖ: A labda nem nálunk pattog

18:16 Bukovics Martin

Herbert Kickl, az FPÖ második embere azt mondta: egyelőre nincs szó kormányalakításról. A labda nem az ő térfelükön pattog. Jelenleg úgy néz ki, hogy az FPÖ a második helyre fut be az ÖVP mögött.

Bakó Bea

A buli fokozódik az ÖVP-nál

18:13 Bakó Bea

Újabb sebességbe kapcsolt a buli Kurz eredményváróján, miután kiderült: nagyon úgy néz ki, hogy a Zöldek kiesnek a parlamentből. 

Bukovics Martin

Osztrák plakátművészet

18:00 Bukovics Martin

A Vice osztrák kiadása összegyűjtötte a legviccesebben összefirkált vagy kirakott plakátokat. Tamponos Strache, moszados Kern, leszbikus Lunacek, Robotkurz: ez mind itt van!

Bukovics Martin

Legújabb eredmény: SPÖ második, Zöldek kint, Pilz bent

17:58 Bukovics Martin

VAN ISTEN! Az előttem ülő Vice-os újságírók nagyon szomorúak lettek. Az ÖVP-tábor az asztalt veri örömében.

Bukovics Martin

Szomcsik a Zöldek :((

17:57 Bukovics Martin

Ilyen rosszul 20 éve szerepeltek utoljára, jól megszívatta őket Peter Pilz, amikor kilépésével tulajdonképpen megfelezte a párt támogatottságát. Ez esetben vajon az önkritika = áldozathibáztatás?

Bukovics Martin

Nyomott a hangulat az SPÖ-nél

17:55 Bukovics Martin

Ha még az ORF is azt mondja, hogy nincs nagy buli a szociknál, akkor az úgy is van. Milyen jó, hogy már nem vagyunk ott!

Bukovics Martin

Az ÖVP a párt történetének legnagyobb tapsát ígéri Kurznak

17:50 Bukovics Martin

Köstinger főtitkár asszony ezzel be is fejezte beszédét. Arra kért mindenkit, hogy ünnepeljen, amíg Sebastian Kurz, Ausztria leendő kancellárja meg nem érkezik a helyszínre. A párt történetének legnagyobb tapsával várjuk majd, kiált nagyot.

Bukovics Martin

ÖVP: Köszi, Basti!

17:48 Bukovics Martin

Elisabeth Köstinger, az ÖVP főtitkára áll a mikrofon elé. Hihetetlen, amit a kampányban csináltunk és hihetetlen, amit Sebastian Kurz véghezvitt: új arcot adott a néppártnak, és betolta azt középre, mondja átszellemült arccal a politikus. A választási eredményt úgy kommentálja: magáért beszélnek a számok, nekünk kell kormányt alakítanunk.

Bukovics Martin

Niki Lauda is Kurz-párti

17:45 Bukovics Martin

A kampányban kőkeményen SPÖ-ellenes hangnemet toló Österreich című bulvárnapilap körbekérdezett pár osztrák hírességet, melyik jelölt szimpatikus nekik. Ki nem találják, kit választott a többség: Sebastian Kurzot. Így tett Niki Lauda is, aki azért támogatja az ÖVP-t, mert Kurz a változás jelöltje. Ausztriában pedig sürgős változás kell, tette hozzá a háromszoros Forma-1-bajnok, későbbi légitársaság-tulajdonos.

Bukovics Martin

A legapróbb részletre is ügyelnek Kurzéknál

17:23 Bukovics Martin

Az ÖVP buliján még a szalvétákra is Kurz szlogenjét írták.

Bukovics Martin

Schwarzenegger Kurz mellett állt

17:20 Bukovics Martin

A világ második leghíresebb osztrákja Sebastian Kurz mellett állt ki egy szombati videóüzenetben, amelyet egyenesen Kaliforiából küldött a néppárti kancellárjelölt táborának. Mint mondta, legközelebb novemberben jár majd Ausztriában, akkor összejöhet akár egy tali is. Hasta la vista und servus, köszönt el.

Bukovics Martin

Milyen témák voltak fontosak az osztrák választóknak?

17:15 Bukovics Martin

Wolfgang Fellner egész délután büszkén mutogatta exit poll felmérését, amiből a pártszimpátiákat ötig nem közölte, minden mást ellenben igen. A kicsit sem tendenciózus felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek legtöbbjének, 51 százaléknak a biztonság és a bűnözés felszámolása volt a legfontosabb téma, a második helyen 49 százalékkal a bevándorlás és a menekültválság van, harmadikon 47 százalékkal az adócsökkentés és a fair szociális rendszer. 42 százalék számára fontos a gazdasági fellendülés és a munkahelyteremtés, 36 százalék az EU-val való viszony, valamint az oktatási reform iránti óhaj szerint szavazott. A legkevésbé fontos témának az esélyegyenlőség (33 százalék) és a környezetvédelem (22 százalék) bizonyult Fellnerék felmérése szerint.

Bakó Bea

Áhítatos tévénézés és örömködés Kurzéknál

17:15 Bakó Bea

Ötkor elkezdték közzétenni az első exit pollokat: eszerint az ÖVP vezet 30-31 százalék körüli becsült eredménnyel. A szimpatizánsok figyelmesen követik a tudósításokat és időnként hangos ujjongásban törnek ki.

Bukovics Martin

Az ORF számai is megjöttek

17:10 Bukovics Martin

Hoppácska! Némileg árnyal a képen az OE24-hez képest.

1. ÖVP 30,2%
2. FPÖ 26,8%
3. SPÖ 26,3%
4. Neos 5,3
5. Zöldek 4,9
6. Peter Pilz 4,3

Bukovics Martin

Hát itt az első exit poll

17:04 Bukovics Martin

A Néppárt eredményváró buliján már azelőtt megtapsolták magukat, hogy egyáltalán kijött volna a szavazásnapi felmérés. Igazából igazuk volt, első helyen végeztek az OE24 exit pollja szerint. Az ORF még bénázik.

1. ÖVP (Sebastian Kurz) 31%
2. FPÖ (Heinz-Christian Strache) 29%
3. SPÖ (Christian Kern) 25%
4. Neos 6%
5. Zöldek 4%
6. Peter Pilz listája 4%

Bukovics Martin

Fej-fej mellett az FPÖ és az SPÖ?

16:56 Bukovics Martin

A legtöbb közvélemény-kutató legutolsó felmérése szerint az SPÖ áll a második helyen, a Fellner-médiacsoport felmérése szerint viszont a Szabadságpárt. Fej-fej mellett tehát a két, a szociális kérdésekkel valamennyire foglalkozó erő. Erről beszélt egész délután Wolfgang Fellner az OE24.TV-n. (Fellner a médiatermékeivel kőkeményen beállt Sebastian Kurz mellé.) Nekik is lesz majd saját exit polljuk, hatkor hozzák ki ők is.

Bakó Bea

Kurz buliján Stiegl sört csapolnak

16:54 Bakó Bea

Techet Péter

Ausztria unatkozik, és ezért megvadul

16:52 Techet Péter

Ausztria az eurózóna egyik leggazdagabb állama, a németeknél is nagyobb jóléttel. A gazdaság újra növekszik, a munkanélküliség pedig folyamatosan csökken. Bécs évek óta a világ legélhetőbb városának számít. Ilyen körülmények között az ember nyugodt választási kampányra, a kormányerők győzelmére és a jelenlegi kancellár újrázására számíthatna. A valóság azonban éppen ennek az ellenkezője. Elemzés a HVG-ben!

Bakó Bea

Az ÖVP-nél elegancia és bulihangulat fogad

16:50 Bakó Bea

Bakó Bea

A legfőbb kérdés, hogy ki lép koalícióra a jobboldali populista FPÖ-vel

16:44 Bakó Bea

Valószínűtlen, hogy a választás után megismétlődne a jelenlegi SPÖ-ÖVP koalíció, hiszen nem véletlenül tartanak most előrehozott választást – az ötéves ciklus csak jövőre járt volna le. A prognózisok az ÖVP-s jelölt, a jelenlegi külügyminiszter Sebastian Kurz győzelmét jósolják, azonban egyáltalán nem biztos, hogy kancellár lehet az ifjú titánból. 

A koalíciókötés szempontjából a jobboldali populista FPÖ (Szabadságpárt) lehet a mérleg nyelve, de egyelőre nem tudni, a Néppárttal, vagy a szocdemekkel állnak-e majd össze. Ezügyben a párt szavazói is megosztottak: a párt kampányzáróján készült videónkból a szabadságpártiak számos motivációja kiderül.

Az FPÖ-t csak úgy lehet kisakkozni a hatalomból, ha az ÖVP és két kisebb párt, a liberális NEOS és a Zöldek együtt elég szavazatot szereznek a parlamenti többséghez. A közvélemény-kutatások alapján ez nem tűnik túl valószínűnek, és egy hárompárti koalíció amúgy is törékeny lehet.

Bakó Bea

A két szép szeme alapján kire szavazna?

16:40 Bakó Bea

A Kurier hétvégi száma a kancellárjelöltek szempárjait tette a címlapra. Vajon számít a szavazóknak a tiszta tekintet?

Bakó Bea

Kern obamáskodik

16:35 Bakó Bea

Bukovics Martin

Így szavaz Ausztria 1945 óta

16:30 Bukovics Martin

Érdemes megnézni, mekkorát zuhant az FPÖ az 1999-es második helyezést követően a 2002-es előrehozott választásokon. Ezt teszi velük, ha összeállnak az ÖVP-vel. Vajon meg tudják ugrani most az 1999-es 26,9 százalékot, vagy ennyit csak Jörg Haider tud elérni a párt élén? Az infografika a Die Presse cikkéből származik, az osztrák belügyminisztérium adataival dolgozik.

Techet Péter

A bevándorlók szavazataiért versengenek az osztrák pártok

16:25 Techet Péter

Ausztria választ, a politikai alakulatok pedig mindenkit próbálnak meggyőzni – olykor átlátszó eszközökkel. Hogy melyik párt mit ígér a bevándorlóknak, a Magyar Nemzetben szedtem össze.

Bakó Bea

Az SPÖ-s sátornál egyelőre csak biztiőrök és újságírók ténferegnek

16:23 Bakó Bea

Bakó Bea

Hatmillióan szavazhatnak a 183 parlamenti helyre

16:21 Bakó Bea

Ausztriában már tizenhatéves kortól lehet szavazni. Idén csaknem hatmillió-négyszázezer választójogosult élhet a szavazás lehetőségével: őket összesen 183 képviselő képviseli a parlament alsóházában, a Nationalratban. Tíz párt állított listát a választásra, ebből hatnak van reális esélye bekerülni a törvényhozásba: a Christian Kern kancellár vezette szocdem SPÖ-nek, a Sebastian Kurz külügy-, integrációs és Európa-ügyi miniszter vezette Néppártnak (ÖVP), a Heinz-Christian Strache vezette jobboldali populista Szabadságpártnak (FPÖ), a Matthias Strolz vezette liberális Neos-nak, az Ulrike Lunacek-féle Zöldeknek és a tőlük kivált Peter Pilz listájának.

Bakó Bea

A Zöldek óvszert, az ÖVP-sek söralátétet osztogattak

16:14 Bakó Bea

A kampány utolsó két napjában végigjártuk a standokat és begyűjtöttük a pártok legjobb kampányajándékait. Mi győzi meg jobban az osztrák szavazót? Kern kancellár portréjával díszített vászontáska? Kurz-feliratos söralátét? FPÖ-s, kéken világító (!) lézeres öngyújtó és plüss? Vagy a Zöldek müziszelet-óvszer kombója?

Bakó Bea

Csak listákra lehet szavazni, négy százalék a küszöb

16:10 Bakó Bea

A magyar rendszerrel ellentétben Ausztriában tisztán arányos, listás a választási rendszer, egyéni választókerületi jelöltekre egyáltalán nem lehet szavazni. A pártok regionális, tartományi és szövetségi listákat állítanak, és négy százalékot kell elérni ahhoz, hogy egy párt bejusson a 183 fős parlamentbe. A küszöböt azonban ki lehet kerülni egy trükkös, de ésszerű szabálynak köszönhetően.

Ha összességében nem is ugorja meg egy párt a négy százalékot, akkor is szerezhet ugyanis mandátumot, ha egy régióban sikerül összeszednie egy Grundmandatot. Ez azt jelenti, hogy minden régióban a lakosságszám alapján számolják ki, hogy egy listára hány darab szavazatot kell leadni, hogy az egy mandátumnyit érjen az adott pártnak. Ha egy párt csak egyetlen régióban is szerez egy mandátumnyi szavazatot, akkor egyébként négy százalék ide vagy oda, bejut a parlamentbe.

Bukovics Martin

Grüß Gott

16:00 Bukovics Martin

Köszöntünk mindenkit az osztrák választásról szóló percről percre adásunkban. Az Azonnali Bécsből jelentkezik a pártok eredményváró bulijairól. Vajon mivel várnak minket a pártok? Sör és virsli az SPÖ-nél? Pezsgő és kaviár az ÖVP-nél? Humusz és céklajuice a Zöldeknél? Rántott sertésszelet vadászpálinkával az FPÖ-nél? Megannyi izgalom, megannyi kérdés! Tartsanak velünk, ötkor jön az első exit poll!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek