Lesz-e elég ellenzéki szavazatszámláló az EP-választáson? Megkérdeztük!

Szerző: Hutter Marianna
2019.05.16. 14:56

Idén sem áll nagyon fényesen az ellenzék szavazatszámlálókkal. A péntek délutáni határidőig még van idő, de a Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint eddig összesen csak 1200-1500 delegáltat jelentettek be a listát állító pártok. Ennél nyilván több delegált lesz, öt éve a Fidesz egymaga vitt majdnem 15 ezret, és volt állítólag ellenzéki egyeztetés arról, hogy az ellenzéki pártok hová delegáljanak számlálókat.

Lesz-e elég ellenzéki szavazatszámláló az EP-választáson? Megkérdeztük!

Ugyan péntek délután a határidő, de keddig nagyon kevés delegáltat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba az európai parlamenti választáson listát állító pártok – erről beszélt Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a köztévén kedden. Utóbbi rosszul érintheti az ellenzéki pártokat, hiszen sokan közülük választási csalást kiáltották a tavalyi országgyűlési választásokon, holott nem küldött minden párt akkor sem minden szavazókörbe szavazatszámlálót.

Ehhez képest Pálffy arról beszélt: a hétfői adatok szerint mindössze 1200-1500 delegáltat jelentettek be a pártok.

Pedig az EP-választáson listát állító pártok a több mint 10 ezer hazai szavazókörbe két-két tagot küldhetnek. Vagyis a listát állító kilenc párt tehát összesen mintegy 185 ezer delegáltat jelenthet be május 17-én délután 4-ig. Hogy pontosan akkor mennyi delegáltat terveznek küldeni a szavazókörökbe, és hogy vajon mennyi aktivista segíti a kampányukat, arról az Azonnali körbekérdezte az ellenzéki pártokat.

Amíg még toboroznak, nem mondanak számot

Nagyon nehéz megmondani, hogy hányan segítik a Jobbik kampányát, hiszen a párt taglétszámán felül népes aktivistahálózatunk van – válaszolta Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője, egyben szóvivője az Azonnalinak. További kérdésünkre, hogy ha meg kéne becsülnie, hány aktivistájuk van, mekkora számot mondana, úgy válaszolt, nem tudja, nem kérnek nyilvántartást erről, mindenki helyben látja, hány emberre lehet számítani. „Hál’ isten nincs hiány aktivistákból, ha jönni kell, mindig van, aki segítsen”. Hogy több-e a mozdítható aktivista, mint korábban, abban nem látott változást Jakab, ugyanakkor saját környezetében azt tapasztalja, hogy a lakosság hozzáállása pozitívabb a Jobbik felé.

A párt egyébként éppen szerdán adott ki közleményt, amelyben azt írta:

az idei év eleje óta 732 új tag és aktivista csatlakozott hivatalosan a Jobbikhoz.

És hogy hány delegáltat fog küldeni a párt az  EP-választásra? Még zajlik a toborzás május 17-éig, addig számot nem is tudunk mondani, amíg ez folyamatban van – mondta Jakab Péter. A 2014-es választáson egyébként a Jobbiknak 5467 főt sikerült delegálnia a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

A NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA ADATAI A 2014-ES EP-VÁLASZTÁSRÓL

Nem tudni, hány aktivistájuk van

Nekünk körülbelül hétszázezer aktivistánk van, mert mindenkit annak tekintünk, aki elmegy és az MSZP-Párbeszéd közös listájára szavaz – válaszolta a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence. Hogy ténylegesen hány aktivistája van a Párbeszédnek, arra viszont nem adott választ.

A pártszövetség egyébként közel ötezer delegáltat fog küldeni az EP-választásra.

Öt éve az akkor még önállóan induló szocialisták 5685 főt delegáltak, a Párbeszéd pedig, amely akkor éppen az Együtt nevű, azóta már megszűnt párttal indult közösen, 724 főt.

Kevés szavazatszámlálójuk lesz, de több, mint öt éve

Hozzávetőlegesen ezer aktivista segíti az LMP kampányát, közülük arányosan oszlanak meg a budapesti és vidéki segítők – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára.

Ami a delegáltakat illeti, 150 főt fog küldeni a párt a választás napjára, de az utolsó napokban is próbálnak embereket szerezni erre a feladatra.

Ez egyébként több, mint amennyi az előző EP-választásra tudtak küldeni, az ugyanis 56 fő volt. Kanász-Nagy szerint a szavazatszámlálás egy olyan feladat, amire nehéz toborozni az embereket, hiszen nem olyan vonzó, hogy hajnali 5-től egész napon át ott kell ülni, és még díjazás sem jár érte tőlük a párttól.

Megtöbbszörözték az aktivistáik és delegáltjaik számát

Az ajánlásgyűjtés során a Momentumnak hatszáz aktivistát tudtunk mozgósítani, közülük a fele fővárosi, fele vidéki. Várhatóan pedig háromszáz főt delegálunk a választásra – válaszolta Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja. A politikus szerint ez nagy előrelépés a Momentumnak, ugyanis a tavalyi országgyűlési választáson még csak fele annyi aktivista segítette őket, mint most,  míg delegáltnak is csak 39 főt tudtak küldeni.

Hajnal szerint egyébként az a legnagyobb nehézség, hogy az ország minden pontját lefedjék az ellenzéki szavazatszámlálók, hiszen míg Budapesten lesznek elegen, nem tudni, hogy a kisebb településekkel mi lesz. Ugyanakkor információi szerint

volt elég nagy mértékű ellenzéki egyeztetés arról, hogy melyik párt hova küldi a delegáltjait.

Mindenkit felhívtak

Az aláírásgyűjtés alatt ténylegesen ezer passzivista segített valamilyen formában, a felük budapesti – nyilatkozta Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke az Azonnalinak. Elmondta, a személyes kommunikációval sikerült mozgósítani őket, ugyanis mindegyiküket egyesével felhívták telefonon és megbeszélték, ki hova jöjjön segíteni. Így például az aláírásgyűjtés időszaka alatt volt 10-12 standjuk minden nap Budapesten reggeltől estig, amihez naponta száz ember munkája kellett. A második legtöbb embert megmozgató helyszín Veszprém volt, illetve Szegeden és Pécsen is sokan segítettek. 

Ami az EP-választás napját illeti, a kétfarkúak háromszáz szavazatszámláló delegáltat fognak küldeni. 

A kormánypártoknak öt éve közel tizenötezren számolták a szavazatokat

Az Azonnali kereste az ügyben a DK sajtóosztályát is, ám megkeresésünkre ezúttal sem válaszoltak. A párt egyébként a 2014-es EP-választásra 1266 főt delegált.

Hogy az ellenzék végül hány delegáltat képes állítani, az pénteken délután kiderül, ám annyi biztos:

a Fidesz-KDNP-nek öt éve több 14 802 főt sikerült.

FOTÓ: OSCE / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek