Az utolsók között végül az LMP-nek is összejöttek az aláírások az EP-választásra

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.16. 18:58

„Az LMP soha nem arról volt híres, hogy megfújunk egy kürtöt, és akkor menetoszlopokba rendeződve elindulnak az embereink” – ezzel magyarázta Keresztes László Lóránt a tempót.

Az utolsók között végül az LMP-nek is összejöttek az aláírások az EP-választásra

Szerda reggel adja le az LMP az EP-választáson való induláshoz szükséges induláshoz összegyűjtött aláírásokat – tudta meg az Azonnali Keresztes László Lóránttól, a párt társelnökétől. Eddig gyakorlatilag már minden parlamenti párt leadta az induláshoz szükséges aláírásokat, vagy bejelentette, hogy összegyűltek – az LMP-n kívül.

Elsőként a Jobbik adta le az ajánlásokat, amelyet a Fidesz-KDNP, majd a Momentum követett. Később a jobbikosokból kivált Mi Hazánk Mozgalom is leadta az íveket, kedden pedig az MSZP-Párbeszéd is. A DK vasárnapi kampánynyitó rendezvényén jelezte: a szükséges mennyiségű aláírás két és félszerese jött nekik össze, míg az Azonnali kérdésére hétfőn a Kétfarkú Kutya Párt is megerősítette: már nekik is összejött a húszezer aláírás.

Keresztes elmondta, már egy héttel korábban azzal kalkuláltak, hogy szerdán le fogják tudni adni az aláírásokat, így is kértek időpontot ehhez a Nemzeti Választási Irodától.

Hozzávetőlegesen több mint 28 ezer aláírást fognak leadni,

de ebben még nincs benne, hogy még kedden is gyűjtötték az aláírásokat a párt aktivistái.

Kérdésünkre, hogy látva az aláírók számát, mit tippelne, a pártnak hány EP-képviselőjelöltje juthat ki Brüsszelbe, úgy válaszolt: nehéz megtippelni, de egyáltalán nem állnak rosszul. Az LMP társelnöke személyesen végig vidéken gyűjtött aláírásokat, ahol szerinte nagyon jó volt a párt fogadtatása. „Érezhető, hogy az LMP már nem annyira városi párt” – mondta. Hozzátette: többen jelezték nekik, hogy

vidéken kifejezettebben jobb volt az LMP fogadtatása, mint Budapesten.

Szerinte ennek oka az lehet, hogy egyre többen ismerik meg a pártot vidéken.

És hogy presztízsveszteség-e az LMP-nek, hogy később adja le az ajánlásokat, mint a Momentum vagy éppen a Mi Hazánk Mozgalom? Keresztes szerint nem.

„Az LMP soha nem arról volt híres, hogy megfújunk egy kürtöt, és akkor menetoszlopokba rendeződve elindulnak az embereink”

– mondta hozzátéve, hogy a párt „kicsit kevésbé centralizált”, ezért mindig kellett nekik egy kis idő, amíg bemozdul a szervezet. Emlékeztetett: április 23-ig van hivatalosan a gyűjtés, „tehát mondhatjuk, hogy kényelmes tempóban szépen a szükséges mennyiséget letesszük bőven a határidő előtt”.

És hogy ez így nemcsak a futottak még kategória-e? „Az LMP soha nem volt a futottak még kategória” – mondta.

FOTÓ: Keresztes László Lóránt / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek