Mi a jó húsvéti sonka titka? Politikusok mondják el az Azonnalinak!

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.20. 16:07

Milyen húsvéti menü kerül a politikusok asztalára az ünnepek alatt? Ki hogyan szereti a húsvéti sonkát? És melyik politikus tartja húsvét helyett a pészachot? Az Azonnali megkérdezte!

Mi a jó húsvéti sonka titka? Politikusok mondják el az Azonnalinak!

Itt vannak a húsvéti ünnepek, ennek alkalmából az Azonnali megkérdezte a politikusokat, mi a jó húsvéti sonka titka, milyen menü kerül a családi asztalra, és mik a kedvenc húsvéti receptjeik.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a sonka mellé kacsát is készít

A jó sonka mangalicából készül. A hátsó csülök megfelelő – válaszolta az Azonnali megkeresésére Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese. Mint írta, a hideg vizes áztatás után nagyon lassan kell főzni, amíg a villát el nem engedi. „A főzőlevet lehet fűszerezni babérlevéllel, fokhagymával, szemes borssal. Fontos, hogy a levében hűljön ki, majd kihűlés után tegyük ki egy tányérra.”

A politikusnál a húsvéti menü gombaleves lesz, sült kacsacomb batáta körettel és tejfeles tormával, illetve feketeribizli-krém. „Mivel gluténérzékeny vagyok, a tésztafélék teljesen kimaradnak a menüből. Egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket készítek, nem túl sok összetevőből” – írta Schmuck Erzsébet.

A gombaleves elkészítéséhez felkarikázza a répát, kanálnyi olívaolajon megforgatja, sózza, borsozza, vízzel felengedi, beleteszi a szárított vargányát és addig főzi, amíg mindkettő puha lesz. Behabarja tejfellel, fél citromot facsar bele. Ami a kacsacomb elkészítését illeti, bevagdalja, fokhagymával, sóval odateszi egy serpenyőbe, és nagyon alacsony hőfokon megpárolja, amíg levet nem enged. Utána kitakarja, és lesüti a zsírjára. „Javaslom a tejfeles tormát is húsvétra, mert nemcsak a sülthöz lesz kiváló, de a sonkához is elengedhetetlen, no meg a töltött káposztához hidegen.” Ehhez a tormát megtisztítja, finomra reszlei, rendesen megsiratja. Így frissen, erősen keveri tejföllel, sóval, cukorral, ecettel.

„Az arányokat ízleléssel alakítom ki, semmi méricskélés.”

Mint írta, a desszert is egyszerű, mascarponekrémet készít két deci tejszínnel, fekete ribizlivel, kicsinyke cukorral és összeturmixolja, majd hűti.

A jobbikos Gyüre Csaba sárga túrót eszik a sonkához

A jó húsvéti sonka titka a jó alapanyag – ezt már Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője írta az Azonnalinak, aki falura született, így volt lovuk, tehenük, disznójuk és mindenféle lábasjószáguk. „Minden évben vágtunk 2-4 disznót, így volt jó alapanyag. A háznál nevelt jószág húsa nyilván finomabb, mint a nagyüzemi! A sonkát általában én sóztam be. Ebben állt 3-4 hétig, majd nagyapám füstölte.”

Hangsúlyozta: a hagyományos eljárással készül sonka összehasonlíthatatlanul jobb a gyorspácoltnál. „Az így elkészült és a padláson hónapokig kifüggesztve száradó sonkát nagymamám megfőzte – sokáig, lassú tűzön, épp csak gyöngyözve. Majd a saját levélben hagyta kihűlni. Másnap ebből lett az isteni húsvéti sonka” – írta Gyüre Csaba. Szerinte ehhez friss kenyér, otthon, kemencében sütött kalács dukált, és mindez elképzelhetetlen volt frissen reszelt csípős torma nélkül.

A jobbikos politikusnál általában húsvétkor hagyományos menü kerül az asztalra. Elmaradhatatlan a húsvéti főtt sonka, a főtt tojás, a kolbász, a torma. „Mivel sok vendéget várunk, így kitűnő vendégváró és népszerű étel a szabolcsi töltött káposzta! Így az is asztalra fog kerülni az ünnepek alatt.” Egyébként a politikus fog szakácskodni az ünnepekkor, amit máskor is gyakran tesz, de ha vendégek is jönnek hozzájuk, akkor szinte mindig ő főz.

A politikus receptként egy jellegzetes húsvéti ételt írt le, mely szerinte csak az ő vidékünkön, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző: a sárga túrót.

„A mi családunk régen nem készített ilyet, mert szülőfalumban, Fényeslitkén ez régen a katolikus családok nélkülözhetetlen húsvéti étele volt, én pedig református családból származom. Ma már azonban ez a különbség eltűnt, nincs felekezeti különbség az ételek között.”

A hozzávalók a sárga túróhoz 1 liter tej, 10 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor és egy csipet só. Az elkészítés során a tejet fel kell tenni a tűzhelyre főni, beletenni a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Közben össze kell keverni kicsit (nem felverni!) a 10 felütött tojást és beletenni az épp felforrósodott tejbe. Ezután folyamatosan keverni (ez egy kicsit időigényes), míg nem kezd az anyag összetúrósodni. Ha már jól összeállt, le kell venni a tűzről, kiszedni gézbe, vagy egy tiszta vászondarabba, kicsit kifacsarni a savóból, majd hűvös helyre kiakasztani egy éjszakára csöpögni. Reggelre összeáll, mint a sajt, és szépen szeletelhető. „Érdekes módon az édes íze jól harmonizál a főtt sonkával, mintegy köretül szolgál mellé. Lehet bele mazsolát is tenni, de mifelénk ez nem volt annyira jellemző.”

A momentumos Berg Dániel nem tudja, milyen a jó sonka, mert az nem kóser

A sonka nem kóser, és bár a hétköznapokon nem tartom az étkezési tilalmakat, az ünnepek alatt igen

– válaszolta érdkelődésünkre Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, aki zsidó családból származik, és így a jó húsvéti sonka titkát sem ismeri.

Mint írta, ő maga nem gyakorlja a vallást, de a fő ünnepeket tartják, így jelenleg a pészachot ünnepli. A tradicionális széder vacsora az Egyiptomból való kivonulást és szabadulást szimbolizálja. A hagyományok alapján az összetétel adott: zroá (csont, ezt persze nem szokás megenni), bécá (tojás), máror (valamilyen keserű fűféle) haroszesz (reszelt dió, körte, alma, fahéj és bor keveréke), kárpász (zöldség), pászka (kovásztalan kenyér) és persze bor. Ilyenkor a politikus családjával általában vendégségbe megy barátokhoz, így a házigazda gondoskodik az ételről.

És hogy melyik receptet ajánlja az ünnepre? Erre úgy válaszolt, hogy természetesen az ünnep alatt a szimbolikus vacsora mellett szoktak főzni mást is, bár kovászos ételeket nem szabad enni. Egyik kedvence a maceszgombóc leves. Itt a híres, több ikonikus filmből ismert New York-i Katz deli hivatalos receptjét érdemes követni. „Ehhez kell 4 egész tojás, 4 evőkanálnyi olaj, 360 ml hideg csirkeleves, 240 ml maceszliszt, 2 tk. só, és 1 tk. bors. A tojást egy nagy edényben felverjük olajjal, utána a levesbe keverjük, beletesszük a többi hozzávalót és jól elkeverjük. A keveréket hűtőszekrényben 60 percig hűtjük. Vizes kézzel 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk és gyöngyöző forró vízben kb. 30 perc alatt kifőzzük.”

Az MSZP-s Bangóné kemencében süti a csülköt

A január, február környékén levágott, házilag megfüstölt sertés sonkája a legjobb. Mire eljön a húsvét, kellőképpen éretté válik a sonka – válaszolta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, aki korábban már megcsillogtatta rétessütő képességeit a CEU-ért tüntető diákoknak az Azonnali kérésére. Hozzátette: az ő családjukban mindig édesapja készítette a sonkát, saját füstöléssel. Ám miután ő már sajnos már nincs közöttük, azóta Bangóné nem is evett jó sonkát, boltit meg nem vesz.

Ami a húsvéti menüt illeti, a politikus feladata a sültek, a saláták és a tészták elkészítése, míg a férje a bográcsos ételek elkészítésért felelős, illetve a kemence befűtéséért is. A menü náluk kemencében sült csülök lesz zöldségágyon, nyúlpörkölt bográcsban, galuskával, tojássaláta, almás zellersaláta, hagyományos szendvics, kemencében sült kalács és darázsfészek vagy vargabéles.

Bangóné a kemencében sült csülök receptjét osztotta meg. Mint írta, a csülköt sütés előtt két nappal befűszerezi sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymával, mustárral és babérlevéllel. A sütőedénybe sárgarépát, petrezselymet, céklát, burgonyát, karfiolt, karalábét, gombát és cukkinit rak, majd erre helyezi a pácolt csülköket. Zsiradékot nem használ. „Az edényt lefedem és a kemencében 3-4 órát főzzük az ételt. Ha már megpuhult a hús, levesszük az edény tetejét, a csülköt sörrel meglocsoljuk, és ropogósra sütjük!”

Az Azonnali kereste a gasztronómiai lelkesedéséről ismert fideszes Németh Szilárd államtitkárt, aki nem kívánt élni a válaszadás lehetőségével. Ehhez hasonlóan a DK-s Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és a Párbeszédet is hiába kérdeztük.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek