+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. április 20. szombat, 16:07
Milyen húsvéti menü kerül a politikusok asztalára az ünnepek alatt? Ki hogyan szereti a húsvéti sonkát? És melyik politikus tartja húsvét helyett a pészachot? Az Azonnali megkérdezte!

Itt vannak a húsvéti ünnepek, ennek alkalmából az Azonnali megkérdezte a politikusokat, mi a jó húsvéti sonka titka, milyen menü kerül a családi asztalra, és mik a kedvenc húsvéti receptjeik.

 

Az LMP-s Schmuck Erzsébet a sonka mellé kacsát is készít

 

A jó sonka mangalicából készül. A hátsó csülök megfelelő – válaszolta az Azonnali megkeresésére Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese. Mint írta, a hideg vizes áztatás után nagyon lassan kell főzni, amíg a villát el nem engedi. „A főzőlevet lehet fűszerezni babérlevéllel, fokhagymával, szemes borssal. Fontos, hogy a levében hűljön ki, majd kihűlés után tegyük ki egy tányérra.”

 

A politikusnál a húsvéti menü gombaleves lesz, sült kacsacomb batáta körettel és tejfeles tormával, illetve feketeribizli-krém. „Mivel gluténérzékeny vagyok, a tésztafélék teljesen kimaradnak a menüből. Egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket készítek, nem túl sok összetevőből” – írta Schmuck Erzsébet.

 

A gombaleves elkészítéséhez felkarikázza a répát, kanálnyi olívaolajon megforgatja, sózza, borsozza, vízzel felengedi, beleteszi a szárított vargányát és addig főzi, amíg mindkettő puha lesz. Behabarja tejfellel, fél citromot facsar bele. Ami a kacsacomb elkészítését illeti, bevagdalja, fokhagymával, sóval odateszi egy serpenyőbe, és nagyon alacsony hőfokon megpárolja, amíg levet nem enged. Utána kitakarja, és lesüti a zsírjára. „Javaslom a tejfeles tormát is húsvétra, mert nemcsak a sülthöz lesz kiváló, de a sonkához is elengedhetetlen, no meg a töltött káposztához hidegen.” Ehhez a tormát megtisztítja, finomra reszlei, rendesen megsiratja. Így frissen, erősen keveri tejföllel, sóval, cukorral, ecettel.

 

„Az arányokat ízleléssel alakítom ki, semmi méricskélés.”

 

Mint írta, a desszert is egyszerű, mascarponekrémet készít két deci tejszínnel, fekete ribizlivel, kicsinyke cukorral és összeturmixolja, majd hűti.

 

A jobbikos Gyüre Csaba sárga túrót eszik a sonkához

 

A jó húsvéti sonka titka a jó alapanyag – ezt már Gyüre Csaba, a Jobbik országgyűlési képviselője írta az Azonnalinak, aki falura született, így volt lovuk, tehenük, disznójuk és mindenféle lábasjószáguk. „Minden évben vágtunk 2-4 disznót, így volt jó alapanyag. A háznál nevelt jószág húsa nyilván finomabb, mint a nagyüzemi! A sonkát általában én sóztam be. Ebben állt 3-4 hétig, majd nagyapám füstölte.”

 

Hangsúlyozta: a hagyományos eljárással készül sonka összehasonlíthatatlanul jobb a gyorspácoltnál. „Az így elkészült és a padláson hónapokig kifüggesztve száradó sonkát nagymamám megfőzte – sokáig, lassú tűzön, épp csak gyöngyözve. Majd a saját levélben hagyta kihűlni. Másnap ebből lett az isteni húsvéti sonka” – írta Gyüre Csaba. Szerinte ehhez friss kenyér, otthon, kemencében sütött kalács dukált, és mindez elképzelhetetlen volt frissen reszelt csípős torma nélkül.

 

A jobbikos politikusnál általában húsvétkor hagyományos menü kerül az asztalra. Elmaradhatatlan a húsvéti főtt sonka, a főtt tojás, a kolbász, a torma. „Mivel sok vendéget várunk, így kitűnő vendégváró és népszerű étel a szabolcsi töltött káposzta! Így az is asztalra fog kerülni az ünnepek alatt.” Egyébként a politikus fog szakácskodni az ünnepekkor, amit máskor is gyakran tesz, de ha vendégek is jönnek hozzájuk, akkor szinte mindig ő főz.

 

A politikus receptként egy jellegzetes húsvéti ételt írt le, mely szerinte csak az ő vidékünkön, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző: a sárga túrót.

 

„A mi családunk régen nem készített ilyet, mert szülőfalumban, Fényeslitkén ez régen a katolikus családok nélkülözhetetlen húsvéti étele volt, én pedig református családból származom. Ma már azonban ez a különbség eltűnt, nincs felekezeti különbség az ételek között.”

 

A hozzávalók a sárga túróhoz 1 liter tej, 10 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor és egy csipet só. Az elkészítés során a tejet fel kell tenni a tűzhelyre főni, beletenni a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Közben össze kell keverni kicsit (nem felverni!) a 10 felütött tojást és beletenni az épp felforrósodott tejbe. Ezután folyamatosan keverni (ez egy kicsit időigényes), míg nem kezd az anyag összetúrósodni. Ha már jól összeállt, le kell venni a tűzről, kiszedni gézbe, vagy egy tiszta vászondarabba, kicsit kifacsarni a savóból, majd hűvös helyre kiakasztani egy éjszakára csöpögni. Reggelre összeáll, mint a sajt, és szépen szeletelhető. „Érdekes módon az édes íze jól harmonizál a főtt sonkával, mintegy köretül szolgál mellé. Lehet bele mazsolát is tenni, de mifelénk ez nem volt annyira jellemző.”

 

A momentumos Berg Dániel nem tudja, milyen a jó sonka, mert az nem kóser

 

A sonka nem kóser, és bár a hétköznapokon nem tartom az étkezési tilalmakat, az ünnepek alatt igen

 

– válaszolta érdkelődésünkre Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, aki zsidó családból származik, és így a jó húsvéti sonka titkát sem ismeri.

 

Mint írta, ő maga nem gyakorlja a vallást, de a fő ünnepeket tartják, így jelenleg a pészachot ünnepli. A tradicionális széder vacsora az Egyiptomból való kivonulást és szabadulást szimbolizálja. A hagyományok alapján az összetétel adott: zroá (csont, ezt persze nem szokás megenni), bécá (tojás), máror (valamilyen keserű fűféle) haroszesz (reszelt dió, körte, alma, fahéj és bor keveréke), kárpász (zöldség), pászka (kovásztalan kenyér) és persze bor. Ilyenkor a politikus családjával általában vendégségbe megy barátokhoz, így a házigazda gondoskodik az ételről.

 

És hogy melyik receptet ajánlja az ünnepre? Erre úgy válaszolt, hogy természetesen az ünnep alatt a szimbolikus vacsora mellett szoktak főzni mást is, bár kovászos ételeket nem szabad enni. Egyik kedvence a maceszgombóc leves. Itt a híres, több ikonikus filmből ismert New York-i Katz deli hivatalos receptjét érdemes követni. „Ehhez kell 4 egész tojás, 4 evőkanálnyi olaj, 360 ml hideg csirkeleves, 240 ml maceszliszt, 2 tk. só, és 1 tk. bors. A tojást egy nagy edényben felverjük olajjal, utána a levesbe keverjük, beletesszük a többi hozzávalót és jól elkeverjük. A keveréket hűtőszekrényben 60 percig hűtjük. Vizes kézzel 2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk és gyöngyöző forró vízben kb. 30 perc alatt kifőzzük.”

 

Az MSZP-s Bangóné kemencében süti a csülköt

 

A január, február környékén levágott, házilag megfüstölt sertés sonkája a legjobb. Mire eljön a húsvét, kellőképpen éretté válik a sonka – válaszolta az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó, aki korábban már megcsillogtatta rétessütő képességeit a CEU-ért tüntető diákoknak az Azonnali kérésére. Hozzátette: az ő családjukban mindig édesapja készítette a sonkát, saját füstöléssel. Ám miután ő már sajnos már nincs közöttük, azóta Bangóné nem is evett jó sonkát, boltit meg nem vesz.

 

Ami a húsvéti menüt illeti, a politikus feladata a sültek, a saláták és a tészták elkészítése, míg a férje a bográcsos ételek elkészítésért felelős, illetve a kemence befűtéséért is. A menü náluk kemencében sült csülök lesz zöldségágyon, nyúlpörkölt bográcsban, galuskával, tojássaláta, almás zellersaláta, hagyományos szendvics, kemencében sült kalács és darázsfészek vagy vargabéles.

 

Bangóné a kemencében sült csülök receptjét osztotta meg. Mint írta, a csülköt sütés előtt két nappal befűszerezi sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymával, mustárral és babérlevéllel. A sütőedénybe sárgarépát, petrezselymet, céklát, burgonyát, karfiolt, karalábét, gombát és cukkinit rak, majd erre helyezi a pácolt csülköket. Zsiradékot nem használ. „Az edényt lefedem és a kemencében 3-4 órát főzzük az ételt. Ha már megpuhult a hús, levesszük az edény tetejét, a csülköt sörrel meglocsoljuk, és ropogósra sütjük!”

 

Az Azonnali kereste a gasztronómiai lelkesedéséről ismert fideszes Németh Szilárd államtitkárt, aki nem kívánt élni a válaszadás lehetőségével. Ehhez hasonlóan a DK-s Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt és a Párbeszédet is hiába kérdeztük.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A parlament dönt arról is, hogy felfüggesztik-e a DK-s Varju László mentelmi jogát.

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás