Nem hívják meg a lengyelek az oroszokat a második világháború évfordulójára emlékezni

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.22. 08:03

Ők olyanokkal szeretnek ünnepelni, akik nem annektálnak egy-egy félszigetet.

Nem hívják meg a lengyelek az oroszokat a második világháború évfordulójára emlékezni

A lengyelek nem hívják meg az oroszokat a második világháború elindulásának ünnepi megemlékezésére. Az ünnepséget szeptemberben fogják tartani

„azon országok társaságában, amelyekkel Lengyelország szorosan együttműködik a béke érdekében, amely a nemzetközi jog tiszteletben tartása, a nemzetek és területük szuverenitása alapján történik”.

Mindezt Krzysztof Szcerszki államtitkár, az elnöki kabinet vezetője mondta a PAP hírügynökségnek. Szerinte az oroszok ezeknek a kritériumoknak nem felelnek meg, ezt bizonyították a a Krím-félsziget annektálásával, és azzal, hogy Kelet-Ukrajna szeparatista mozgalmát támogatják.

Az orosz külügy nem késett válaszolni minderre: megdöbbentette őket a megjegyzés, és szerintük Varsó újra akarja írni a történelmet. „Annak ellenére nincs helyünk ott, hogy országunk meghatározó mértékben járult hozzá a hitleri Németország legyőzéséhez és Lengyelország felszabadításához” – sérelmezik.

Persze nem minden lengyel politikus ért egyet Szcerszkivel, Leszek Miller egykori baloldali miniszterelnök például azt mondta az állami televízióban, hogy elég nehéz úgy beszélni a második világháborúról, hogy a Szovjetunió erőfeszítéseit kihagyjuk belőle.

Szerinte az oroszokat ezzel nem lehet büntetni, erre maximum vállat fognak vonni.

Néhányan Lengyelországban a mai napig úgy gondolják, hogy az, hogy 1939. szeptember 17-én a Vörös Hadsereg lerohanta az ország keleti részét, és így az ország két megszállt részre oszlott, nem a Szovjetunió akarata volt, hanem a hadsereg árulása.

FOTÓ: Varsói romok a második világháború után/Polishpress blog

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek