Orbán szlovén barátai kilépnének a Néppártból, ha kirúgják a Fideszt

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.14. 09:19

Új szövetséget építene a Fidesszel a Szlovén Demokrata Párt, ha az Európai Néppárt nem békül Orbánékkal.

Orbán szlovén barátai kilépnének a Néppártból, ha kirúgják a Fideszt

A Szlovén Demokrata Pártnak (SDS) el kellene hagynia az Európai Néppártot, amennyiben kizárják a Fideszt – ezt nyilatkozta a szlovén párt egyik rangidős tagja, Branko Grims a Demokracija nevű helyi hetilapnak. A STA szerint Grims arról is beszélt,

ez esetben külön szövetséget kellene az SDS-nek alakítania Orbán Viktor pártjával az Európai Parlamentben.

A szlovén pártnak jelenleg három képviselője ül a néppárti frakcióban, az Európai Parlament legutóbbi mandátumbecslése szerint idén két képviselőt küldhetnek az Európai Parlamentbe.

A baloldali Mladina hírportál által szemlézett interjúban Grims elmondta: a visegrádi csoport kötelékén belül kéne új frakciót alakítani, ha kizárják a Fideszt, a visegrádi országok víziója ugyanis az egyetlen hosszú távon is fenntartható, egészséges vízió Európáról, és „egy olyan EU-nak nincs jövője, amit a globalista Macron kigondolt, vagyis olyannak, amelynek része a kulturális marxizmus, multikulturalizmus, és az LGBT-jogok is”. Még két szlovén párt ül egyébként a Néppártban, ezek közül a Nova Slovenija a Fidesz kizárását támogatja. Grims elmondta: szerinte ez őrült öngyilkosság.

Az SDS-t egyébként Janez Janša egykori kommunista újságíró, volt szlovén miniszterelnök vezeti, aki nemrég maga is felszólalt a Fidesz kizárása ellen. Janšáék helyzete már csak azért is érdekes, mert, mint az Azonnali korábban már írt róla, Szlovénia lett volna az orbánizmus exportjának tesztországa. Vagyis a Fideszhez köthető üzleti körök a magyar modellt akarták szomszédunknál meghonosítani: pártmédiát hoztak létre – ennek része a Demokracija nevű hetilap is, aminek Branko Grims is nyilatkozott – és idegenellenes plakátokat szórtak szét az országban.

Ennek ellenére a tavalyi választásokon az SDS-szel szemben álló erők szereztek többséget, azóta pedig a párt zuhanórepülésben van a közvélemény-kutatások szerint.

Arról, hogy a magyarországi politika miért nem exportálható máshová, itt olvashatjátok Techet Péter véleménycikkét.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek