Orbán szlovén szövetségese a padlón van, nem használt a sorosozás a szomszédban

Szerző: Techet Péter
2019.02.21. 07:25

Janez Janšának Orbánék hiába hoztak létre médiabirodalmat és hiába tolt Janša is Soros-ellenes hazugságkampányt, a Fidesz szlovéniai szövetségese zuhanórepülésben van. Miért bukik meg ilyen látványosan az a szlovénoknál, ami a magyaroknál immáron harmadszorra hoz a Fidesznek kétharmados parlamenti többséget? Szavazz!

Orbán szlovén szövetségese a padlón van, nem használt a sorosozás a szomszédban

Amint arról az Azonnali is beszámolt: Szlovénia lett volna az orbánizmus exportjának tesztországa.

A Fideszhez köthető üzleti körök a magyar modellt akarták a délnyugati szomszédunknál meghonosítani: pártmédia és idegenellenes plakátok.

A Janez Janša, egykori kommunista újságíró vezette Demokrata Párt (SDS) volt kiszemelve: felturbózták az unalmas hetilapját, kapott bulvárnapilapot és hírtelevíziót, valamint sorosozós és menekültezős plakátokat és szövegeket. Hogy ami Magyarországon mint szellemi fekete lyukban működik, Szlovéniában nem kell a többségnek, kiderült a tavaly nyári választásokon is.

Hiába futott be akkor még elsőnek – bár a szavazatok egynegyedét se megszerezve – az SDS, többséget a Janša-ellenes erők kapták. Marjan Šarec egykori komikus liberális pártja három másik liberális párttal és a szocdemekkel – valamint a szélsőbal külső támogatásával – alakított kormányt a ljubljanai (laibachi) parlamentben.

Janša abban bízott: a kormány túlságosan instabil lesz, elvégre a legfőbb összekötő erő a tőle való félelem. És azt gondolta: ha a pártmédiájában kellőképpen nyomatja a menekültellenességet, akkor orbáni sikereket érhet el.

Azonban ennek teljes ellentéte történt: Orbán börtönviselt szlovén szövetségese szabadesésben zuhan a közvélemény-kutatásokban, miközben

a liberális kormánypárt kevesebb mint egy év alatt megháromszorozta a népszerűségét.

Már egy korábbi felmérés is egyértelműen mutatta ezt a tendenciát, ott Janša már a harmadik helyre szorult vissza a szocdemek mögött.

Most egy újabb felmérés mutatta, hogy nem egyetlen intézet félreméréséről volt szó.

Ha most vasárnap lennének a választások Szlovéniában, a liberális Marjan Šarec kormánypártja ezen új felmérés szerint már negyvenegy százalékot kapna. Csak januárhoz képest ez tizenhat százalékpontos népszerűség-növekedés.

Janša pártja tizenöt százalékkal – azaz huszonhat százalékponttal lemaradva a legnagyobb kormánypárt mögött – áll a második helyen.

A harmadikak a szocdemek, akik majdnem beérték Janša pártját.

A FRISS SZÁMOK. FORRÁS: EUROPE ELECTS

Vissza a liberális 90-es évekbe

Šarec növekedésének egyik oka, hogy a többi liberális párt – azaz Miro Cerar és Alenka Bratušek volt kormányfők törpepártjai – összeesett, gyakorlatilag a szlovén balliberális szavazóréteg, amely délnyugati szomszédunknál minden választáson többségben volt, Marjan Šarec mögött állt össze.

Šarecnek eleve az a célja, hogy Cerar és Bratušek csatlakozzék hozzá, ezzel egy majdnem ötven százalékos nagy liberális erő jönne létre. Gyakorlatilag a posztkommunista, mára már megszűnt Liberális-Demokrata Párt (LDS) – a sikeres szlovén rendszerváltás letéteményesének – 90-es évekbeli hegemóniáját tudná ezzel Šarec visszaállítani. Kulturális értelemben a ljubljanai (laibachi) és tengermelléki baloldali és liberális értelmiség hegemóniája eleve nem is szűnt meg soha.

Šarec sikerét azonban nem csak a meglévő kulturális háttér magyarázza, hanem kormányának alapvetően sikeres és viták nélküli működése. Eközben az SDS folyamatosan radikalizálódik, az orbáni hangnem pedig nem működik a szlovénoknál. Ennek az is az oka, hogy délnyugati szomszédunknál van azoknak is alternatívájuk, akik ugyan nem balliberálisok, de Janšával se értenek egyet: a vidéki-katolikus Néppárt (SLS) és a mérsékelt konzervatív Új Szlovénia (NSi) szólítja meg az SDS-szel kritikus jobboldaliakat.

De miért bukik meg ilyen látványosan az a szlovénoknál, ami a magyaroknál immáron harmadszorra hoz a Fidesznek kétharmados parlamenti többséget? Szavazz!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek