Weber felgyorsítaná a jogállamot leépítő országok büntetését

Szerző: Pintér Bence
2019.01.14. 08:54

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje támogatja egy olyan mechanizmus bevezetését, ami megvonná az EU-s forrásokat a jogállamot leépítő országoktól.

Weber felgyorsítaná a jogállamot leépítő országok büntetését

Orbán Viktor miatt a hetes cikkelynél gyorsabb, hatékonyabb megoldást támogat a jogállami útról letérő EU-tagállamok megbüntetésére az Európai Néppárt – nyilatkozta a Politiconak Manfred Weber, a jobbközép európai képviselőcsoport bajor csúcsjelöltje és frakcióvezetője.

Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért felelő, néppárti biztosa egy olyan javaslatot készít elő, ami a jogállamisághoz kötné az EU-s pénzek kifizetését.

Weber, mint elmondta, támogatja ezt az elképzelést, mivel nem átpolitizált, illetve nincs kitéve úgy kitéve a pártpolitikai machinációknak, mint a hetes cikkelyes eljárás.

A csúcsjelölt szerint nem csak akkor kell, hogy elvárások legyenek a jogállamisággal kapcsoaltban, amikor egy tagország belép; de utána sem szabad hátat fordítani az ügynek, és mind a huszonhét tagországra oda kell figyelni ebből a szempontból.

„Az Európai Néppárt képviselőcsoportja megnyitotta az utat a Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárás előtt, mivel az alapvető jogok esetében nem jár semmilyen különleges elbánás” – tette hozzá, elismerve, hogy nem mindenki tartja őt Orbán Viktor legbátrabb kritikusának.

A Néppárt frakcióvezetője abban bízik, hogy az Európai Bíróság gyorsan döntésre jut Magyarországgal kapcsolatban a civiltörvény és a CEU ügyében folytatott kötelezettségszegési eljárásban, mivel úgy látta, hogy a lengyel kormány is akkor engedett a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos vitában, amikor az Európai Bíróság határozatot hozott az ügyben.

FOTÓ: Orbán Viktor / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek