Orbán a magyarok egészségét kockáztatja az orosz és kínai vakcinákkal, véli az EPP agytrösztjének vezetője

2021.02.19. 21:22

Miért játszik hazárdjátékot Orbán a keleti vakcinákkal? Miért nehéz dolog átlépnie egy másik pártcsaládba a Fidesznek? Mi lesz a demokraták legnagyobb feladata a közeljövőben? Az EPP agytrösztjének vezetője, Roland Freudenstein fejtette ki gondolatait egy podcastban.

Orbán a magyarok egészségét kockáztatja az orosz és kínai vakcinákkal, véli az EPP agytrösztjének vezetője

Interjút adott a nemrég indult, Kész Zoltán volt libertáriánus országgyűlési képviselő és Csekő Balázs újságíró fémjelezte CEA Magazine-nek Roland Freudenstein, a jobbközép erőket tömörítő legnagyobb európai pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) think tankjének, agytrösztjének, a Wilfried Martens Központ az Európai Tanulmányokért szakmai igazgatója. A félórás podcastban a Fidesz néppárti helyzetétől kezdve a koronavakcinák elhibázott brüsszeli kezelésén át több mindenről beszélt.

Nagy botrány a vakcinaügy Brüsszelben

A vakcinákról azt mondta, az EU közös beszerzése azért volt jó lépés, mert

ezek nélkül „vakcinaháború” lenne jelenleg Európában,

a nagy országok lenyomnák a kisebbeket, utóbbiaknak semmi esélye nem lenne rendes feltételeket kiharcolni a nagy gyógyszercégeknél az ár, a kiszállítás, a mennyiség tekintetében.

Ugyanakkor az EU lassan engedélyezte a vakcinákat, és talán nem a legjobb tárgyalási képességét vetette be például az AstraZenecával szemben, fogalmazza meg nagyon diplomatikusan Freudenstein a gondolatát, majd a következő mondatával ki is mondja a valóságot:

„Ez egy nagy botrány most Brüsszelben.”

Az EU tehát messze volt a legjobbjától az ügy kezelésénél, de így is megmentette attól a kis és kevésbé befolyásos országokat, hogy egy esetleges vakcinákra történő licitben jóval magabiztosabb nagyok martalékaivá legyenek.

Talán nem is lenne annyi kínai vagy orosz vakcina, amennyi elég lenne a kisebb európai országoknak, így egyszerűen nincs alternatívája a közös EU-s beszerzésnek, mondja Freudenstein (a magyar kormány ezt mindig más megvilágításban tálalja, amennyiben az EU lassú beszerzése miatt kell máshonnan vakcinát szerezni, hogy minél előbb megtörténhesen a társadalom átoltása – a szerk.).

Az orosz és kínai vakcina magyarországi használatáról – minekután még nem kapták meg az európai gyógyszerhatóság, az EMA engedélyét (amit eddig a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája kapott meg), Freudenstein kijelenti: „Nagyon egyszerű,

ez egy hazárdjáték”,

egyes kormányok egyszerűen a sarokba dobják az EU-s vakcinabiztonságot azért, hogy gyorsabban jussanak oltóanyaghoz. Ehhez joguk van, de ettől még a saját állampolgáraik egészségét kockáztatják, így a néppárti thinktank vezetője.

Az EPP-ben Orbán biztosan nem győzött

Ugyanígy játssza a Fidesz a maga szerencsejátékát az EPP-vel is? – érkezik a kérdés, mire az igazgató azt mondja, egyesek szerint Orbán maga is nagy hazárdjátékos (emlékezhetünk a jogállamisági mechanizmus körüli vétó és az EU-s tárgyalás idején bedobott, és az Azonnali által levezetett ultis magyarázatára – a szerk.), és

a Fidesz-sajtó szerint már 10 éve nyerésben van.

Ha így lenne, akkor nem lenne a Fidesz EPP-tagsága oly rég óta vita tárgya, véli Freudenstein, úgyhogy lehet, hogy az Orbán nyeréséről szóló hírek fake news-ok. A Fidesz tagsága fel van függesztve a néppárti pártcsaládban, nem vehetnek részt annak ülésein, nem lehetnek jelen a néppárti testületekben, nem dönthetnek az EPP jövőbeli útjáról, így az EU-t illető jövőkép alakításában sem vehetnek részt.

A Fidesz úgy próbálja láttatni, hogy közös döntéssel született meg a felfüggesztés 2019. március 19-én,

ám Freudenstein szerint erről szó sincs, mindez Orbán akaratával szemben zajlott le,

Orbán ebben az esetben biztos nem győzött. A felfüggesztés immár kétéves, hogy mi lesz, nehéz megmondani, Freudenstein szerint

sosem lesz többsége az EPP-ben annak a gondolatnak, hogy visszaállítsák a Fidesz teljes jogú tagságát.

Hacsak a Fideszben nem zajlik le egy nagy belső változás. De erre nem lát esélyt a Wilfried Martens Központ vezetője.

Akkor nem marad más hátra, a Fidesz egy másik pártcsaládhoz fog csatlakozni? Orbánék ezt sokszor, töviről hegyire megvizsgálták, átnézték Freudenstein szerint, és felidézi, amikor Szijjártó Péter egy nap alatt négy szélsőséges európai párt vezetőjével tárgyalt hivatalosan migrációs kérdésekről (2020. december 11-én a Budapest–Hága–Koppenhága–Helsinki–Budapest utat járta meg a külgazdasági és külügyminiszter, Hágában találkozott Geert Wilderssel, a holland Szabadságpárt vezetőjével. Koppenhágában a Dán Néppárt elnökével, Morten Messerschmidttel. Helsinkiben pedig a Finnek Pártja frakcióvezetőjével, Ville Tavioval és Simo Gröönroos pártfőtitkárral), de mindenki tudta, itt

Szijjártónak azt kellett demonstrálnia, hogy a Fidesz fontolgatja az átlépést egy másik EP-frakcióba, vagy akár pártcsaládba.

Befagyott az EPP-Fidesz-helyzet

„De nincsenek könnyű alternatívák” a Néppárttól jobbra, mondja Freudenstein, az Identitás és Demokrácia (ID) csoport nagyon heterogén és szervezetlen, itt ül Matteo Salvini, a Lega legutóbb már-már migránspártivá váló politikusa, aki azóta már akár a Néppártba is bemenne. De itt ül Marine Le Pen pártja is, ide nem lenne könnyű a Fidesznek csatlakoznia, nincs koherens ideológiai koncepciójuk.

Az ECR, az Európai Konzervatívok és Reformerek egy fokkal jobb állapotban van, ezt a brit toryk brexitet követő kiválásával immáron a nacionalista-szociálkonzervatív lengyel PiS politikusai vezetik, és az olasz neofasiszta Olaszország Fivérei politikusai is megtalálhatóak benne. A Fidesz problémája, hogy van, akikkel ezekben a frakciókban jó a kapcsolata, de van, akikkel rossz.

Nem lehet egy nagy migrációellenes jobboldali tömböt létrehozni az EP-ben,

mondja Freudenstein. Ez lehetett a legutóbbi, 2019-es EP-választás előtt a Fidesz terve, de nem jött be, már csak azért sem, mert ezek a pártok nem szerepeltek olyan jól, mint várható volt. Így most a legtöbb, amit Orbán ki tud alakítani, hogy féllábbal a jobbközép úton, féllábbal a szélsőjobb útján jár.

Ugyanakkor a Fideszt nem tudja lecserélni az EPP más magyar jobbközép pártra, és nem is keres ilyet. A Jobbik felé sem tervez nyitni az EPP, „a helyzet befagyott, ilyen egyszerű”, utal Freudenstein a Fidesz-EPP patthelyzetre.

Lehet-e a közeljövőben huxitra vagy polexitre számítani, azaz arra, hogy Magyarország vagy Lengyelország elhagyja az uniót? Freudenstein egy Orbán-idézettel válaszol:

hülyeség lenne egy csak szárazföldi határokkal és többnyire EU-tagállamokkal körbevett országnak kilépnie az EU-ból.

Orbán szereti ugyan Brüsszelt és Jean-Claude Juncker volt EB-elnököt okolni a brexitért, amivel alábecsüli a briteknél évtizedek óta működő EU-ellenes, brexitpárti erőket, de Orbán nem szereti magát a Brexitet. 2016, a népszavazás óta emellett a britek EU-képe egyre javul, és a tagállamok körében is csökkent a kilépési kedv.

Meg kell menteni a demokráciát

Az EPP és az EU legnagyobb kihívása a pandémia mellett az, hogy megmentse a demokráciát, mondja Freudenstein. Az egész világon küzdenek az autoriter rezsimek és erők a liberális demokráciákkal. És ez zajlik az uniós tagállamokon belül is, ahol vannak populista, szuverenista, autriter pártok, amelyek

autokráciákká formálnák az országaikat, ha hatalomra kerülnének.

Ezek egymással is szövetkeznek, ezért a demokrata erőknek össze kell fogniuk, és meg kell védeni a demokráciát, a fékek és ellensúlyok, az alkotmányosság rendszerét, jogállamiságot. És növelni kell a globális segítségnyújtást is a demokrata erőknek Tajvantól Venezueláig, Minszkig, ahol az emberek harcolnak a liberális demokráciáért. Annyit még a végén Freudenstein hozzáfűz, hogy

a liberális demokrácia nem egyenlő a liberalizmussal, ezeket a Fidesz szokta összemosni.

A liberális demokrácia a függelten sajtó, bíróságok a jogállamiság, a fékek és ellensúlyok rendszerének alkotmányos garanciája, a liberalizmus pedig egy politikai irány. A kettőt Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szereti összemosni, de ez egyszerűen nem igaz, „bárcsak az EPP eltökéltebb lenne ezen teljesen fals elgondolások elutasításában” – zárja gondolatait Roland Freudenstein.

A podcastot itt lehet meghallgatni.

NYITÓKÉP: AJC Transatlantic Institute, Bernal Revert

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek