Megvan a Fidesz kizárásának elindításhoz szükséges arány az EPP-ben

Szerző: Bakodi Péter
2019.03.01. 07:50

A portugál tagpárt is csatlakozott azokhoz, akik nem szívesen látják Orbánékat a pártcsaládban.

Megvan a Fidesz kizárásának elindításhoz szükséges arány az EPP-ben

A Politico információi szerint a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) tegnapi állásfoglalásával

hétre nőtt a Fidesz távozását, vagy legalábbis felfüggesztését indítványozó tagok száma az Európai Néppártban (EPP).

A pártcsalád alapszabálya szerint egy tagpárt kizárást legalább hét másik – öt különböző országban bejegyzett – tagpárt kezdeményezheti.

Az Azonnali is beszámolt róla, hogy tegnap a belga és a luxemburgi EPP-tagok is levelet küldtek Joseph Daulnak, arra kérve az EPP elnökét, hogy zárják ki a pártcsaládból a Fideszt. 

A jelenlegi állás szerint tehát két belgiumi, a Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), a vallon Humanista Demokratikus Centrum (cdH), a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt, a portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP), a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a svéd Mérsékelt Párt (M), és a finn Nemzeti Koalíció (KOK) nyilatkozott eddig úgy, különböző formákban, hogy a Fidesznek nincs helye az Európai Néppárt tagjai között.

Orbánék kizárása azonban korántsem automatikus, azt először hivatalosan is indítványozni kell, amiről aztán szavaz majd a pártcsalád összes tagja.

Az Európai Néppárt jelentősebb befolyással bíró tagpártjai, mint például a német CDU/CSU még nem foglaltak határozott állást az üggyel kapcsolatban. Bár a német kereszténydemokrata-keresztényszociális pártszövetség európai parlamenti delegációvezetője, Daniel Caspary az Azonnalinak nyilatkozva tűrhetetlennek nevezte a magyar kormány új sorosozós plakátkampányát, melyen Jean-Claude Juncker néppárti bizottsági elnök Soros György amerikai-magyar üzletember társaságában látható, azzal a szöveggel, hogy az embereknek joguk van tudni, mire készül az Európai Bizottság.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek