Tűrhetetlen és méltatlan Orbán plakátkampánya – a német néppártiak vezetője az Azonnalinak

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.20. 12:32

Daniel Caspary, a CDU/CSU EP-beli delegációvezetője az Azonnali kérésére kommentálta a Soros Györgyöt Juncker bizottsági elnök arca mögé montírozó, magyar adófizetők pénzéből készült kormányplakátot.

Tűrhetetlen és méltatlan Orbán plakátkampánya – a német néppártiak vezetője az Azonnalinak

Sorra veri ki a biztosítékot a jobbközép Európai Néppártban az Orbán-kormány legújabb sorosozós plakátkampánya. Ezen Jean-Claude Juncker néppárti bizottsági elnök Soros György amerikai-magyar üzletember társaságában látható, azzal a szöveggel, hogy az embereknek joguk van tudni, mire készül az Európai Bizottság. A kormány szerint arra, hogy bevezessék a „betelepítési kvótát,” gyengítsék a tagállamok határvédelmi jogait és „migránsvízummal” könnyítsék a bevándorlást. A plakát vádjait Junckerék mesének nevezték, és tételesen cáfolták, mondván: az EU-ban Magyarország is ott ül az asztalnál, nincsenek tervek humanitárius vízumra, és a tagállamok döntik el, hogy befogadják-e a legális migránsokat.

A Bizottság elnöke egy keddi stuttgarti rendezvényen arról beszélt (a német nyelvű videóban ez a 19. perctől látható), hogy a Néppárt – amelynek a Fidesz is tagja – EP-választási csúcsjelöltjének, a bajor

Manfred Webernek fel kell tennie a kérdést: szüksége van-e a Fidesz voksaira a frakcióban?

Felidézte: 2014-ben, megválasztásakor a fideszes EP-képviselők ugyanúgy nem szavazták őt meg bizottsági elnöknek, mint a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen, aki akkor még az Európai Parlamentben ült. Juncker akkor azt mondta Le Pennek: vannak emberek, akiknek egész egyszerűen nem kell a szavazata. A luxemburgi Juncker egyébként próbálta már kizáratni a Fideszt a Néppártból, sikertelenül.

A stuttgarti rendezvény moderátora azt is megkérdezte Junckertől, hogy egyszerű választóként hogyan tudná megérteni azt, hogy a néppárti Juncker kizáratná a Néppártból azt a Fideszt, akiknek Manfred Weber láthatóan számít a szavazataira? Juncker erre azt felelte:

„Ne is próbálja ezt megérteni!”

Joseph Daul, a Néppárt francia elnöke a Twitteren három bejegyzésen keresztül ítélte el a magyar kormány kampányát. (Volt német és osztrák néppárti EP-képviselő is, aki ezeket a posztokat ajánlotta figyelmünkbe, mikor a véleményükről kérdeztük őket.) Daul úgy látja: Orbán plakátjai félrevezetik a magyarokat, Juncker pedig egy valódi kereszténydemokrata, és egy olyan európai vezető, akinek tevékenységéből Magyarország is profitált (itt elég, ha csak a tavalyi, a magyarországi autógyáraknak igencsak hasznos Trump-Juncker megállapodásra gondolunk). 

Bár a CSU-s Manfred Webert nem sikerült elérnie az Azonnalinak, Daniel Caspary-t, az Európai Parlament CDU/CSU-delegációjának vezetőjét igen. A baden-württembergi politikus közölte velünk, semmi olyanról nincs szó a Bizottság részéről, amit a magyar adófizetők pénzéből készített és terített kormányplakát sugall. Szerinte

tűrhetetlen és méltatlan, hogy a Néppárt egyik tagja így hergel a Bizottság néppárti elnöke ellen.

Kérdésünkre, miszerint értelmezhető-e Orbán plakátja a Néppárt 2019-es EP-kampányának részeként, Caspary egyértelmű nemmel válaszolt.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek