Most éppen a belga és a luxemburgi konzervatívok dobnák ki a Néppártból a Fideszt

Szerző: Illés Gergő
2019.02.28. 20:28

Ezzel felsorakoztak a kizárást már korábban is kilátásba helyező svédek és finnek mellé.

Most éppen a belga és a luxemburgi konzervatívok dobnák ki a Néppártból a Fideszt

Az Európai Néppárt (EPP) három tagpártja is levelet küldött csütörtökön Joseph Daulnak, arra kérve az EPP elnökét, hogy zárják ki a pártcsaládból a Fideszt – mindezt Frank Engel luxemburgi EP-képviselő erősítette meg a Politicónak.

Egyre többen akadnak ki a Fideszre...

A petíciót a Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V) nevá párt, a vallon Humanista Demokratikus Centrum (cdH) és a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt nyújtotta be az EPP vezetőségével. Ennek kiváltó oka a magyar kormány legújabb plakátkampánya, melyen az Európai Bizottság néppárti (és egyébként luxemburgi származású) elnöke, Jean-Claude Juncker látható a magyar származású milliárdos, Soros György társaságában. 

„Aki szembeszáll a kereszténydemokrata ideológiával és értékekkel, annak nincs helye közöttünk” – tweetelte a CD&V elnöke, Wouter Beke. 

Nem a Benelux-államok konzervatív pártjai az egyetlenek, akik a Fidesz az Európai Néppártból való kizárását sürgetik az elmúlt napokban megindult kormányzati plakátkampány miatt: már a svéd Mérsékeltek is beszéltek a kizárásról, de a finn Nemzeti Koalíció Párt vezetője is arról tweetelt, hogy megteszik a szükséges lépéseket a Fidesz néppárti tagságának értékelésében. Ennél meglepőbb, hogy a Fidesszel hagyományosan jó viszonyt ápoló bajor tagpártnak is sok volt a kormányzati plakátkampány, valamint azt a Néppárt vezető ereje, a német kereszténydemokrata CDU is élesen kritizálta.

...De mégis a Fidesz hoz több szavazatot a Néppártnak

A három párt közül egyébként a luxemburgiak a legerősebbek saját országukban: a CSV-ben politizált például a Fidesz által betámadott Jean-Claude Juncker is, aki 1995-től egészen 2013-ig volt a kisállam miniszterelnöke. A CSV a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint körülbelül a választók egynegyedét képviseli Luxemburgban.

Az Azonnalinak adott interjújában Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő épp a luxemburgi CSV-t nevezte meg, mint a Néppárt egy lejtőn lefelé tartó szervezetét. Ahogy fogalmazott

„Nem azt akarom mondani, hogy a Fidesszel szemben kritikát csak a lúzerek fogalmaznak meg, de akik a legvállalhatatlanabb véleményekre ragadtatják magukat, azok általában lúzerek.”

A másik két, a Fidesz kizárását sürgető párt jelentősen gyengébb, a CD&V jelenleg a belga közvélemény-kutatások szerint 14, a cdH pedig 5 százalékon áll.

BORÍTÓKÉP: Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek