Melyek a „legmigránsosabb” országok?

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.07. 19:00

Európában nem uniós ország vezet a toplistán. Arányaiban pedig durván többen vándoroltak be bizonyos arab államokba.

Melyek a „legmigránsosabb” országok?

Az ENSZ Népesedési Osztálya nemrég tett közzé adatokat arra nézve, hogy mely országok rendelkeznek a legtöbb bevándorlóval, és eléggé izgalmas böngészni az egyébként 2017-es adatokat.

Kiderül belőle például, hogy messze nem Európában, hanem arab országokban van arányaiban a legnagyobb számú bevándorló, számszerűleg meg egyértelműen az Egyesült Államokban, itt ugyanis akkor megközelítőleg 44 és fél millió olyan ember élt az országban, aki nem ott született.

Az ENSZ adatai természetesen hozzávetőlegesek, és csak a beregisztrált személyekre vonatkoznak, azokra, akik már minimum egy éve tartózkodnak az adott területen.

A Pew Research Center által szemlézett adatok alapján úgy tűnik, hogy

a legvonzóbb bevándorlóországok a világon a Perzsa-öböl körül vannak,

ugyanis jelenleg például az Egyesült Arab Emirátusok lakosságának 88 százaléka bevándorló, Kuvaitnak pedig 77 százaléka. Ide főleg munkások érkeznek hatalmas mennyiségben.

Magas a bevándorlóarány továbbá Ausztráliában és Új-Zélandon is, itt a lakosok 29 illetve 23 százaléka nem ezekben az országokban született. Kanada is jelentős mennyiségű bevándorlót tudhat magának, a lakosok 21 százaléka nem az észak-amerikai országban látta meg a napvilágot először.

Infographic: Immigrants Account For 88% Of The UAE's Population | Statista

Európában nem egy uniós ország áll az élen, hanem a gazdaságilag szupererős Svájc, itt a lakosok 30%-a külföldi, a top háromba Európán belül Ausztria és Svédország fér bele.

Érdekes továbbá, hogy jelenleg a Magyarországon élőknek az 5 százaléka sem itt született.

Míg egyes európai államokban, és a világ más pontjain is nőtt a bevándorlás, Kelet- és Közép-Európa  uniós államai kezdenek kiürülni, a legsúlyosabb helyzet Litvániában és Észtországban van, de jelentős a népességfogyás Romániában, Bulgáriában, és hát újabban már Magyarországon is (6 százalék távozott).

Ami viszont durva adat, hogy balkáni országokat simán verik a háborús övezetek is: Bosznia-Hercegovinából és Albániából ugyanis arányaiból többen mentek el, mint a háború sújtotta Szíriából, vagy Afganisztánból. Az első két országban 32 és 29 százalék az arány, a közel-keleti államokból pedig 28 és 12 százalék kelt útra.

Ha globálisan nézzük azonban, az elvándorlók száma elég csekély: a bolygó összlakosságának csupán 3,4 százaléka váltott hazát, ez persze 1990-hez képest növekedés például, mert akkor ez az arány 2,9 százalék volt.

FOTÓ: Kerítés a déli határon/Wikimedia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek