Szlovákokat, magyarokat, szerbeket és románokat toloncoltak ki legtöbbször Ausztriából tavaly

Szerző: Bukovics Martin
2019.02.04. 13:22

Főleg hajléktalanokat, tartósan munkanélkülieket, koldusokat és bűncselekményt elkövetőket raktak ki Ausztriából. Több mint hatvan százalékuk európai.

Szlovákokat, magyarokat, szerbeket és románokat toloncoltak ki legtöbbször Ausztriából tavaly

Kereken 4700 embert toloncoltak ki tavaly Ausztriából – többségében ráadásul európaiakat, derült ki az osztrák Ö1 rádió hétfő reggeli adásában. Főleg hajléktalanokat, tartósan munkanélkülieket, koldusokat és bűncselekményt elkövetőket raktak így ki az országból.

A magyarországi kormánypárti médiából tájékozódók szemei előtt valószínűleg szírek, afgánok és afrikaiak lebegnek a hír hallatán, holott a legtöbb kitoloncolt szlovák állampolgárságú, őket a szerbek, a magyarok és a románok követik.

Az ötödik helyen Nigéria szerepel, majd Grúzia és Afganisztán következik. Az afgánok esetében főleg egyedülálló férfiakról van szó, akiket Ausztria a visszautasított menedékkérelmet követően arra kötelez, hogy hagyja el az uniót.

A kitoloncoltak 45 százaléka, azaz 2100 ember valamely európai uniós ország állampolgára, ha hozzájuk számoljuk a nem EU-tag szerbeket, macedónokat, albánokat és bosznia-hercegovinaiakat is, azt látjuk, hogy

a kitoloncolt európaiak aránya 63 százalékos.

A kitoloncolt grúzok magas arányát azzal magyarázta az Ö1-en megszólaló emberi jogi szakértő, hogy miután a grúzok nagyjából egy éve vízummentesen léphetnek be az EU területére, megháromszorozódott az Ausztriában menekültstátuszt kérő grúzok száma. Ausztriában főleg betegséggel küszködő grúz állampolgárok kérnek menedéket, hogy ezáltal osztrák társadalombiztosításuk legyen, kezeltetni tudják magukat, és ha meggyógyultak, visszatérhessenek hazájukba.

Az Ö1 megjegyzi azt is, hogy az FPÖ-s belügyminisztérium alá tartozó osztrák menekültügyi hivatal múlt heti sajtótájékoztatóján a statisztikának főleg a menedékkérőkre vonatkozó részleteit taglalták, így az embernek az a benyomása lehetett, mintha jelentős részben csak ázsiai vagy éppen afrikai migránsokat toloncolt volna ki szomszédunk.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek