Hogy áll a 7-es cikkely? Az EP-ben ismét vitáztak Magyarországról

A Sargentini-jelentés elfogadásával az Európai Parlament megindította a hírhedt hetes cikkelyes eljárást Magyarország ellen. Azóta az ügyben nem történt semmi előrelépés, a képviselők viszont aggódnak az azóta történtek miatt, úgyhogy tartottak egy vitát Magyarországról. Sargentini is felszólalt, a fideszes Gál Kinga nyuszikás viccet mesélt, többen pedig a románokat sürgették, hogy csináljanak valamit. Szürreálisnak hangzik? Olvasd vissza!

Hogy áll a 7-es cikkely? Az EP-ben ismét vitáztak Magyarországról

Nyomj rendszeresen F5-öt, mert gyakran frissül a cikk!

Frissítés

Illés Gergő

Na tényleg, ennek mi értelme volt?

19:02 Illés Gergő

Vége a vitának, mi pedig csak pislogunk, hogy okosabbak lettünk-e a mai nap után.

Ugyanis az Európai Parlament ülésterme valóban teljesen kihalt volt, a papírformának megfelelően pedig a fideszesek migránsoztak és az ellenzéket szidták, az ellenzékiek pedig látványosan aggódtak a magyar jogállamiságért, Szanyi Tibor például már európai siralomházról beszélt, ami Orbán-rendszer ide, vagy oda, elég erős állítás.

Ha Kovács Zoltánnak igaza volt, és valóban „az Európai Parlament balliberális többsége” szervezte a mai vitát, akkor

az üléstermet elnézve nem lennénk az EP bevándorláspárti többségének helyében.

Ezzel az üzenettel meg is köszönjük az olvasók figyelmét, és elbúcsúzunk mára, illetve feltesszük a kérdést: ezért minek is kellett vitát szervezni?

Bukovics Martin

Bullshittel zárt a román EU-elnökség

18:54 Bukovics Martin

Melania Ciot zárja le a vitát az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő román kormány részéről. Újra elmondja, hogy nagyon fontos nekik a jogállamiság, ezért a román EU-elnökség nagy figyelmet fog szentelni a 7-es cikkely ügyének, és ennek során a mostani brüsszeli plenáris vitában tett EP-képviselői felszólalásokat is figyelembe veszi majd. Pragmatikusan fogunk cselekedni – mondta.

Bakó Bea

Timmermans: Milyen politikai játszma? Mi nagyon is konkrét kérdésekkel foglalkozunk!

18:51 Bakó Bea

Akik azt mondják, hogy nincs itt semmi látnivaló és ez az egész egy politika játszma, Frans Timmermans bizottsági alelnök a vita végén azt mondta: ők a Bizottságban nagyon is specifikus ügyekkel foglalkoznak, és konkrét kérdéseket tesznek fel arról, hogy amit Magyarország csinál, az az EU-joggal összeeygeztethető-e. Például a Stop Soros, vagy a lex CEU. A CEU ügyében nagyon is drasztikusan változott valami, bárki mondja, hogy nincs itt semmi látnivaló. És a kormányzati médiaalapítvány meg a rabszolgatörvény is eléggé konkrét dolgok – mondta.

Mindig a demokráciára hivatkozik a magyar kormány, hogy igazolja, hogy nem tartja be az EU-jogot. De az EU nem így működik,

érvelt Timmermans. Magyarország szerencsére azt választotta teljesen szabad és szuverén döntéssel, hogy EU-tag lesz. Csodálatos, hogy ezt választotta Magyarország, de ha így döntesz, akkor be is kell tartanod a szerződés szabályait. A Bizottságnak pedig az a dolga, hogy ezt betartassa – mondta a bizottsági alelnök, aki szerint az EU-szerződés nagyon tiszta ezen a ponton főleg a jogállamiság kapcsán: előírja például a hatalmi ágak szétválasztását.

Ez az egész nem a migránsok befogadásáról szól, nem is a kulturális sokszínűségről. Hanem arról, hogy az országokkal be kell tartani, amit szabad és szuverén döntésként vállaltak. Annak, hogy csatlakoztak az EU-hoz, számos haszna van a tagállamok számára, Magyarország is sok támogatást kapott, hogy felzárkózzon. De vannak kötelezettségek is. Az EU-s intézményeknek az a kötelezettsége, hogy egymást és a tagállamokat elszámoltathatóvá tegyék az EU-jog betartásáért. Se több, se kevesebb – zárta Timmermans a felszólalását.

Kulcsár Árpád

Tőkés puccsistának nevezte az ellenzéki magyar EP-képviselőket

18:44 Kulcsár Árpád

Tőkés László nem mond sok újat a Fidesz-retorikához képest: „ez a balliberális, bevándorláspárti politikai erők célzatos kampányrendezvénye”, mondja, és szerinte a magyar ellenzéki képviselők ennek az előre megírt forgatókönyvnek a leggyalázatosabb szereplői:

„Otthon puccsista kísérletekkel, élnek, itt meg denunciálják saját hazájukat. Ne hallgassanak rájuk! Éljen Magyarország, éljen Európa!”

A 2014-ben a Fidesz listájáról az EP-be jutó Tőkés László az RMDSZ-es Sógor Csabához hasonlóan papírlapról olvasta fel beszédjét.

Illés Gergő

Gál Kinga viccet mesélt, migránsozott és beszólt Sargentininek

18:39 Illés Gergő

Deutsch után még egy fideszes képviselő is szót kapott. Az elég frusztráltan felszólaló Gál Kinga rögtön egy viccel kezdte a felszólalását: „Nyuszika, van sapka a fejeden, nincs sapka a fejeden, teljesen mindegy, úgyis hibás vagy, úgyis kapsz a fejedre!”, mivel „ha itt van a magyar miniszterelnök, az a baj, ha nincs itt a miniszterelnök az a baj”.

Gál szerint a képviselők mellőzik a tényeket, kettős mércével mérnek, ugyanis ha nem így tennének, akkor nagyon sok tagállam ellen lehetne még jogállamisági eljárást indítani. „Nagyon jól tudjuk, hogy nem államosították a sajtót Magyarországon és nem zártak be egyetemeket”, mivel a CEU Magyarországon akkreditált képzései továbbra is működhetnek.

Hozzátette: a vita csak „ürügyéül szolgál a Magyarországon zajló frusztrált ellenzéki performansznak”, aminek a támogatottsága egyre fogyatkozik. Ez a vita „az ő nevetséges produkciójuk európai szintre emelése”, tette hozzá.

A fideszes képviselő sem bírta ki migránsozás nélkül, szerinte a bevándorláspárti képviselők azért kezdeményeztek vitát, mert nem akarunk beállni a bevándorlóországok sorába. Végül hozzátette: a magyar állampolgárokat megilleti az a jog, hogy Sargentini asszony végre békén hagyja a magyarokat.

Bukovics Martin

Horvát EP-képviselő: A magyarok másképp gondolkodnak

18:38 Bukovics Martin

Magyarországnak nagy történelme és hagyományai vannak, és egyszerűen másképp gondolkodnak a magyarok, mint más EU-tagállamokban, mondja Ruža Tomašić horvát konzervatív, az ECR-frakcióban helyet foglaló EP-képviselő: „Az emberek békésen tüntethetnek, véleményt alkothatnak, a kormánynak pedig ezt meg kell nekik engedniük. Minden más ügy a magyar népre tartozik, az EU-nak ebbe nem szabad beleavatkoznia!”

Bakó Bea

Sógor Csaba megvédte a kormányt, és Romániára árulkodott

18:36 Bakó Bea

Félinformációkkal járatják le Magyarországot az RMDSZ-es Sógor Csaba szerint. Miért nem azzal foglalkoznak, hogy Romániában a marosvásárhelyi orvosi egyetemet, a MOGYE-t vegzálják, a magyar kart nem akarják létrehozni? – tette fel a kérdést. Az EP hitelessége csorbul szerinte ilyenkor, főleg, ha mindig ugyanazon ország kapcsán merülnek fel ezek a vádak. Nem méltó ez az Európai Parlamenthez – zárta felszólalását az erdélyi képviselő, aki az egészet egy papírlapról olvasta fel.

Kulcsár Árpád

Gál Kinga nyuszikás viccel támadott

18:33 Kulcsár Árpád

Deutsch után még egy fideszes képviselő is szót kapott. Gál Kingának a nyuszikás vicc jutott eszébe Nidermüllerről szavairól: „nyuszika, van sapka a fejeden, nincs sapka a fejeden, teljesen mindegy, úgyis hibás vagy, úgyis kapsz a fejedre!”, mivel „ha itt van a magyar miniszterelnök, az a baj, ha nincs itt a miniszterelnök az a baj”.

Gál szerint a képviselők mellőzik a tényeket, kettős mércével mérnek, ugyanis ha nem így tennének, akkor nagyon sok tagállam ellen lehetne még jogállamisági eljárást indítani. „Nagyon jól tudjuk, hogy nem államosították a sajtót Magyarországon és nem zártak be egyetemeket”, mivel a CEU Magyarországon akkreditált képzései továbbra is működhetnek.

Hozzátette: a vita csak „ürügyéül szolgál a Magyarországon zajló frusztrált ellenzéki performansznak”, aminek a támogatottsága egyre fogyatkozik. Ez a vita „az ő nevetséges produkciójuk európai szintre emelése”, tette hozzá.

Bakó Bea

A Néppártból is keményen beszóltak Orbánnak: Ma nem vennék fel Magyarországot az EU-ba

18:30 Bakó Bea

Judith Sargentini néppártiakra vonatkozó sürgetése hamar meghallgatásra talált. Christophe Hansen luxembourgi néppárti EP-képviselő szerint Magyarországot ma nem vennék fel az EU-ba. Felidézte Gruevszki befogadását és a CEU elüldözését is. Szerinte most cselekedni kell, és feltette a kérdést a jelenleg Románia vezette Tanácsnak: még mennyi ideig akar várni, hogy szavazzon a hetes cikkről? 

Bukovics Martin

A portugál néppártiak sem éppen Orbán-pártiak

18:30 Bukovics Martin

Az EU nem csak közös piacot, hanem értékközösséget is jelent, hívja fel a figyelmet a portugál néppárti Carlos Coelho. A politikus felidézi az utóbbi idők magyarországi történéseit: a Halálcsillag-alapítványt, azaz a jobbos médiumok egybegyúrását, a menekültekkel szembeni embertelen bánásmódot, a CEU Budapestről Bécsbe költözését. Szerinte tenni kell azellen, hogy Orbán példája ragadós legyen: a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság ugyanis nem holmi szép, vasárnapra való szlogenek, hanem olyan eszmék, amiknek megvalósulását nap mint nap ellenőrizni kell.

Illés Gergő

Morvai: Sargentini kisasszony, senkit nem érdekel a maga szerencsétlenkedése!

18:27 Illés Gergő

„Kedves Sargentini kisasszony, legyen kedves körülnézni a teremben. A 751 EP-képviselőből körülbelül egy tucatnyi van jelen, ők is magyarok, tehát hivatalból vannak itt” – kezdte felszólalását a még Jobbik színeiben megválasztott, független EP-képviselő, Morvai Krisztina. A képviselő hozzátette: le kell vonni a konzekvenciát, „senkit nem érdekel a maga szerencsétlenkedése, a próbálkozása, a Magyarország elleni támadása elbukott.” 

Morvai szerint Sargentininek új témát kellene keresnie, például az emberi jogok helyzetét Franciaországban, ahol több sárgamellényes aktivista szemét is kilőtték a francia rendőrök. Morvai rögtön párhuzamot állított a 2006-os magyar atrocitások és Gyurcsány Ferenc, és a Morvai szerint Sargentini kedvenc politikusának számító Emmanuel Macron francia elnök között. 

Bukovics Martin

Gräßle aggódik a hazánkba érkező EU-s pénzek miatt

18:26 Bukovics Martin

Ingeborg Gräßle, az EP költségvetési bizottságának német kereszténydemokrata, tehát néppárti elnöke kapott szót. (Ő az, aki tavasszal azt mondta az Azonnalinak, hogy az EU-támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket a pártembereknek.) Gräßle elmondta: aggódik amiatt, hogy nem tudja megvédeni és garantálni az EU-s források rendes felhasználását Magyarországon, a magyar kormány ugyanis túl keveset, gyakran semmit nem tesz azért, hogy ellenőrizze, tényleg arra költődnek-e el a pénzek, mint amire kéne. A politikus felidézi: a Transparency International legfrissebb korrupciós rangsorán Magyarország egyre rosszabbul szerepel. Szerinte Magyarország többet is tudna, mint most.

Bakó Bea

Jávor: Fénysebességgel romlott a helyzet szeptember óta

18:24 Bakó Bea

Orbán Viktor megfutamodott a mai vitától, mert az EP-kampány részének tartja. Mi lehet fontosabb akár kampányon kívül, akár azon belül, mint az EU alapjait jelentő értékek védelme? – tette fel a kérdést a párbeszédes Jávor Benedek. Mi másról kéne beszélni a kampányban, mint hogy Magyarországon kilenc éve ássák alá a polgároknak az EU-s alapító szerződésekben biztosított jogait? – kérdezte.

Szerinte Magyarországon fénysebességgel romlott a helyzet szeptember óta, kormányzati médiaholdingot alakítottak, az ÁSZ-t ráküldték az ellenzéki pártokra, az egész rendszer mögött „Putyin arcvonásai sejlenek fel”, Magyarország illiberalizálódása pedig egész Európára veszélyt jelent.

Kulcsár Árpád

Szanyi: A legvidámabb barakkból a Fidesz Európa siralomházát csinálta meg

18:24 Kulcsár Árpád

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a  Fidesz rendszerváltásban betöltött szerepét vetette össze a mai helyzettel, mondván, 

az akkori ifjak mára földesurakká és iparbárókká váltak, a gulyáskommunizmus legvidámabb barakkját pedig Európa siralomházává változtatták.

Kitért arra is, hogy az MTVA székházában az ős szeme láttára ütlegeltek képviselőket, majd Soros-ügynöknek állították be őket. „Nagyjából ezt tudjuk jelenteni az új rabszolgák új Magyarországáról. Az egyetlen jó hír, hogy a nemzeti ellenállás közben fokozódik” – zárta felszólalását Szanyi.

Illés Gergő

A Jobbik képviselője szerint nem Brüsszelben kéne vitázni a magyar jogállamiságról

18:20 Illés Gergő

Balczó Zoltán jobbikos EP-képviselő szerint nem Brüsszelben kéne vitatkozni a magyar kérdésről: Balczó szerint Orbán „hűbéri láncolatot alakított ki”, korrupt rendszert épített ki, lebontja a jogállamot és „kiszabadította a gyűlölet szellemét a palackból”.

Ugyanakkor hozzátette: a Jobbik a legnagyobb ellenzéki párt Magyarországon, a párt a politikai küzdelmét pedig nem Brüsszelben, hanem otthon, a magyar emberekkel együtt, minden alkotmányos eszközt felhasználva vívná meg.

Bakó Bea

Sargentini a románokat sürgeti, hogy vigyék az ügyet a Tanácsban

18:17 Bakó Bea

A CEU-ügyön, a kormányzati Halálcsillagon, a rabszolgatörvényen és a közigazgatási bíróságokon kívül a Magyarországról szóló jelentést író Judith Sargentini megemlíti a hajléktalanság kriminalizálását és az elítélt macedón exminiszterelnök Nikola Gruevszki befogadását is felsorolta, mint olyan ügyeket, amelyek miatt a helyzet csak rosszabb lett Magyarországon a jelentése szeptemberi elfogadása óta.

A magyar kormány eközben az időhúzásra játszik – jelentette ki. Elárasztják papírmunkával a tanácsi kollégákat, húzzák az időt, ami nem meglepő – mondta Sargentini. Szerinte a román elnökség feladata, hogy ezt ne hagyja. Azt kéri a román soros elnökségtől, hogy vállalja ezt a felelősséget.

Sargentini azt is felrótta, hogy az Európai Néppártból kevesen jöttek el a vitára, pedig sokan közülük elfogadták a jelentését. Tegyenek is érte, hogy az ügy folytatódjon – zárta rövid felszólalását.

Bukovics Martin

Szélsőjobb, szélsőbal

18:16 Bukovics Martin

Nem akar a magyar kormány Európai Ügyészséget, neoliberális rendszert építenek, rabszolgatörvény – röviden így érvelt a baloldali GUE/NGL-frakcióban helyet foglaló Marie-Christiane Vergiat amellett, hogy ma még aktuálisabb a 7-es cikkely. A szélsőjobboldali ENF-frakcióban ülő holland Olaf Stuger az őt bírósági tárgyalásra emlékeztető vita helyett sokkal inkább szobrot emelne Orbán Viktornak azért, amiért szerinte a magyar népet képviseli. Meg kéne nézni, van-e erre még keret valahol a költségvetésben, mondja.

Illés Gergő

Deutsch: Most már felesleges bántani a magyarokat

18:13 Illés Gergő

Ha a kormányból nem is lesz ott senki a vitán, azért lesz, aki megvédje a nagybetűs Magyar Érdeket. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szólalt fel Frans Timmermans után.

Deutsch szerint „a balliberális többség erőltette az Európai Parlament napirendjére” a magyar kérdést. Szerinte ezzel az EP csak veszekedni akar Magyarországgal, és „támadást indított a magyar emberek ellen”.

A fideszes képviselő szerint a balliberálisok indulatának oka egyértelműen a bevándorlás kérdése, melyben „a magyar emberek elsöprő többsége párthovatartozástól függetlenül egészen mást akar, mint önök”. Deutsch szerint „az EP balliberális többsége” alapvető jognak tekinti a bevándorlást, legalizálná az illegális migrációt, a demográfiai kérdéseket a migrációval orvosolnák, elvennék a tagállamoktól a határvédelem jogát, migránsvízumot vezetnének be, anyagilag támogatják az illegális migrációt szervező NGO-k működését, és a kvótarendszerrel abba is beleszólnának, kivel éljünk együtt.

„Négy hónappal a választások előtt már végképp felesleges a magyarokat bántani”, mivel a választáson majd az európai emberek döntenek, hogy Európa megmaradjon-e az európaiaké – zárta felszólalását a fideszes képviselő.

Kulcsár Árpád

Egy dán konzervatív megvédte Orbánt

18:11 Kulcsár Árpád

„Érdekes, hogy a parlament megint Magyarországgal foglalkozik, ez egy képmutató eljárás, nem ismerem a pontos tartalmát a magyarországi kritikáknak, de az biztos, hogy az EU-ban nem egyformán kezelik az országokat, amikor erőszakkal léptek fel katalán tüntetők ellen, akkor nem szólal fel a plénum, de magyarországi békés tünetések miatt meg gen. Az a baj, hogy ezek az eljárások az európai establishment oldaláról elindulnak, meg akarnak szabadulni Orbántól, Kaczinskytól, mindenkitől, aki nem tetszik a Parlamentnek, holott ezeket az embereket demokratikusan választották meg” – mondta Anders Vsitisen. 

Bakó Bea

Timmermans: Vizsgáljuk a túlóratörvényt, a CEU elüldözése példa nélküli!

18:10 Bakó Bea

Frans Timmermans bizottsági alelnök leginkább az alapjogok, a korrupció, a romák diszkriminációja és a bíróságok függetlensége miatt aggódik. Felidézte, hogy a Bizottság több, az EU-s értékekkel összefüggő kötelezettségszegési eljárást is indított, a Sargentini-jelentés szeptemberi elfogadása óta is. Külön kitért a Stop Soros csomag miatti eljárásra. Ez a törvénycsomag kriminalizálja a menekültkérelmek beadásának segítését. A múlt héten küldött a Bizottság indokolt véleményt a kormánynak: ha két hónapon belül nem válaszolnak, az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet, figyelmeztetett Timmermans. 

Felidézte a rabszolgatörvényt és az amiatti tüntetéseket is. Mint mondta, most vizsgálják, hogy az EU-s munkaidőirányelvvel összeegyeztethető-e a tövény. A lehetséges lépésekről később döntenek.

Decemberben a CEU arra kényszerült, hogy Bécsbe költözzön, folytatta Timmermans. Példa nélküli az EU történetében, hogy egy EU-tagállamból elüldöztek egy egyetemet, mondta az alelnök, és utalt rá, hogy emiatt is folyamatban van egy kötelezettségszegési eljárás. 

Kitért a kormányközeli gigantikus médiaalapítványra is, amiben több mint négyszáz sajtó- és médiaterméket olvasztottak össze. Külön sérelmezte, hogy a GVH nem tudta vizsgálni a fúziót (mivel azt nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánították).

Végül a bíróságok kapcsán a közigazgatási bíróságokról alkotott decemberi törvényt említette, aminek az elfogadásával meg sem várta a magyar kormány a Velencei Bizottság véleményét. Timmermans hozzátette: a kötelezettségszegési eljárásokon túl ellenőrzik az EU-s pénzek felhasználását is.

Bukovics Martin

A szocdemek az EU soros elnökét sürgetik, hogy lépjen a 7-es cikkely ügyében

18:09 Bukovics Martin

Az osztrák SPÖ-s Josef Weidenholzer beszél a balközép pártokat tömörítő S&D-frakció képviseletében. Mint mondja, szeptember óta, a Sargentini-jelentés EP-beli elfogadása óta arra várnak, hogy történjen valami a Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárással akár a Tanács, akár a magyar kormány részéről, de nem történt semmi előrelépés. Pedig szükség lenne erre, mert Magyarország egyre inkább látszatdemokráciává válik, mondja a politikus, aki ezért külön megsürgette az EU soros elnökségét betöltő Romániát, hogy lépjen végre.

Kulcsár Árpád

A románoknak fontos a jogállamiság, és az EU-elnökség komolyan fogja venni a magyar jogállamiság kérdését is

18:02 Kulcsár Árpád

Melnaia Ciot volt az első felszólaló Románia soros EU-elnöksége jegyében: a román kormány EU-ügyi államtitkára elmondta, hogy a közös értékek, mint a szabadság, demokrácia, egyenlőség és az emberi jogok fontos sarokkövei az Uniónak, ezeket az intézményeknek meg kell védeniük.

Azt mondta, hogy a román elnökség számára a jogállamiság nagyon fontos, ahogy az Uniónak is.

Elmondta, hogy a Tanács megkapta Magyarország írásos válaszát, egyelőre azonban még csak egyszer beszéltek róla, de nagyon komolyan veszik a problémát a Tanácsban, és értesítik majd a Parlamentet, amint előrébbjutottak.

Bakó Bea

Nincs tömeges érdeklődés

17:53 Bakó Bea

Az Európai Parlament élő közvetítése alapján a padsorok eléggé foghíjasak az EP brüsszeli üléstermében – kivételesen nem Strasbourgban tartják a plenáris ülést. Láthatóan többen hiányoznak, mint ahányan jelen vannak. Nemsokára a magyar jogállamiságról szóló napirendi pont következik.

Illés Gergő

Miért marad távol a kormány az EP-vitától? Naná, hogy Soros György áll a háttérben!

17:48 Illés Gergő

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által üzemeltetett – így a kormány álláspontját visszhangozó – About Hungary portálon Kovács Zoltán kormányszóvivő egészen fantasztikus cikkben elemzi, miért is nem vesz részt a magyar fél az EP-vitán. Mi csak kommentár nélkül idéznénk magyarra fordítva a legjobb mondatokat:
 

  • „Az Európai Parlament legutóbbi döntéseivel – melyben megháromszorozta a civil szervezeteknek folyósított EU-támogatásokat (ezzel megvalósítva a Soros-terv hatodik pontját), a jogállamiság feltételeként jelölte ki az illegálisok befogadását és nyíltan szankcionálja az illegális migráció ellen felszólaló országokat – átlépett egy vörös vonalat. Ezzel a bevándorláspárti, liberális baloldal puszta kampányeszközévé vált.”
     
  • „Ez a vita nem Magyarországról, vagy a jogállamiság magyarországi helyzetéről szól, ezért a részvételünkkel nem fogunk megtisztelni egy egyszerű migrációpárti kampányeseményt. Lássunk világosan: semmi, semmilyen új esemény nem történt, mely indokolná azt, hogy Magyarországot újból az EP napirendjére tűzzék.”
     
  • „A magyar kormány nem fogja jelenlétével legitimálni a Soros György, és migrációpárti hadseregének érdekeit szolgáló EP-vitát.”
Bakó Bea

Varju László megverése is szóba került, pedig még nem is értek a magyar napirendi ponthoz

17:41 Bakó Bea

Tanja Fajon szlovén szocdem EP-képviselő hozta fel elfogadhatatlan példaként Varju László ügyét, akit egy csoport biztonsági őr tepert le az MTVA-székházban, ahonnan végül mentő vitte el. Egyébként még nem kezdődött el a Magyarországról szóló vita az EP plenáris ülésén, mindez a megválasztott képviselőkkel szembeni gyűlölet és erőszak elleni harc kapcsán hangzott el.

Bakó Bea

Morvai Krisztina már napirend előtt előadott egy performanszot

17:40 Bakó Bea

A 2014-ben eredetileg a Jobbik listájáról bejutott, mostanában az Európai Parlamentben inkább a magyar kormány álláspontját képviselő Morvai felmutatott egy képet a francia sárgamellényesek súlyosan megsérült prominenséről, mondván, Magyarország helyett inkább a francia hatóságok durva fellépésével kellene foglalkozni, mert az sokkal súlyosabb, mint a magyar helyzet.

Bakó Bea

Mi lesz ma? Vita igen, szavazás nem

17:35 Bakó Bea

Érdemi döntés a továbbiakról ma biztos nem lesz, hiszen most az uniós minisztereket tömörítő Tanácson van a sor, hogy kimondja, fennáll-e az uniós alapértékek „súlyos megsértésének az egyértelmű veszélye” Magyarországon. (Beszédes, hogy a Lengyelországgal szemben kilenc hónappal korábban megkezdődött eljárásban sem jutott még el odáig a Tanács, hogy döntést hozzon.)

A Tanács napirendjét  2019 első félévében a soros elnök Románia határozza meg. Mivel a bíróságok függetlenségét és a korrupció hatékony üldözését veszélyeztető igazságügyi reform miatt könnyen lehet, hogy Románia lesz a következő „áldozata” a hírhedt hetes cikknek, nem túl valószínű, hogy igyekeznének másokat szívatni ezzel – hátha akkor majd őket se szívatják annyira, ha odakerül a sor. Mindenesetre Macron francia elnök egyik minisztere már noszogatta a románokat, hogy pörgessék fel a Magyarországi hetes cikkes eljárást, és még februárban vegyék napirendre az ügyet – miközben

a magyar kormány célja nyilván az, hogy az EP-választásig ne legyen még csak érdemi meghallgatás sem a 7-es cikkely ügyében.

A magyar kormány időhúzási törekvéseit mindenképpen segíti, hogy nem egyértelmű, hogy jogszerűen fogadta-e el az  Európai Parlament szeptemberben a hetes cikket elindító Sargentini-jelentést. A szükséges kétharmados többség ugyanis csak úgy lett meg, hogy a tartózkodásokat nem számolták be. Általában az EP-szavazásoknál nem is kell ezeket beszámítani, de a hetes cikkes eljárás különlegesnek számít, a Fidesz pedig ügyesen belekapaszkodott ebbe a szalmaszálba, és arra hivatkoznak, hogy érvénytelen az egész szavazás, így pedig jogalapja sincs annak, hogy a Tanács további döntést hozzon. Az ügy egyelőre az Európai Bíróság előtt van, és ha az EU – illetve a román soros elnökség – komolyan akarja venni a jogállamiságot, pláne egy jogállamiságról szóló eljárásban, akkor bizony érdemes lesz bevárni a döntést.

Bukovics Martin

Az előzmények

17:28 Bukovics Martin

Tavaly szeptember 12-én szavazta meg az Európai Parlament a Magyarország elleni 7-es cikkelyes szankciós eljárás megindítását a Fideszt is tagjai között tudó jobbközép Európai Néppárt nagy részének voksaival. (A Néppárt frakcióvezetője, egyben EP-választási csúcsjelöltje azóta közölte a sajtóval, hogy nem Orbán Viktor, hanem kimondottan Magyarország ellen szólt a szavazata.)

A Sargentini-jelentést (amit mi is kiveséztünk itt) 448 képviselő támogatta, 197 ellenezte, 48 tartózkodott. A szavazást plenáris vita előzte meg, ezt az Azonnalin percről percre követtük a strasbourgi helyszínről, méterekkel az EP-képviselők feje fölötti sajtópáholyból.

Ilyen szavazásra még soha nem volt példa az Európai Unió történetében: első ízben kérte az Európai Parlament a tagállami miniszterekből álló Tanácstól, hogy foglaljon állást arról, fennáll-e egy tagállamban ezen értékek megsértésének súlyos kockázata. (Lengyelországgal szemben már korábban indult egy ilyen eljárás, de azt nem a képviselők indították, hanem az Európai Bizottság.) Itt részletesen el is magyaráztuk, milyen lépések követik az EP-beli szavazást.

A mai plenáris ülés az Európai Parlament másik helyszínén, Brüsszelben lesz: az EP-képviselők a szeptember óta eltelt időszak magyarországi vitatják meg az Európai Bizottság, valamint a Tanács román elnökségének részvételével. Több képviselő aggasztónak találja a legújabb fejleményeket, köztük az úgynevezett rabszolgatörvényt és a CEU távozását, a magyar kormány viszont nem hajlandó részt venni a vitán, mivel „választási kampányba illő színjátéknak” tartják.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek