Az EU-s támogatásoknak egy országot kell szolgálniuk, nem egy pártot

2018.03.19. 07:05

Nem hagyom, hogy felhasználjanak a választási kampányban – jelentette ki az Azonnalinak Ingeborg Gräßle, a Tiborcz-ügyet is vizsgáló EP-bizottság elnöke. Gräßle, aki egyébként a Fidesz német testvérpártjának, a CDU-nak a tagja, leszögezi: nem állhatnak az ellenőrzések csak azért, mert egy tagállamban épp választás lesz. Nagyinterjúnkban megkérdeztük: tényleg szerelmes-e Orbán Viktorba, és el tudna-e képzelni Németországban egy Tiborcz-ügyet.

Az EU-s támogatásoknak egy országot kell szolgálniuk, nem egy pártot

Szerelmes ön Orbán Viktorba?

(Nevet.) Olvastam, mit mondott rólam Lázár János. Nem értem, miért személyeskedik. Elnézést, hogy így fejezem ki magam, de kritikán aluli, ahogy a kancelláriaminiszter fogalmazott. És talán egy jel is arra nézve, hogyan bánnak Magyarországon a nőkkel a politikában. Nem egy jó jel.

Lázár János, a magyar kormány második embere mondta ezt önről az Azonnali kérdésére a kormányinfón. Gyakorlatilag olyan, mintha a miniszterelnök és kormánya véleményét tolmácsolta volna.

Tudomásul vettem a miniszter mondatát. Ezúton is jelzem: semmiféle személyes elfogultság nem vezet munkám során. Örülnék, ha félre tudnánk tenni ezt a stílust.

Azért is érdekes Lázár megjegyzése, mert önök, vagyis a CDU és a Fidesz egy pártcsalád tagjai, mindketten az Európai Néppárt EP-frakciójában foglalnak helyet. Nem túl baráti a hangnem a barátok között.

Tizenhárom éve ülök az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában.

Sokan megpróbáltak már diszkreditálni engem, még a saját pártcsaládomból is. Ez is egy ilyen kísérlet.

Tudomásul vettem, együtt tudok élni vele.

Se szerelem, se gyűlölet nincs tehát önben Orbán Viktor iránt.

Sajnálom, de az uniós pénzek elköltésének ellenőrzésében részemről nincs helye érzelmeknek. Ugyanezt a magatartást javaslom másoknak is velem szemben.

A magyar kormány azt is mondta, hogy ön beavatkozik a választási kampányba azzal, hogy valódi vizsgálatot követel az ügyészségtől Orbán Viktor szervezett csalás gyanúja alatt álló vejének ügyében. Ezt CDU-s néppárti EP-képviselőként a Fidesz oldalán, vagy ellenük teszi?

Sem értük, sem ellenük nem teszek semmit. Nekem az a feladatom, hogy az uniós pénzek elköltésének hatékonyságát ellenőrizzem. Azt gondolom, hogy az eddigi tevékenységem éppen hogy jót tesz a Fidesznek – egy politikai pártnak,

egy miniszterelnöknek saját jól felfogott érdekében áll, hogy minél gyorsabban és alaposabban feltárjon egy ilyen ügyet. Neki is fontos lenne, hogy egy érdemi vizsgálat során kiderüljön: semmi köze az OLAF által felhozott vádakhoz.

Szlovákiában most nagyon jól látjuk, hogy mivé lesz egy olyan állam, amely falaz ezeknek az ügyeknek, eltusolva őket. Aki a Fidesznek jót akar, azt tanácsolja nekik: derítsék ki, mi történt. És higgyék el, én jót akarok nekik.

Ez nagyon szépen hangzik.

Látjuk, milyen nehéz helyzetben van Orbán miniszterelnök: a Jobbik a legerősebb ellenzéke. Mi ezt tudjuk. Nagyon sajnálom, de a költségvetési ellenőrzési bizottság elnökeként végzett munkám nem arról szól, hogy figyelembe vegyem, mikor melyik tagállamban van választás. Nekem a dolgom az, hogy az unió adófizetőinek érdekeit képviseljem. Közös érdekünk, hogy az EU-s támogatások felhasználására ne vetődjön a gyanú árnyéka. Ezért azt hiszem, hogy egy valódi nyomozás a magyar ügyészség részéről igenis hasznos lenne – még a Fidesz számára is.

A Fidesz holdudvarában így is kifejezetten büszkék mind Tiborcz Istvánra, mind Mészáros Lőrincre, a miniszterelnök közeli ismerősére. Utóbbit Felcsútról ismerheti. Az ő narratívájukban a pártközeli üzletemberek meggazdagodása sikertörténet.

Lehet. Én annyit szeretnék csak, hogy tisztázódjanak az OLAF vádjai. Ez mindenki érdeke. Az övék is. A többit nem kell kommentálnom, és nem is szeretném kommentálni. Nem akarom magam beleártani a magyarországi viszonyokba sem.

Sem az egyik, sem a másik oldalnak nem hagyom, hogy felhasználjon engem a választási kampányban.

Miért nem tartja valós, rendes vizsgálatnak azt, amit a Polt Péter vezette ügyészség csinál? Betekintett a nyomozati iratokba?

Nem, és a magyar ügyészség munkáját nem is minősítettem. Azért követelek rendes vizsgálatot, mert fontos lenne, hogy az OLAF – amelynek nincs kompetenciája a tagállamokban – jelentését felkarolja, és érdemben elkezdjen nyomozni ez alapján.

Beszélt már azóta a Tiborcz-ügyről Polt Péterrel?

Nem. Az ő dolga az, hogy utasítást adjon a nyomozás elindítására. Én uniós szintről azt várom el, hogy ezt meg is tegye.

Ön a felcsúti látogatása során azt nyilatkozta, hogy úgy látja, ha Polt Péteren múlna, Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez. A magyar kormány mégsem akarja ezt. Hogyan látja, Polt Péter tényleg független a Fidesztől? Mégiscsak tagja volt korábban a pártnak, és a miniszterelnöknek is régi, egyetemi barátja.

Polt Péter Magyarország legfőbb ügyésze. Ez a poszt kötelességekkel és feladatokkal jár. Ezeket teljesítenie kell. Őt az alapján kell mérni, hogy eleget tesz-e munkaköri kötelességeinek, így az uniós szintről érkező észrevételek kivizsgálásának, nem pedig azalapján, kivel milyen kapcsolatban áll. Láttam már makulátlan munkát korábbi párttagoktól hasonló pozíciókban.

Válhat Németországban legfőbb ügyész Angela Merkel egy régi barátjából?

Minden országban más a politikai kultúra, én örülök annak, hogy ez nálunk elképzelhetetlen lenne. Mérgezi a politikai klímát, ha semleges, független, fékként és ellensúlyként működő pozíciókba pártembereket tesznek. Az állam építménye akkor élvezi az emberek bizalmát, ha működnek a fékek és ellensúlyok – úgy is, ha amúgy nem lenne rájuk szükség. Nem elég a látszat, tartalommal is fel kell őket tölteni.

Még a látszatát is kerülni kell annak, hogy ezeket a pozíciókat egy párt el akarná foglalni.

Mi történne Németországban, ha a kancellár egyik rokona, mondjuk a veje kérdéses módon uniós közbeszerzések sorait nyerné el, az OLAF pedig kihozna erről egy jelentést, ami a szervezett bűnözés gyanúját is tartalmazza?

Büszke vagyok arra, hogy nálunk egy ilyen ügy nem fajulna idáig. A politikai intézményeink hitelességén nem eshet csorba. Értem az áthallást: azért kell gyorsan tisztázó nyomozást indítani Magyarországon, mert különben úgy tűnne, hogy a probléma megoldása a probléma része.

Mi németek, mindig is büszkék voltunk Magyarországra. Magyarország bontotta el a vasfüggönyt, megváltoztatva ezzel a világot 1989-ben. Magyarország akkor falakat és kerítéseket bontott le – ma ő építi fel őket. Magyarország akkor a szabadságért küzdött, ma újradefiniálja a szabadság fogalmát. Nagy kár ezért, és már most súlyos következményekkel jár Magyarország számára. És lesznek továbbiak is…

Milyen további következményekre gondol?

Nem adtam még fel azt a gondolatot, hogy a választásokat követően nyugodtabb mederben, kevesebb érzelemmel folytatjuk az ügyet.

Gondolja, hogy megkaphatja Orbán Viktor fejét? Nem lenne ekkora felhajtás az ügy körül, ha nem erről szólna nyilvánvalóan.

Nem az én dolgom ezt megítélni, nekem nem feladatom megkapni bárkinek is a fejét. Csak azt szeretném, hogy tisztázzanak olyan ügyeket, amikről látjuk, hogy tisztázásra szorulnak. Nincs bennem semmiféle vadászösztön. A költségvetési ellenőrzési bizottság napirendjén sem csak magyar ügyek szerepelnek. Én olyan tagállamokat szeretnék látni az Európai Unióban, akik a rendelkezésükre álló uniós forrásokat országuk hosszú távú fejlődésének szolgálatába állítják.

Azt szeretném, hogy az EU-pénzekből olyan polgármesterek által irányított városok is részesüljenek, akik nem a kormánypárt színeiben lettek megválasztva. Szeretném, ha lenne valódi növekedési és fejlesztési programja az országnak.

Az EU-támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket a pártembereknek.

Ezen gyakorlat felszámolása az unió minden tagországának érdeke, és érdeke minden érett demokráciának is.

El tudja képzelni, hogy megvonják a kohéziós pénzeket egy olyan országtól, amely nagyban tesz az OLAF jelentéseiben megállapított problémákra?

Ha csaláshullámot észlelnek, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. Egy uniós finanszírozási periódus végén ezek nettó veszteségekként jelentkeznek a tagállam kasszájában. Örülnék annak, ha a következő periódusban jogi szinten is megjelenítenék azt, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca. [Időközben a Népszava birtokába jutott a Gräßle által vezetett költségvetési ellenőrző bizottság jelentése, amely már nem ennyire diplomatikusan fogalmaz, hanem kijelenti, hogy fel kell függeszteni az uniós pénzeszközök felhasználását, ha egy tagállam nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez – a szerk.] Az uniónak szüksége van arra, hogy a tagállamok szolidárisak legyenek egymással, különben nagyon gyorsan búcsút mondhatunk az egésznek. Naponta tapasztalom, mennyire törékeny az unió.

Soha semmit nem értünk el végleg, soha semmi nem tart örökké. Az unió egyben tartása csak akkor sikerül, ha minden tagállam együttműködik ebben. Ez nagyon komoly ügy: különben

hogyan magyarázzuk el a szavazóinknak Németországban, miért költsenek ennyit az EU-ra?

Magyarország EU-tagsága sikertörténet. Figyelemreméltó gazdasági fejlődést értek el annak köszönhetően, hogy kormányai megértették: be kell vonzaniuk a külföldi beruházókat, akik eddig megbíztak a kormányokban. Ez a bizalom egyre inkább töredezik.

Mindennek következményei lesznek. A kérdés az, hogy Magyarország mit akar képviselni a következő években az EU-ban. Nagyon remélem – és ezt a reményt még nem adtam fel –, hogy kooperációképes magatartást fog tanúsítani, és hogy megbízhatunk annyira Magyarországban a jövőben is, mint eddig.

Volt az OLAF-nak egy másik, Magyarországra nézve szintén súlyos jelentése a budapesti négyes metró ügyében. Ott a visszaélések egy szocialista vezetésű kormány és egy liberális vezetésű fővárosi önkormányzat alatt történtek. A nyomozás mégis lassan halad. Ez a lassúság is politikailag motivált ön szerint, vagy csak ennyire béna a magyar rendszer?

Magyarországi látogatásom során megígérte nekem Polt Péter, hogy 2017 karácsonyáig lezárja a nyomozást, és levélben tájékoztat ennek eredményéről. Ez még nem érkezett meg. Abból indulok ki, hogy hamarosan megérkezik hozzánk a tájékoztatás a négyes metró ügyében.

Három hónapja várják tehát.

Még nem kaptunk hírt róla. Lehet, csak elfelejtették.

2012 óta 40 ügyben kért az OLAF vizsgálatot a magyar hatóságoktól, ebből 8 nyomozást megszüntettek állítólag bizonyítékok hiányában, a többi pedig még folyamatban van. Ez mennyire jó vagy rossz arány a környező országokhoz, mondjuk Romániához képest?

Az OLAF nagyon szűk hatáskörrel bír tagállami szinten. Vizsgálatai a nemzetállami hatóságok nélkül alig érnek valamit. Ahhoz, hogy egy ügy végére érjünk, kell a magyar állam intézményeinek közreműködése is. Ezek hitelességét nem szeretném kétségbe vonni – én azt szeretném, ha végeznék azt a munkájukat, amit az EU-jog szerint kötelességük és feladatuk elvégezni. Én örömmel segítem őket abban, hogy ne pro forma, hanem valódi, érdemi vizsgálatot folytathassanak le.

Minden országnak megvannak a saját problémái. A legnagyobbakkal kétségtelenül Románia és Bulgária küzd, Csehországban komoly gondok vannak a strukturális alappal, és ahogy egyre több pénz folyik Magyarországra és Lengyelországra, úgy nőnek ott is a problémák. Több pénz, több probléma.

Nulla pénz, nulla probléma?

Az EU azt szeretné, ha ezek az országok fejlődnének és a közösség sikeres tagjaivá váljanak. Nem akarjuk ezeket a pénzeket visszakapni. Azt akarjuk, hogy az emberek javát szolgáló, fenntartható beruházásokba fektessék, nem pedig egy pártba.

Ha már szóba hoztuk Romániát: lassan minden magyar ellenzéki párt azt követeli, hogy román mintára Magyarországon is felállítsanak egy korrupcióellenes ügynökséget. Corina Crețu, a román EU-biztos pedig még arról is beszélt, hogy náluk már börtönben ülne a miniszterelnök, ha a veje közbeszerzéseket nyerne. Ön szerint is hatékony a román korrupcióellenes ügynökség (DNA), vagy csak a PR-ja ilyen jó?

A DNA példátlan sikertörténet. A korrupciós ügyekkel küszködő tagállamoknak csak ajánlani tudom a román modell átvételét.

A költségvetési ellenőrző bizottsági munkám egy része arról szól, hogy a DNA-t és a hozzá hasonló intézményeket segítem. De maga az intézmény létrehozása nem elég, garantálni kell annak függetlenségét, pláne a személyzeti politika terén.

Ám mivel a DNA jól dolgozik, a politika részéről állandóan azzal fenyegetik, hogy megszüntetik. Románia és a román civil társadalom nagy teljesítménye, hogy ettől eddig meg tudta védeni a DNA-t. Ha Magyarországon felállítanak egy korrupcióellenes ügyészséget, akkor minden pártnak el kell tudnia viselnie, hogy ez az intézmény dolgozni akar. És hagyni kell, hadd tegye a dolgát.

Egy ilyen intézmény gyógyírként hathat egy ország politikai klímájára és akár politikai kultúrájára is. Fontos, hogy az emberek bizalommal viseltessenek az állami intézmények iránt és higgyenek azok működőképességében. Ha ez a bizalom egyszer elveszett, azt nagyon nehéz visszaszerezni.

Mi van akkor, ha már annyira nem adnak a látszatra, hogy az felvetheti a gyanút: ezek az intézmények Magyarországon nem is igazán akarják visszaszerezni ezt a bizalmat?

Akkor a Tiborcz-ügy tovább mérgezi Magyarország politikai klímáját.

Az már így is épp eléggé mérgezett.

Az intézményekkel szembeni bizalomvesztés egy ponton átfordul a kormánnyal való elégedetlenségbe. Ezért is várom a Fidesztől, hogy megfelelő súllyal kezeljék az ügyet. Mert ha valaki Magyarországon jogkövető magatartást folytathat ebben az ügyben, az pont a Fidesz. Leginkább nekik érdekük, hogy tisztázzák az OLAF vádjait.

Volt már olyan, hogy kínos volt önnek CDU-sként a fideszesekkel egy EP-frakcióban ülni?

A fideszesek kellemes kollégák ugyan, de elő-előfordul, hogy nekem nem tetszőt tesznek. Például amikor elhatárolódnak a Néppárt sajtóközleményeitől – miközben a CDU rengeteg ügyben támogatta őket. Elkeserítő látni ezeket a szolidaritást nélkülöző lépéseiket. Ezeket azért megjegyzi az ember. Persze,

jó lenne együtt maradni egy pártcsaládban, de ezért a család minden tagjának tennie kell.

CDU-s politikusként milyen választási eredményt látna szívesen Magyarországon?

Sok sikert és szerencsét kívánok saját pártcsaládomnak. Kívánom, hogy jól szerepeljenek, és hogy a kormány együttműködő legyen, amint az egy EU-tagállamtól el is várható. Csak ennek az erőfitogtatásnak legyen már vége. De több érzelmet nem préselnek ki belőlem.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek