Gräßle az Azonnalinak Elios-ügyben: Bölcs döntés, de nem a magyar adófizetők számára

2019.02.14. 11:05

Az EU jól járt, a magyar adófizető nem, így summázható az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának CDU-s elnökének Azonnalinak megküldött véleménye arról, hogy a magyar kormány végül nem támogattatja meg az EU-val az Orbán vejéhez kötődő Elios által elvégzett közvilágítási beruházásokat.

Gräßle az Azonnalinak Elios-ügyben: Bölcs döntés, de nem a magyar adófizetők számára

A magyar adófizetők problémáját nem oldja meg, hogy az Elios beruházásaira mégsem hívnak le EU-s pénzeket, írta Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának elnöke az Azonnalinak azzal kapcsolatban, hogy a kormány végül nem támogattatja meg az  EU-val a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios által elvégzett közvilágítási beruházásokat. Bár több kérdést is feltettünk neki az üggyel kapcsolatban, a CDU-s, azaz az Európai Néppárt frakcióját erősítő sváb politikus mindössze ennyit közölt velünk:

„Bölcs döntés, ami az Európai Unió számára megoldja ugyan a problémát, ám a magyar adófizetők számára nem.”

Mint korábban kiderült, az akkor még Tiborcz István részleges tulajdonában lévő Elios Zrt. számos településen nyerte el többmilliárd forintos értékben a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzéseket úgy, hogy azok kifejezetten a cégre voltak szabva, sőt, többször üzlettársa másik cége készítette elő a pályázatokat. Mivel a projektek többnyire uniós pénzből valósultak meg, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is vizsgálódni kezdett.

Az OLAF az ügy kapcsán készített jelentésében azt javasolta, hogy vonják meg a projektekre kiadott 13 milliárd forintnyi EU-s támogatást. Az OLAF a tagállamokban nem jogosult nyomozást indítani, ezt csak a tagállami hatóságok tehetik meg, azonban az Elios-ügy kapcsán a magyar ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárta a nyomozást tavaly novemberben. Az az ügyészség, amely eközben elvesztett egy feljelentést is az ügyben: a Népszava úgy tudja, „nem találják” azt a feljelentést, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője tett tavaly az Elios-ügyben a hatóságok bűnpártolásnak tűnő magtartása miatt ismeretlen tettes ellen, hivatali visszaélés gyanújával.

Jávor kedden azt írta a blogján, hogy a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak benyújtandó számlacsomagból az Elios-projektek számláit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mégsem veszik igénybe az uniós támogatást, a beruházások uniós támogatása ugyanis úgy néz ki, hogy azokat megelőlegezik tagállami költségvetésből, és utóbb nyújtják be a számlát az EU-nak. Jávor szerint mindez azt támasztja alá, hogy a kormány beismeri, hogy Tiborczék „korrupt módon nyúlták le” az uniós pénzt.

Az Innovációs és Tachnológiai Minisztérium a hvg.hu-nak megerősítette, hogy nem számolják el a Bizottság felé az Elios-projektek számláit, de ezt azzal indokolták, hogy a lehívható pénzek száz százalékát már felhasználták olyan projektekre, ahol nem volt vita az EU-val a pénzek felhasználását illetően. Ez tehát nem jelenti azt, hogy uniós forrást veszítettünk volna, hanem csak azt, hogy olyan projektekre számolják el az EU-s támogatást, amelyet az EU sem vitat – így szól a minisztérium érvelése.

Érdekel az Elios-ügy, és az, hogy mi köze ehhez az OLAF-nak és az Európai Parlamentnek? Olvasd el a nagyinterjúnkat Ingeborg Gräßlével!

FOTÓ: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek