Orbán Putyin pincsije, mondja a Fidesz német szövetségese

2018.03.21. 08:30

Michael Gahler nagyon felhúzta magát Magyarország Ukrajna-politikáján, és Orbán Putyinnal való közös fotózkodásán. De még ezzel együtt is jobbnak tartja a lengyel PiS-elnök Kaczyńskinál Orbánt, mert ő legalább „nem erőszakolta meg a saját alkotmányát”. Az Európai Néppártból egyelőre nem penderítené ki a Fideszt, de ha összeállnának a Jobbikkal, akkor ezt az opciót is meggondolná a Fidesz német testvérpártjában, a CDU-ban politizáló Gahler.

Orbán Putyin pincsije, mondja a Fidesz német szövetségese

„Szia! Jo eschtet!” – köszön Michael Gahler a strasbourgi Európai Parlament EP-képviselőknek fenntartott bárjában. Az 58 éves hesseni CDU-s politikust nyugodtan tarthatjuk Magyarország ismerőjének, és nem csak azért, mert a partnerekkel szembeni udvariasság kedvéért megtanult pár szót magyarul. Gahler a 2010 előtti időszakban nem egy alkalommal bírálta az akkori MSZP-SZDSZ-kormányokat, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülését követően pedig kifejezetten védte Orbán Viktor politikáját. Egészen mostanáig.

+ + +

Putyin pincsijének nevezte Orbán Viktort egy január végi Facebook-bejegyzésben. Tényleg az lenne?

Ezt az ukrán oktatási törvény kontextusában tettem. Ukrajna akkor hibát követett el, majd közölték, dolgoznak azon, hogy ezt korrigálják. Ezt illene tudomásul venni. Nekem az a benyomásom, hogy habár Magyarország tudomásul veszi az ukrán álláspontot, mégis blokkolja különböző szinteken az ukrán álláspont érvényesülését, akár az ENSZ-ben, akár a NATO-ban. Ezzel teljesen túllőnek a célon.

Ha ugyanis valóban csak az oktatási törvényről lenne szó, Budapestnek el kellene ismernie, ha Kijev az általuk kívánatosnak vélt irányba mozdul el. De nekem az a benyomásom, hogy nem csak az ukrán nyelvtörvényről van szó. Orbán Viktor igencsak szívesen kokettál Putyin úrral, örömmel szerepel fele egy fotón. Nem hinném, hogy ennek a magyarok örülnének. Szerintem a magyarok többsége legalább annyira kritikus Putyinnal szemben, mint én, vagy mint szerencsére sokan Kelet-Európában.

A Putyinnal való barátsággal aligha lehet szavazókat szerezni. Azt úgy lehet, ha törődünk azokkal az ügyekkel, amik az embereket foglalkoztatják. De az, hogy nem ismerik el az ukrán erőfeszítéseket… eleve, elhúzták a törvény hatálybalépését pár évvel, és megfogadták, hogy beleépítik a Velencei Bizottság ajánlásait.

Ön ezt így elhiszi az ukránoknak? 2012-2013 környékén Magyarország is azt hangoztatta, hogy megfontolja a Velencei Bizottság ajánlásait, gyakorlatilag azonban nem történt semmi, Magyarország egy 7-es cikkelyes eljárás küszöbén áll.

Ez biztos? Az nem Lengyelország?

Jogilag még nincs hetes cikkelyes eljárás Magyarország ellen, de a politikai szándék megvan rá. Van is róla javaslat az Európai Parlament LIBE-bizottsága előtt. Holott papíron Magyarország is megfogadta a Velencei Bizottság ajánlásait anno. Nem üres szavak ezek ukrán részről?

Nem. Én azok egyike vagyok, akik világosan különbséget tesznek Lengyelország és Magyarország között.

Miben rejlik ez a különbség?

Bár nekem nem tetszik minden, amit Orbán Viktor mond, a magyar miniszterelnök mégsem erőszakolta meg országa alkotmányát, és az Európai Bizottság által kifogásolt dolgokat sem ignorálta. Mivel korrigálta, amit a Bizottság kifogásolt, azzal a szememben az ügy elintéződött, nincs már mit kritizálnom rajta.

Tényleg korrigálta?

Aki kétszer is kétharmados többséget szerez, igenis megteheti, hogy a demokratikus alapjogok csorbítása nélkül módosításokat hajtson végre az alkotmányon. De mint mondtam, nem minden tetszik Orbán politikájában, egyes szólamait kifejezetten hátráltatónak tartom. Az a különbség közte és Jarosław Kaczyński között, hogy utóbbi saját arcára szeretné szabni a lengyel jogállamot.

Az, ahogyan kétharmados felhatalmazás hiányában, 50 százalékos választási részvétel mellett a szavazatok mindössze 38 százalékával a háta mögött eltávolítja a nemkívánatos bírókat, ahogyan a társadalom számos szintjére nyomást gyakorol, számomra igenis nagy különbség Orbánhoz képest.

Én a magyar kormányt azért sem kritizáltam soha, hogy biztosította a külső schengeni határokat, én ezt a lépését Orbánnak kifejezetten üdvözlöm. Nagyon remélem, hogy magyar barátaink nem ülnek be a csónakba Kaczyński mellé. Nem ott van a helyük. Éppen ezért nem is szabadna kiállniuk mellette. Ez hamis szolidaritás.

Ha tehát az Európai Parlament elé kerülne szeptemberben a Magyarország elleni hetes cikkelyes eljárás megindítása, ön megszavazná azt vagy sem?

Mi lenne mégis az indoklásban? Azért ezt nem ártana tudnom előtte.

A lex CEU, a civiltörvény...

Ja, igen, tudom, ez a sorosos történet.

Nézzük majd meg, hogy április 8-át követően is olyan fontos lesz-e Soros György, mint most.

Fontos ő egyáltalán?

Mintha a Fidesz választási kampányában megváltozott volna valami e tekintetben az elmúlt időszakban. Már nem kritizálják annyira, mint eddig. De ezek a kampánytémák nekem kevés érvet szállítanak ahhoz, hogy miért szavazzak meg egy hetes cikkelyes eljárást Magyarországgal szemben. Soros György anno támogatta a fiatal Orbán Viktort, de most már nem közös a világnézetük.

Nem gondolom, hogy Soros fenyegetést jelentene, azt sem, hogy illegális tevékenységekben venne részt Magyarország ellen. Engem az érdekel, hogy a CEU működhet-e tovább Budapesten vagy sem. Nekem ez számít, nem a köré szőtt politikai játszmák. A lényeg az, hogy a végeredmény stimmeljen.

Milyen eredmény stimmelne önnek április 8-án?

Természetesen azt kívánom, hogy fideszes barátaim nyerjék meg a választást.

Már 2008-ban azt kívántuk a Fidesznek 2010-re, hogy nyerjenek, de ne kétharmaddal. A kétharmad elég érdekes kísértésekbe visz.

De azt is tudjuk, hogy Orbán nem azért nyert ekkora arányban, mert annyira jó lett volna, hanem azért, mert a többiek annyira gyengék voltak. Ekkora arányú győzelmeknél ez szabályszerű.

Mi történne Németországban, ha az OLAF megállapítaná, hogy a kancellár családtagjának közbeszerzési győzelmei bűnszervezet kiépítésének gyanúját vetik fel?

A hatóságok tennék a dolgokat, függetlenül attól, ki az érintett. Engem persze meglepne, ha Angela Merkelről ilyesmi kiderülne, ezért csak elméleti szinten válaszolok a kérdésre.

Az ország vezetőjét és családtagjait ugyanúgy kell kezelni, mint bárki mást. A jogállamban az a szép, hogy senki nem áll a törvény fölött.

Ha Angela Merkel megpróbálna kibújni alóla, az ellenzék vagy a koalíciós partner bizony megakadályozná benne. Nincs királyi család, a törvény mindenkire vonatkozik.

Hogy Magyarországon ez az ügy pontosan miről szól, nem tudom. Ha az OLAF-nak információi vannak, azokat meg kell osztania az illetékes magyarországi hatóságokkal, akiknek le kell folytatniuk a nyomozást. Minden EU-tagállamban mindenkire vonatkoznia kell a törvényeknek. Így Szlovákiában Robert Ficóra is – olyan, hogy közhivatalt viselőkkel kivételezni lehet, nincs.

Putyin pincsije. Azért ezek elég erős szavak ahhoz képest, hogy amúgy kifejezetten visszafogott a Fidesszel kapcsolatban.

Nagyon felhúztam magam a magyar külügy Ukrajna-politikáján. És ehhez jönnek még Orbán Viktor illiberális demokráciáról tett kijelentései és közös fotózkodásai Vlagyimir Putyinnal – mintha szellemi közösség lenne kettejük közt. Sajnálnám, ha ez lenne a helyzet. Putyinnak nincsenek jó ötletei Európára nézve, pláne nem az orosz vagy az ukrán népre nézve.

Putyin az EU-t szét akarja rombolni. Ha pedig valaki elvégzi helyette azt, ami az érdekében áll, anélkül hogy neki bármit is tennie kéne, az bizony azt a benyomást kelti, hogy az illető Putyin pincsije.

Nekünk nem kell sem Putyin, sem a kritikája – végeznünk kell a dolgunkat a konstruktivitás jegyében. Az is kár, hogy Orbánék indirekt módon a választási kampány részévé teszik az ukrán ügyet.

Mit gondol, miért fordul Orbán ekkora örömmel Putyin felé?

Ezt magam sem értem. Spekulálni nem szeretnék. Pozitív motivációt nem tudnék felfedezni mögötte.

Téma ez a Néppárton vagy a CDU-n belül?

A néppárti frakcióban ülnek olyanok, akik Putyintól függetlenül sem értenek egyet Orbánék politikájával. El kell ismerni, a CDU nem tartozik ezen csoport hangadói közé. Nekik a Putyin-barátság inkább csak a sokadik pont a listán, amit arról vezetnek, mit nem szeretnek a Fideszben.

Milyen pontok szerepelnek még a listán?

A liberális demokrácia végéről való szónoklás elég távol áll az Európai Néppárt mainstream vonalától. Orbánék pártcsaládunk politikai spektrumának messze jobbszélén találhatóak, így nem csoda, ha bőven éri őket kritika. Nem mi vagyunk azok, akik aktívan azt hangoztatják, ki kéne őket zárni.

Mit kéne ahhoz tennie a Fidesznek vagy Orbánnak, hogy önök is a kizárás mellé álljanak?

Nem akarom, hogy erről akár csak a vita elkezdődjön a párton belül, így érveket sem szállítanék hozzá. Azt szeretném, ha a Fidesz velünk maradna.

Miért?

Mert mi fontos partnernek tekintjük a magyarokat a Néppárton és az Európai Unión belül, és nem szeretnénk, ha valahol máshol kötnének ki a végén. Az semmi jót nem hozna Magyarországnak. Együtt erősebbek vagyunk, mint széttöredezve – ez igaz a Néppártra és Európára is. Donald Trumppal és Vlagyimir Putyinnal szemben is csak együtt tudunk eredményt elérni. Orbán Viktor pontosan tudja, hogyan profitál Magyarország az uniós tagságból.

Az OLAF jelentése szerint Orbán Viktor családja is profitál belőle, a szó szoros értelmében.

Ezt nem tudom kommentálni, erről az ügyről önöktől hallottam először. Ha igaz, amit az OLAF megállapított és mindez illegális, annak következményei kell legyenek. Ha kiderül, hogy nem igazak az OLAF megállapításai, részemről az is rendben van. Nekem az a fontos, hogy kiderüljön az igazság. Ám attól még, hogy Orbán rokonairól van szó, még nem biztos, hogy rögtön törvénytelen, amit tettek! A törvény előtt mindenkinek egyenlőnek kell lennie.

Vannak még pártok Európában, amelyek ennyire kínosak a CDU-nak és az EPP-nek?

Kíváncsi vagyok, mely pártokból áll össze az olasz kormánykoalíció, nem igazán lelkesedem azért, hogy Silvio Berlusconi a Legával kormányozzon. Németországban sem tetszene, ha a CDU együttműködne az AfD-vel.

Pedig pont tele vannak korábbi CDU-tagokkal!

Ez igaz. De hamis az a megállapítás, hogy az AfD olyan, mint amilyen a CDU régen volt. A CDU mindig Európa- és NATO-párti volt, sosem politizált ellenük. A CDU mindig is kritikus volt Oroszországgal szemben, Putyin-barát sosem volt.

Mit szólna egy Fidesz-Jobbik-koalícióhoz?

Borzalmasan rossz ötlet. Valami középen álló pártot csak találnak maguk mellé! A Jobbik rasszista, EU-ellenes, idegenellenes…

Ez már elég lenne ahhoz, hogy elbúcsúzzon a Néppárt a Fidesztől?

Ezt most nem tudom megmondani. Az biztos, hogy elkezdődne róla a vita. Azért valahol csak van egy határa a jobbratolódásnak!

A Jobbikhoz képest a Fidesz csomó kérdésben jobbra áll.

Tényleg?

A menekültválságot követően gyakorlatilag helyet cserélt a két párt.

Ezt is most hallom először. De nekem nem az számít, hogy ki mit ordít ki magából a piacon, hanem hogy milyen politikát csinál. Nem a szavai, hanem a tettei mérik meg az embert. A Jobbik számomra egy Oroszországból finanszírozott párt, amely Putyin EU-t gyengítő céljait szolgálja.

Eszerint jól állunk kutyafronton: két magyar pincsije is van Putyinnak!

Valószínűleg igen, de Orbán esetében ezt a jelzőt csak az Ukrajna-politikájára értettem. De mint mondtam, szerintem

a Fideszt nem kidobni kéne az Európai Néppártból, hanem szólni nekik, hogy barátom, egy kicsit messzire mentél, eddig és ne tovább.

Nem inkább arról van szó, hogy a német gazdasági érdekek miatt jól jönne önöknek, ha továbbra is közeli kapcsolatban lennének?

Ennek semmi köze Németország gazdasági érdekeihez. Ez Európáról szól.

Pedig azt mondják, Orbán azért közeledik Oroszországhoz és a Távol-Kelethez, hogy lazítson a magyar gazdaság némettől való függésén.

Az Európai Unió egy közös piac. Oroszország nem része a közös piacnak. De ha Magyarország tényleg ennyire közeledni akar Oroszországhoz…

ugyan milyen elvárásai lehetnek a magyar embereknek Oroszország irányába? Mit kaphatnak onnan? Semmit. A nagy semmit.

Gázt és mellé halat, kaviárt meg vodkát.

Aha.

Meg atomerőművet.

És kell az a magyaroknak? Csináljanak csak egy közvélemény-kutatást arról, mennyire happy a magyar nép az orosz atomtechnológiától. Szerintem a magyarok pontosan tudják, mennyi pénz érkezik évente az Európai Unióból – Oroszországtól annyi nem jön.

Oroszországból nem jön se demokrácia, se szabadság, csak az autoriter rendszer meg a diktatúra meg a szervezett bűnözés.

Minden olyan, aminek nem lenne helye egy 21. századi felvilágosult demokráciában. Az orosz államtól még az orosz nép sem várhat semmit, legfeljebb pár maffiózó és oligarcha. Az orosz társadalmi modell nem jövőképes. Nyadezsgye nyista – semmi remény.

Vissza Németországba. Angela Merkel új külügyminiszterét Heiko Maasnak hívják. Mit várhat tőle a magyar kormány?

Különösebb külpolitikai tapasztalata nincs, így valószínűsítem, hogy tanácsadói előírásait követi majd. Az EU-tagokat érintő fontosabb ügyeket meg eleve a kancellária viszi. A külügyminisztérium és a diplomáciai testületeink készségesen kiszolgálhatják Angela Merkel hivatalát információkkal és háttéranyagokkal. Az irányvonalat a kancellár szabja, ő az, aki a végén megegyezik Orbán Viktorral. Azt gondolom, ez április 8-a után sem fog megváltozni.

Nem zavar bele a képbe, hogy az új külügyminiszter SPD-s? A szocdemek elég kritikusak Orbán Viktorral szemben.

Eddig is szocdem volt a külügyminiszter, és ő sem zavart bele. Mondom, a lényeges kérdések Merkelnél dőlnek el. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy Heiko Maas rendes Saar-vidékiként nem tagja a Gerhard Schröder-Sigmar Gabriel-féle SPD-s Putyin-barát klubnak.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek