+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 24. csütörtök, 19:04
A bíróság szerint visszaélt a hatalmával, a belügyminiszter meg azt mondja: ne a bíróság határozza meg az olasz bevándorláspolitikát.

A Reuters azt írja, hogy Olaszországban a minisztereket érintő ügyekre specializálódott különleges bíróság vádemelést kér Matteo Salvini olasz belügyminiszter ellen, mivel nem engedett 150 menedékkérőt partraszállni Szicíliában. 

 

Az ügy egyszer már megjárta a bíróságot, de akkor az ügyészek nem emeltek vádat, mondván, hogy az ügy politikailag motivált. Most azonban a  bíróság újra akarja nyitni az ügyet.

 

„Három és 15 év közötti szabadságvesztést kockáztatok, mert nem engedtem be az illegális bevándorlókat Olaszországba. Nem jutok szóhoz” – írta ki Salvini a Twitterére. „Felteszem a kérdést az olasz népnek, hogy maradjak-e én a miniszter, és gyakoroljam a jogaimat és kötelezettségeimet, vagy hagyjam, hogy egy bíróság határozza meg a bevándorlási politikánkat?” – tette fel a kérdést.

 

Ahhoz azonban, hogy Salvini szembenézzen a bírósággal, a római szenátusban fel kell függeszteni a mentelmi jogát, ott azonban pártja, a szélsőjobboldali Liga, és az Öt Csillag Mozgalom van többségben.

 

Az eredetileg augusztusban megnyitott nyomozásban Salvinit hatalmi visszaéléssel gyanúsítják,

 

amiért megtagadta a migránsok egy csoportjának partraszállását. Salvini azóta megismételte, hogy többé nem fogadja el egyetlen civil szervezet hajója kikötését sem, amely menekülteket szállít, hiszen Olaszországba már nagyon sokan érkeztek. 

 

Salvini a német Sea Watch szervezet hajójától azóta is tagadta már meg a kikötést, a szicíliai Palermo balközép polgármestere viszont közölte, hogy szívesen látja a Sea Watch hajóin érkezett migránsokat.

 

FOTÓ: DNA India

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás