Salvini bíróság elé állhat, amiért nem engedett kikötni egy menekültekkel teli hajót

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.24. 19:04

A bíróság szerint visszaélt a hatalmával, a belügyminiszter meg azt mondja: ne a bíróság határozza meg az olasz bevándorláspolitikát.

Salvini bíróság elé állhat, amiért nem engedett kikötni egy menekültekkel teli hajót

A Reuters azt írja, hogy Olaszországban a minisztereket érintő ügyekre specializálódott különleges bíróság vádemelést kér Matteo Salvini olasz belügyminiszter ellen, mivel nem engedett 150 menedékkérőt partraszállni Szicíliában. 

Az ügy egyszer már megjárta a bíróságot, de akkor az ügyészek nem emeltek vádat, mondván, hogy az ügy politikailag motivált. Most azonban a  bíróság újra akarja nyitni az ügyet.

„Három és 15 év közötti szabadságvesztést kockáztatok, mert nem engedtem be az illegális bevándorlókat Olaszországba. Nem jutok szóhoz” – írta ki Salvini a Twitterére. „Felteszem a kérdést az olasz népnek, hogy maradjak-e én a miniszter, és gyakoroljam a jogaimat és kötelezettségeimet, vagy hagyjam, hogy egy bíróság határozza meg a bevándorlási politikánkat?” – tette fel a kérdést.

Ahhoz azonban, hogy Salvini szembenézzen a bírósággal, a római szenátusban fel kell függeszteni a mentelmi jogát, ott azonban pártja, a szélsőjobboldali Liga, és az Öt Csillag Mozgalom van többségben.

Az eredetileg augusztusban megnyitott nyomozásban Salvinit hatalmi visszaéléssel gyanúsítják,

amiért megtagadta a migránsok egy csoportjának partraszállását. Salvini azóta megismételte, hogy többé nem fogadja el egyetlen civil szervezet hajója kikötését sem, amely menekülteket szállít, hiszen Olaszországba már nagyon sokan érkeztek. 

Salvini a német Sea Watch szervezet hajójától azóta is tagadta már meg a kikötést, a szicíliai Palermo balközép polgármestere viszont közölte, hogy szívesen látja a Sea Watch hajóin érkezett migránsokat.

FOTÓ: DNA India

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek