Úgysem találnád ki, hol nőtt leginkább a szupergazdagok száma

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.09.30. 08:55

Természetesen a Föld egyik legszegényebb államában. A TOP 10-be csak egy európai állam fér be. Nyugalom, nem Magyarország.

Úgysem találnád ki, hol nőtt leginkább a szupergazdagok száma

Sorozatban nyolcadszor mutatja meg a Wealth-X szervezet tanulmánya, hogy hol van a legtöbb szupergazdag a világon. Ezzel együtt összeveti azt is, hogy mennyire növekedett a számuk az elmúlt években, és melyek azok a szerencsés (vagy épp ellenkezőleg) országok, ahol leginkább nőtt a metakapitalisták/oligarchák száma.

Jó, de mennyi az annyi, ha szupergazdagnak titulálunk valakit? 30 millió dollárnyi vagyon fölött.

A legtöbb gazdag pedig az egyesült államokban van, 80 000-nél is több, ez nagyobb szám, mint Japánban, Németországban, Kínában, Kanadában és Franciaországban összesen.

Azonban az Egyesült Államokban korántsem volt olyan mértékű növekedés, mint a Ázsia és Dél-Amerika egyes helyein, ahol mint gombák az eső után jelentek meg a gadasági növekedések és politikai széljárások következtében a milliárdosok.

Leginkább Bangladesben, ahol 2016 és 2017 között 17,3 százalék volt  a növekedés, Kínában is, ahol 13,4% volt ez a szám, Vietnámban pedig 12,7. Az Egyesült Államokban jóval alacsonyabb, 8,1 százalék. EUrópából mindössze egyetlen ország fért bele a top10-be, ez pedig Írország, itt egy év alatt 9,1 százalékkal nőtt az extraburzsujok száma.

Banglades pedig a Föld egyik legszegényebb állama, több, mint 150 millió lakosságának egynegyede írástudatlan, a nagyvárosokban a szegénynegyedekben nagy a bűnözés, rengetegen elvándorolnak, a születésszám pedig egyre növekszik.

Vannak a jelentésnek más érdekességei is, például még sosem volt ilyen magas a nők aránya a szupergazdagok között, igaz, ez még mindig csak 13,7 százaléknyi. Másrészt meg Hong Kong megelőzte New Yorkot azon városok listáján, ahol a legtöbb gazdag él.

FOTÓ: kaki.sini.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek