Húzós ügyeket tárgyal az ENSZ, de nem emiatt rettegnek New York lakói

Szerző: Bakodi Péter
2018.09.24. 08:28

Brutális visszaélések Mianmarban, a véres polgárháború Szíriában és a koreai rendezés ügye – ezeket a témákat sem kerüli meg az ENSZ kedden kezdődő 73. közgyűlésének általános vitája.

Húzós ügyeket tárgyal az ENSZ, de nem emiatt rettegnek New York lakói

A legégetőbb világpolitikai ügyek mindegyike terítékre kerül majd az ENSZ kedden kezdődő, 73. közgyűlésének általános vitáján. Az előzetes napirend szerint az alábbiakról mind szó esik.

+ A mianmari rohingják elleni atrocitásokat vélhetően elég részletesen fogják tárgyalni a következő napokban. A világszervezet nemrég tett közzé egy jelentést, melyben sorra veszik a kormányerők által elkövetett kivégzéseket, szexuális bűncselekményeket és komplett falvak elpusztítását.

+ Napjaink egyik legvéresebb konfliktusa, a szíriai polgárháború a végjátékhoz közeledik. Az utolsó, felkelők kezén lévő térségben most béke honol a Moszkva és Ankara közötti megállapodásnak köszönhetően. Aszad pozíciói jelenleg szinte megingathatatlanok, de a nemzetközi közösségnek nem szabad elfelejtenie az elmúlt években elkövetett háborús bűncselekményeket.

+ A koreai rendezés látszólag jó úton halad, múlt héten már a harmadik bilaterális találkozót tartották, ahol bejelentették, hogy Kim Dzsongun, Észak-Korea ura akár még idén Szöulba látogathat. A történelmi közeledés lehetőséget jelent Phenjan számára, hogy tárgyalóképes partnerként mutatkozzon a közgyűlésen.

+ Várhatóan nagy vitákat fog kavarni a világszervezet palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNRWA) jövője. Donald Trump amerikai elnök nem hajlandó tovább finanszírozni az UNRWA-t, ami így nehéz helyzetbe került. A nemzetközi közösségnek valahogy össze kell kalapoznia a szervezet költségvetésén tátongó lyuk befoltozásához szükséges forrásokat, ami nem lesz egyszerű feladat.

Az eseményen több tucat állam- és kormányfő fog felszólalni, köztük Hasszán Rohani iráni elnök is, aki Donald Trump tavalyi kirohanására igyekezhet majd választ adni. Az amerikai elnök egy évvel ezelőtti felszólalásában gyilkos rezsimként aposztrofálta a teheráni vezetést. A közel egy hétig tartó rendezvény tökéletes alkalmat kínál arra, hogy bilaterális találkozókat tartsanak az amerikai metropoliszban tartózkodó vezetők. Az előzetesen a legnagyobb várakozásokkal kísért ilyen esemény, az indiai és a pakisztáni külügyminiszter találkozója azonban elmarad, a vitatott hovatartozású kasmíri régióban történt rendőrgyilkosságok miatt.

A diplomáciai dzsemborinak otthont adó New York lakói már előre rettegnek a közgyűlés időszakától, ugyanis a delegációk biztonságának szavatolása a feje tetejére állítja az egyébként sem túl kellemes közlekedési helyzetet.

Tetszett a cikk? Mindez az Azonnali ma reggeli hírlevelében jött le, sok mással együtt! Iratkozz fel te is a Reggeli feketére, hogy ne maradj le minderről!

FOTÓ: United Nations / Facebook

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek