Macron szerint a NATO agyhalála történik épp

Szerző: Fekő Ádám
2019.11.07. 19:25

A francia elnök szerint át kell gondolni Európa pozícióit, mert az USA már egy olyan üzleti vállalkozásként tekint a NATO-ra, amire Franciaország nem bólintott rá.

Macron szerint a NATO agyhalála történik épp

Az Economistnak adott interjújában Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, itt az ideje felébrednie Európában, és feladni azt a biztonsági játékot, mert összeomlóban van az EU és az USA közti NATO-n keresztüli együttműködés. 

„Amit most látunk, az a NATO agyhalála”

– jelentette ki Macron, aki szerint a kontinens a szakadék szélén áll, és itt az ideje függetlenebbé válnia védelmi és biztonsági ügyekben. 

„Jelentsük ki: vannak partnereid egy földrajzi térségben, de nincs döntéshozatali lehetőséged az USA stratégiai döntéshozatalában a NATO-partnerekkel kapcsolatban” – mondta az elnök, nyilvánvalóan az USA szíriai kivonulására és Törökország kurdisztáni inváziójára utalva. 

Macron egyúttal kritizálta Donald Trumpot is, aki szerint a NATO-ra is egy üzleti vállalkozásként tekint, aki az Európa felé tartott védelmi ernyőért cserébe exkluzív kereskedelmi megállapodásokat akar, de „Franciaország nem ezt írta alá.”

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek