A V4 nem több egy hasznos lobbiszervezetnél

Szerző: Bukovics Martin
2017.09.08. 09:02

A szlovákoknak és cseheknek nem áll érdekükben állandósult, paranoid harcot folytatni bárki ellen is, mondja a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt felvidéki EP-képviselője, Csáky Pál az Azonnalinak, aki hozzáteszi: luxemburgi és skandináv képviselők már bedobták, hogy ki kellene tenni a Fideszt a néppárti frakcióból.

A V4 nem több egy hasznos lobbiszervezetnél

Meglepő interjút közölt szerda este a Hír TV Csáky Pál felvidéki magyar politikussal, az MKP európai parlamenti képviselőjével az Európai Bíróság kvótaítélete kapcsán. Csáky arra figyelmeztetett: Magyarország a Balkánra sodródhat, ha kimarad a kétsebességes Európa belső köréből. Az ellenzéki MKP képviselőjeként megdicsérte Robert Fico szlovák kormányfő hozzáállását a menekültkérdéshez, és élesen kritizálta az EP-ben vele szövetséges Fidesz politikáját.

Csáky egyébként a kvótanépszavazás miatt már tavaly is nyíltan bírálta Orbán Viktort, miközben pártja egy évvel korábban még szintén aláírásokat gyűjtött és plakátokon kampányolt a menekültkvóták ellen. A régió külpolitikai mozgásterével kapcsolatban egy sor érdekes kérdést felvetett, amelyeket végül nem fejtett ki, ezért az Azonnali e-mailben megkereste Csákyt néhány további kérdéssel. 

+++

Hogyan látja, milyen a magyar kormány, illetve Magyarország megítélése Brüsszelben?

A magyar kormány egy uniós állam egyenrangú kormánya, lényegében ugyanúgy tekintenek rá, mint minden más kormányra. Van néhány vitatott téma a Bizottság és a magyar kormány között, azokban a túlnyomó többség a Bizottság oldalán áll. Problémák és feszültségek azonban minden kormány esetében akadnak.

Ön arról beszélt, hogy Budapest mindig is túlértékelte a V4-t. Ön szerint hol van a helye a V4-nek?

A V4 hasznos lobbicsoport, én mindig is támogattam a működését – de nem több.

Ismerem a szlovák és a cseh politikusok véleményét róla, tudom, hogy nem reális az a Budapesten gyakran hangoztatott nézet, hogy a V4-re támaszkodva komoly politikai ellensúlyokat lehet létrehozni. Nem lehet, mert ez egy érdekcsoport, amelyben legalább annyi kérdésben nem értenek egyet a tagok, mint amennyiben egyetértenek. A külügyminiszterek sokat tudnának erről mesélni.

Mi miatt értékeli túl Budapest a visegrádi csoportot?

Magyarország az elmúlt évtizedekben gyakran került elszigetelt helyzetbe, most mindenki örül annak, hogy egy ilyen platform segítségével egy csapat részének érezheti magát. Ez bizonyos fokig így is van, de ezt naivitás lenne túlértékelni.

Komoly konfliktusok esetében a csehek és a szlovákok Németország, és nem Magyarország oldalára fognak állni.

Szlovák és cseh részről a V4 helyett valóban az slavkovi hármas, azaz az Ausztriával való szövetség szorosabbra fűzése a prioritás? Amennyiben igen, miért?

Egyelőre nem világos, mi lesz a slavkovi hármasból. A csehek és a szlovákok azonban elsősorban a saját érdekeiknek megfelelően fognak cselekedni, és nem érdekük állandósult, paranoiás harcot folytatni bárki ellen is. Inkább pozitív politikát folytatnak, s ez meg is látszik az életszínvonalukon.

Milyen jelek mutatnak még arra, hogy Magyarország a Balkán felé sodródik? Elmondható-e ugyanez Lengyelországról is?

Ha a jövő év elején éles formában jelenik majd meg az ún. kétsebességes Európa konstrukciója, a csehek, szlovákok, osztrákok és szlovének nagyon fognak igyekezni, hogy a fejlettebb, perspektivikusabb részbe kerüljenek.

Tessék megnézni, mi marad. Lengyelország szürke köd felé sodródik, s látható, hogy ebből már volt kollégámnak, Andrzej Duda elnöknek is elege van. Nagyon sajnálom, hogy ez történik náluk.

Mit kellene tennie Magyarországnak ahhoz, hogy megakadályozza a Balkánhoz sodródást?

Rugalmasabb és intelligensebb kül- és belpolitikát folytatni.

Az állandósult magyarországi társadalmi hidegháború nagyon sok energiát elvesz a társadalomtól, nagy kár érte.

Az Európai Néppárton belül arányaiban hányan állnak ki a magyar kormány mellett, és főként kik?

Nem ismerem a jelenlegi helyzetet, a júliusi állapot szomorú volt. Azonban a magyar kormány sajnos tesz is azért, hogy a helyzet ilyen legyen.

Felmerült-e komolyan a néppárti frakcióban, hogy kitegyék a fideszeseket? Ha igen, kik vetették fel?

Luxemburgi és skandináv képviselők már célozgattak ilyen „megoldásra” is.

Fotó: SITA, Jozef Jakubčo

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek