Térképre raktuk, hova és mivel lehet most utazni Európában

2021.05.17. 15:50

Egyre több országban fogadják el a magyar védettségi igazolást, legutóbb Csehország került fel a listára. De hogyan lehet most utazni Európában? Hol kérnek tesztet és hol kötelező a karantén? Utánajártunk!

Térképre raktuk, hova és mivel lehet most utazni Európában

Ez itt az Azonnali rendszeresen frissülő térképe! Érdekel, hogy Európában hogyan utazhatsz oltással és oltás nélkül? Folyamatosan frissülő adatainkból megtudhatod!

Még április 29-én jelentette be szokásos heti kormányinfóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter bilaterális tárgyalásokba kezdett, hogy más országokkal közösen elfogadjuk egymás védettségi igazolásait.

Az első bejelentés nem váratott sokáig: Szijjártó még aznap Facebook-bejegyzésben ismertette követőivel, hogy Szerbiával és Montenegróval már sikerült megállapodni, de azóta már többször is bővült a lista: legutóbb június 23-án jelentették be, hogy immáron a Kazahsztánba is lehet utazni.

Így jelenleg már 17 országba lehet karantén- és tesztkötelezettség nélkül beutaznia a magyarországi plasztikkártya-birtokosoknak,

Bahreinben, a Cseh Köztársaságban, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban, Szerbiában, Szlovéniában és Törökországban is elfogadják a magyar igazolást, míg május 20-án Szijjártó Péter azt is bejelentette, hogy mostantól Mongóliában és Grúziában is érvényesek a magyar plasztikkártyák. Május 29-én Moldova, míg június 5-én pedig Ciprus került fel a listára. Júniusban került fel a listára Albánia, Kazahsztán, Marokkó, Szlovákia, és Ukrajna is. (Azonban nem mindenki szerencsés: a külföldi állampolgárok például eddig nem kapták meg a kártyájukat, bár Gulyás azt ígérte a május 13-i kormányinfón, hogy lassan ők is kézhez kaphatják.)

Ugyanakkor a bilaterális megállapodástól függetlenül a beutazáshoz kérhetnek más dokumentumokat is.

Horvátországban például a határőrök azt is vizsgálják, hogy az illető mikor kapta meg a második oltását, így a védettségi igazolvány mellé az oltásról szóló kis fehér lapot is fel kell mutatni a belépésnél. A Magyar Konzuli Szolgálat oldalán az oltásról szóló pont alatt jelölik, hogy mely vakcinákat fogadják el, illetve, hogy az oltást elég-e a plasztikkártyával, vagy azt más dokumentummal kell igazolni. Ezenkívül az oldalon azt is jelzik, ha az országba való belépés előtt kell-e regisztrálni, és ha igen, mindezt hol lehet és kell megtenni.

De hogyan lehet most beutazni a többi európai országba?

A legtöbb európai országban elég változatos szabályok vannak érvényben, annak ellenére, hogy ezt még korábban egységesíteni szerették volna az EU-ra és a schengeni övezetre nézve. Vannak ugyanis olyan tagállamok, ahol már elfogadják, ha valaki beoltotta magát egy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyaggal, és

vannak olyan országok, ahol még az oltás ellenére is teszt- vagy karanténkötelezettséget írnak elő.

Az EMA jelenleg négy vakcinára mondta rá az igent: az amerikai-német fejlesztéső Pfizer-BioNTech, illetve az amerikai Moderna mRNS-vakcinái mellett a brit-svéd fejlesztésű Oxford/AstraZeneca csimpánzadenovírus-alapú vakcinája mellett áprilistól az amerikai Johnson & Johnson egydózisú vakcináját is engedélyezte.

Akiket ezekkel a szerekkel beoltottak, és ezt igazolni tudja, jelenleg karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhat Dániába, Finnországba, illetve Lengyelországba. Az ő esetükben egy angolnyelvű igazolás kell arról, hogy milyen oltóanyaggal mikor oltották be. Ha olyan vakcinával oltották be, amit az EMA még nem engedélyezett, abban az esetben vagy vállalniuk kell a karantént, vagy pedig egy teszttel kell igazolniuk, hogy nem fertőzőek.

Azonban vannak olyan európai országok, ahol nemcsak az uniós szerv által engedélyeztetett vakcinákat fogadják el.

Albániába például mindenféle korlátozás nélkül – azaz még teszteltetni se kell – lehet beutazni, de már Bulgária, Görögország, Grúzia, Koszovó, Moldova és Románia is jelezte, hogy ők ennél több vakcinát fognak elfogadni, így az oroszt és a kínait is.

Jelenleg mindössze hat olyan ország van, ahol csak nagyon extrém kivételek – elsősorban családlátogatás vagy munka céljából – esetén engedélyezik a beutazást: Írország mellett így járnak el Izlandon, Lettországban, Norvégiában, Oroszországban és Portugáliában is. Ezek az államok jelenleg nem is fogadnak turistákat.

Az alábbi térképen összeszedtük, hogy jelenleg miként lehet utazni a különböző államokba, ha valaki már megkapta a koronavírus elleni oltását:

Ha valaki még nem kapta meg az oltását, vagy valamilyen ok miatt nem szeretné magát beoltani a koronavírus elleni védőoltással, akkor a legtöbb országban vagy 10-14 napos karantén után tud szabadon mozogni, vagy pedig országonként eltérő szabályozás értelmében 24 vagy 72 óránál nem régebbi PCR- vagy antigénteszt bemutatásával tud mentesülni a karanténkötelezettség alól. Jelenleg csak Albánia fogad ezen kötelezettségek nélkül embereket, míg Olaszország bejelentette, hogy oltottságtól függetlenül csak negatív teszttel lehet belépni.

A 18 évnél fiatalabbakat, akik még nem biztos, hogy kaphatnak oltást, a legtöbb országban csak negatív teszttel engedik be, viszont van egy-két ország, ahol a szülő védettségi igazolása kiterjed az általa felügyelt 18 év alattira is – ilyen például Szerbia. 

Az EU-tagállamok jórésze inkább a közös EU-s szabályozásra vár. Az Európai Bizottság még márciusban mutatta be digitális zöldigazolványról szóló javaslatát – amit az Európai Parlament azóta már átnevezett EU Covid-19 igazolványnak –, amit vélhetően június végén vezethetnek be. Ugyanakkor néhány tagállamban már május 11-én megkezdték a tesztelését a rendszernek. A javaslat lényege, hogy ne csak a védőoltást kapó emberek utazhassanak, hanem azok is, akik már átestek a betegségen, vagy egy negatív tesztet bemutatva igazolni tudják, hogy egészségesek, és nem fertőzőek. A javaslat értelme szerint az Európai Unión belül egységesítenék a jelenlegi nemzetállami szinten hozott különböző szabályokat a karantén-, illetve a tesztkötelezettség kapcsán.

Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet: jelenleg sok ország nem javasolja a beutazást, akkor sem, ha valaki egészséges vagy már kialakult nála a kínai koronavírus elleni védettség.

+ FRISSÍTÉS (05.20): Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy immáron Mongóliában és Grúziában is elfogadják a magyar védettségi igazolást, így már összesen 10 országba lehet beutazni az oltott vagy betegségen áteső magyarországi lakosoknak. Ugyanakkor arról még nincs hír, hogy e két országban elég-e a védettségi igazolás, vagy más dokumentumot, például a teljes védettséget igazoló oltási igazolást is kérnek majd a határátlépésnél, illetve a 18 év alattiaknak kell-e teszt, vagy a vele utazó nagykorúak védettségi igazolása rájuk is kiterjed. Erről bővebben itt írtunk. 

+ FRISSÍTÉS (05.29): Szijjártó Péter bejelentette, hogy Moldovában is elfogadják a magyar védettségi igazolásokat, így a védettségi igazolásokkal rendelkezők teszt- és karanténkötelezettség nélkül léphetnek be a 2,7 milliós országba.

+ FRISSÍTÉS (06.05): Újabb országgal bővült a lista, ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványt, ez pedig Ciprus. Azonban a szigeten önmagában nem elegendő a magyar védettségi igazolást felmutatni, az indulás előtt regisztrálni kell egy ciprusi oldalon, és az ezen az oldalon a magyar védettségi igazolás mellett az oltás mellé kapott kis fehér lapra is szükségünk lesz. A beutazáskor az oldalon keletkezett dokumentum felmutatásával lehet majd mentesülni a teszt- és karanténkötelezettség alól, és az országon belül is ezt a ciprusi oldalon keletkezett dokumentumot felmutatva lehet génybe venni a szolgáltatásokat. Minderről bővebben itt írtunk.

+ FRISSÍTÉS (06.28): További öt országokkal bővült a lista:  június 10-től Albánia és Marokkó, június 11-től Ukrajna, június 14-től Szlovákia, míg június 23-tól Kazahsztán is elfogadja a magyar védettségi igazolást, így már összesen 17 országgal kötött kétoldalú megállapodást Magyarország a védettségi igazolások elfogadását illetően.

Mielőtt utaznál, tájékozódj a Magyar Konzuli Szolgálat remélhetőleg mindig naprakész oldalán, hogy az adott országban milyen járványügyi szabályok vannak érvényben, illetve milyen feltételek esetén mentesülhetsz a karanténkötelezettség alól!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek