Feloldják a beutazási korlátozást, ismét mehetnek Amerikába az európaiak

2021.09.20. 16:52

Ezzel közel másfél év után ismét Amerikába utazhatnak majd az európai turisták.

Feloldják a beutazási korlátozást, ismét mehetnek Amerikába az európaiak

Még 2020 márciusában vezetett be a Trump-adminisztráció utazási korlátozásokat a Kínából induló koronavírus-járvány miatt, amiket ugyan az elnöksége végén rövid időre feloldott, de az elnöki székben őt követő, január 20-án beiktatott Joe Biden ismét bevezette őket.

Annak ellenére, hogy az Európai Unió már júniusban könnyített a beutazási ajánlásain a tagállamok számára az amerikai turisták miatt, az Egyesült Államok nem volt hajlandó a kölcsönösség jegyében így tenni.

Egészen mostanáig, ugyanis a Politico információi szerint Washingtonnak és az EU-nak sikerült megállapodnia, és engedélyezhetik az oltott európaiaknak az USA-ba történő utazást.

Mint arra a lap emlékeztet, európai diplomaták és az Európai Bizottság már hónapok óta azt szeretné elérni Joe Bidennél, hogy a bejárási korlátozásokat töröljék el, mivel szerintük az egyáltalán nem jogos, lévén, hogy az Atlanti-óceán túlpartján jóval több az aktív esetszám, mint Európában,

emellett az EU-ban jóval magasabb az átoltottság, mint az Egyesült Államokban.

A brüsszeli lap szerint a feloldás a schengeni övezet lakói mellett az Egyesült Királyságra és az Ír Köztársaságra is kiterjed majd, ugyanakkor ezekre még vélhetően heteket kell majd várni.

Ugyan az új leendő szabályokról még nincs túl sok információ, de

a lap szerint csak koronavírus ellen beoltottak utazhatnak majd Amerikába, ami eltér attól, ahogyan az amerikaiak léphetnek be az EU területére.

Az uniós javaslatok szerint az EU-ba az oltottakon kívül a betegségen átesettek, illetve negatív teszttel is érkezhetnek amerikai turisták.

Ugyanakkor a hírnek vélhetően nemcsak Európában örülhetnek majd, ugyanis az amerikai légitársaságok már régóta arról győzködik a Fehér Házat, hogy engedélyezzék a beoltott európaiak utazását, hogy újraindíthassák járataikat.

NYITÓKÉP: Egy amerikai repülőtér még 2020 márciusában a beutazási korlátozások előtt. FOTÓ: Chad Davis / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek