Már a héten elfogadhatják, hogy egyszerűbb legyen bejönni az USA-ból az EU-ba

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.16. 17:37

Néhány európai ország, mint Franciaország vagy Görögország fel is oldott már minden utazási korlátozást az USA-val szemben.

Már a héten elfogadhatják, hogy egyszerűbb legyen bejönni az USA-ból az EU-ba

Nemzeti tisztségviselőkre alapozva állítja a Politico: szerdán uniós nagykövetek kijártak egy megállapodást arról, hogy többek között

az Amerikai Egyesült Államok is felkerüljön az EU azon listájára, ami a könnyebb EU-ba történő beutazást szorgalmazza az adott országból.

A hivatalosan az „EU listája az epidemiológiailag biztonságos országokról a Covid-19 idején” nevet viselő lista ötletével az Európai Bizottság azért állt elő, hogy a tagországok részben vagy egészben újranyithassák a határaikat a harmadik országokból (tehát nem EU-tag és nem az Európai Gazdasági Térségbe tartozó államokból) beutazók előtt.

A listára – aminek semmi köze nincsen az EU tagállamai között várhatóan július 1-től érvénybe lépő uniós zöldigazolványhoz – azon országok kerülhetnek fel, akiknél a tagállami minisztereket tömörítő Tanács döntése alapján a járványhelyzet van annyira jó, az új fertőzöttek száma van annyira alacsony, hogy enyhíteni lehet a beutazási korlátozásokon (mint a karantén- vagy a PCR-tesztkötelezettség) vagy akár el is engedni azokat.

Fontos azonban, hogy

a listára való felkerülés semmiféle jogi kötőerővel nem bír a tagállamok felé, azoknak csupán a saját beutazási szabályaik kialakításakor figyelembe kell venniük a Tanács besorolását.

A listán jelenleg kilenc állam szerepel: Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Izrael, Dél-Korea, Ruanda, Szingapúr, Thaiföld és Kína (beleértve Hongkongot és Makaót is). Ehhez a listához csatlakozhat az Egyesült Amerikai Államok mellett – a Politico információi szerint – Szerbia, Albánia, Észak-Macedónia, Libanon és Tajvan is.

A mostani megállapodást a Politico szerint formálisan várhatóan a hétvégén írják majd alá, és az része lesz annak az európai bizottsági elhatározásnak, hogy a nyárra visszahozzák a turistákat az uniós tagállamokba.

Néhány európai ország, mint Franciaország vagy Görögország fel is oldott már minden utazási korlátozást az USA-val szemben. Az USA-ból egyébként Magyarországra – a jelenleg hatályos szabályok alapján – csak az EU-ban vagy Magyarországon engedélyezett vakcinával beoltott magyar állampolgárok utazhatnak be, ők viszont korlátozás nélkül megtehetik ezt. 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek