Ursula von der Leyen: Oroszország gazdasága lassan, de biztosan romlik

2022.06.27. 15:26

Az Európai Bizottság elnöke szerint működnek a szankciók.

Ursula von der Leyen: Oroszország gazdasága lassan, de biztosan romlik

Ursula von der Leyen az Euronews-nak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország gazdasága "lassan, de biztosan" romlik az "egyre harapósabb" szankciók közepette.

"Azt látjuk, hogy a szankciók egyre maróbbak és egyre jobban őrlik az orosz gazdaságot. Ha megnézzük a különböző ágazatokat, azt látjuk, hogy lassan, de biztosan romlik az exportellenőrzések miatt" - mondta az Európai Bizottság elnöke a G7-ek csúcstalálkozója után.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy

a G7-országok megállapodtak abban, hogy megvizsgálják az olajárak lehetséges felső határát.

"A mechanizmus alapvetően arról szól, hogy az Európai Unió most éppen az orosz olajtól való eltávolodáson dolgozik. Nem szabad, hogy az történjen, hogy Putyin elveszi ezt az olajat, eladja világpiacon megemelkedett áron és feltölti a hadikasszáját belőle" - tette hozzá.

"Ezért szélesebb körű szövetségre van szükség: hogyha hajlandóak vagyunk tisztességes árat fizetni, de nem az egekbe szökő árat, az nemcsak azért a jó, mert nem töltjük meg Putyin hadikasszáját, hanem nagyon fontos a fejlődő országok - a sebezhető országok - számára is, mert az egekbe szökő olajárak erősen negatívan hatnak rájuk" - összegezte a politikus.

Az olajkérdés mellett várhatóan a globális élelmiszerellátás szintén a G7-ek megbeszéléseinek fontos eleme lesz: a szakértők már most arra figyelmeztetnek, hogy az ukrajnai háború világméretű válságot idézhet elő.

Az ENSZ a múlt hónapban közölte, hogy "az infrastruktúra hiánya és a kikötők blokádja" miatt 25 millió tonna gabona áll az ukrajnai silókban.

Von der Leyen "felháborítónak" nevezte az orosz blokádot, de hozzátette: szerinte van remény az Ukrajnából történő gabonaexport normalizálására.

Elmondta, hogy az Ukrajnából érkező gabona mennyisége hónapról-hónapra növekszik, de messze elmarad attól, amennyit az ország a háború előtt exportált.

"Arra használják az élelmiszert (az oroszok-szerk.), hogy mindannyiunkat zsaroljanak és ez tényleg szörnyű. Amit mi teszünk, az az, hogy megpróbálunk segíteni Ukrajnának, amennyire csak lehet, hogy a gabonát kijuttassa különböző útvonalakon, például vonatokon,utakon vagy akár a Dunán keresztül" - részletezte von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: áprilisban Ukrajnából 1.2 millió tonna gabona érkezett, ez májura 1.7, júniusra pedig 2.5 millió tonnára növekedett.

"Látszik, hogy egyre jobban segítünk Ukrajnának a gabonaexportban, de természetesen ez még nem elég, mert a háború előtt Ukrajna havonta körülbelül 5 millió tonnát exportált, ezt a szintet kell elérnünk" - összegezte.

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek