Megszólaltak a kremencsuki bombázás sebesültjei: Erre nem számítottunk

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.28. 16:50

Legalább 18 ember vesztette életét, az ukrán elnök terrorcselekménynek minősítette a támadást.

Megszólaltak a kremencsuki bombázás sebesültjei: Erre nem számítottunk

Hétfő délután orosz rakéta csapódott egy kremencsuki bevásárlóközpontba, az incidens során 59-en megsebesültek, továbbá legalább 18 ember életét vesztette. A halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. A BBC most felkeresett néhány túlélőt, akik a történtekről meséltek a lapnak.

A 26 éves Makszim Musienko a pláza egyik üzletében dolgozott hétfő délután.

„Sokan voltak a boltban, dolgoztam. Aztán semmire sem emlékszem” – mesélte a BBC-nek. Elmondása szerint a becsapódás előtt körülbelül 100 vásárló tartózkodott az üzletben. Mint írják, Musienko jelenleg is kórházban fekszik.

Egy másik férfi azt mondta a lapnak, elájult, majd mire magához tért azt látta, romok veszik körül és a felesége mellette fekszik.

"Ezután megpróbáltunk kijutni. Segítettem a feleségemnek, és egy másik lánynak is. Közben láttam, hogy emberek hevernek szerte a földön, néhányan nem reagáltak. A tűz pedig egyre nagyobb lett"  tette hozzá.

A férfi feleségét kórházban ápolják.

„Erre nem számítottunk. Azt hittem, hogy az infrastruktúránkat akarják szétverni. De azt nem gondoltam, hogy egy bevásárlóközpontot fognak eltalálni, ott nők és a gyerekek vannak. Azt hittük, biztonságos hely” – mondta.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „arcátlan terrorcselekménynek” nevezte a támadást, a G7-csoport vezetői pedig háborús bűncselekménynek minősítették a civilek elleni támadásokat.

A BBC szerint az épület maradványai mellett emlékművet állítottak az elhunytaknak, és folyamatosan új emberek érkeznek a helyszínre, hogy leróják kegyeletüket az áldozatok előtt.

NYITÓKÉP: Képernyőfotó, The  Kyiv Independent Twitter-videó

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek