Hiába győzött a CDU, bukott az eddigi kormány Észak-Rajna-Vesztfáliában

2022.05.16. 11:18

Sima győzelemnek örülhetett vasárnap a CDU, hiszen megtartották első helyüket Észak-Rajna-Vesztfáliában, ami pártelnökük, Friedrich Merz helyét is egy ideig bebiztosítja. Ugyanakkor koalíciós partnere, az FDP hatalmasat bukott, emiatt a CDU kemény koalíciós tárgyalásokra számíthat a Zöldekkel.

Hiába győzött a CDU, bukott az eddigi kormány Észak-Rajna-Vesztfáliában

Május 15-én tartottak idén a harmadik tartományi választást Németországban, ezúttal a CDU bukott kancellárjelöltjének, Armin Laschetnek a tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában. 

Laschet, aki végül a 2021 szeptemberi szövetségi választás után a Bundestagban folytatta karrierjét, 2017-től volt a legnépesebb német tartomány miniszterelnöke és egy CDU–FDP-koalícióval irányította a tartományt.

A választás igazi erőpróbának számított a CDU és az SPD között, ugyanis az azt megelőző hetekben fej-fej mellett haladt egymás mellett a két párt, a győzelem pedig szövetségi szinten is fontos lett volna mind az SPD-s kancellárnak, Olaf Scholznak, mind a CDU pártelnökének, Friedrich Merznek, aki eddig egy előre borítékolható, de nem neki köszönhető választási győzelemmel és egy hatalmas választási bukással járult hozzá a párt vezetéséhez. 

A választásnak így igencsak nagy tétje volt, azonban a közvélemény szerint Scholz és az SPD lassú és nem elég határozott ukránpolitikája, illetve védelmi miniszterének helikopterezős botránya miatt végül a tartományban Laschet miniszterelnöki pozícióját megöröklő Hendrik Wüst örülhetett,

ugyanis mind listán, mind egyéniben simán győzött a CDU.

A 195 fős tartományi parlamentben az alábbi módon oszlanak meg a mandátumok (zárójelben jelezzük, mennyi változott a 2017-es eredményekhez képest):

  • jobbközép-konzervatív CDU 76 mandátum (+4 mandátum)
  • balközép SDP 56 mandátum (-13 mandátum)
  • ökobaloldali Zöldek 39 mandátum (+25 mandátum)
  • centrista-liberális FDP 12 mandátum (-16 mandátum)
  • szélsőjobboldali AfD 12 mandátum (-4 mandátum)

Mint az eredményekből is látni, a CDU-nál vidáman telhetett az eredményváró, azonban azon már bosszankodhatnak, hogy

eddigi koalíciós partnere, a szövetségi szinten az SPD-vel és a Zöldekkel közösen kormányzó FDP hatalmas esést produkált.

Az FDP-s Joachim Stamp – aki a tartomány miniszterelnök-helyettese volt már 2017 óta – vezetésével a párt 16 mandátumot vesztett, és míg 2017-ben listán a választók 12,6 százaléka szavazott rájuk, most elvesztették választóik több mint felét és a szavazatok csak 5,9 százalékát szerezték meg.

Előretörő Zöldek, országosan zárkózó CDU 

Az este relatív győztese a Zöldek: a Merkel utódlásáért szóló versenyt sokáig pole pozícióból váró Zöldek hatalmas mértékben törtek előre a mostani választáson: míg 2017-ben 14 mandátumot szereztek és egy kényelmes 6,4 százalékos eredménnyel jutottak be a Düsseldorfban található tartományi parlamentbe,

idén majdnem megtriplázva szavazóik számát 39 mandátumot és 18,2 százalékot ért el az ökobaloldali párt,

így a tartományi szinten 2014 óta részben Mona Neubaur által vezetett párt valószínűleg kormányra is kerül.

Jelenleg ők lehetnek a királycsináló szerepben, hiszen nélkülük nehezen elképzelhető bármilyen kormány – ezt a párt pedig valószínűleg ki fogja használni, amikor leül Wüstékkel tárgyalni, de a CDU–Zöldek mellett a szövetségi szinten eddig konfliktusoktól egyáltalán nem mentes SPD–Zöldek–FDP-koalíció is összeállhat, igaz, ennek jelenleg kisebb a valószínűsége, hiszen az SPD történelmi vereséget szenvedett, a tartományi FDP-ről pedig a választók igen éles véleményt fogalmaztak meg. 

Merz egy ideig örülhet

Az eredményeket Friedrich Merz, a CDU pártelnöke is értékelte. Közösségi oldalán arról ír,

a mostani választás egy országos próba is volt, a CDU pedig visszatért.

Hogy a mostani eredmény mennyire köszönhető neki, és mennyire Wüstnek, jelenleg nem tudni, de Merz kockázatos vállalásai (például az ukrajnai útja) úgy tűnik, bevált, és a mostani eredmény bebizonyította:

Merz-cel is tud győzni a CDU,

ami egy ideig bebiztosítja pártelnöki posztját.

Ugyanakkor a jövőben elképzelhető, hogy csakúgy, mint a Schleswig-Holsteinban egymás után két meggyőző győzelemnek örülhető Daniel Günther, úgy a Laschet helyét Észak-Rajna-Vesztfáliában biztosan átvevő Hendrik Wüst is kihívója lehet a későbbiekben mind pártelnöki, mind kancellárjelölti terveiben, ráadásul mindketten fiatalok, így a jövő inkább nekik kedvez, mint a 66 éves Merznek – potenciális kancellárjelölt-aspiránsként pedig a tavalyi Bundestag-vereséget udvariasan Laschetnek átengedő bajor miniszterelnök, a CDU-val pártszövetségben induló népszerű CSU-vezér Markus Söderrel is kell számolnia.

Németországban legközelebb Alsó-Szászországban tartanak tartományi választásokat, viszont csak a nyári uborkaszezon után október 9-én mennek a szavazóúrnákhoz a németek. Ott már jóval nehezebb feladat előtt állnak Merzék, hiszen ott a miniszterelnököt az SPD adja – igaz, juniorpartnerként egy SDP–CDU-kormánya van Hannoverben –, míg 2023-ban újabb három tartományban választanak új tartományi parlamentet.

NYITÓKÉP: Hendrik Wüst / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek