Nem kezdődik túl sikeresen a Merz-éra a CDU-ban, hatalmas válságban a Linke

2022.03.28. 09:48

Vasárnap tartottak választást a Saar-vidéken, ahol a 22 éve hatalomban lévő CDU hatalmas vereséget szenvedett, míg az SPD magabiztos győzelmet aratott.

Nem kezdődik túl sikeresen a Merz-éra a CDU-ban, hatalmas válságban a Linke

Vasárnap tartományi választást tartottak a nyugatnémet Saar-vidéken, ahol a szociáldemokrata SPD tarolt: a tartományi parlamentben összesen 51 mandátumot osztanak ki, ebből 29-et az SPD nyert, emellett pedig a szavazatok 43,5 százalékát szerezték meg, amivel

az SPD-nek egyedül is megvan a többsége a nyugatnémet tartományban.

A mandátumok az alábbi módon oszlanak meg az 51 fős parlamentben:

  • szociáldemokrata SPD 29 mandátumot (+12 mandátum, 43,5 százalék);
  • konzervatív CDU 19 mandátumot (-5 mandátum, 28,5 százalék);
  • szélsőjobboldali AfD 3 mandátumot szerzett (ugyanannyit, mint 2017-ben, 5,7 százalék).

Az ötszázalékos küszöböt nem sikerült megugrania a szövetségi szinten az SPD-vel közösen kormányzó pártoknak: az ökopárt Zöldek 4,9 százalékot kapott, míg az SPD másik koalíciós partnere, a liberális FDP 4,8 százalékot. Az, hogy egy szavazat mennyit számít, jól mutatja, hogy

a Zöldek mindössze 23 szavazattal maradtak le az 5 százalékos küszöbtől. 

Ám a legnagyobb bukást az alapvetően inkább a keleti tartományokban erős Linke könyvelheti el: az egyszerre a berlini hipstereket és munkásosztályt képviselő baloldali párt 2,6 százalékot kapott, ami hatalmas esés a 2017-es 12,8, vagy a 2012-es 16,1 százalékhoz képest (legjobb eredményüket 2009-ben érték el, akkor 21,3 százalékot kaptak a tartományban) –

így gyakorlatilag a die Linkének befellegzett, ha csak nem változtatnak valamin.

A párt már a Bundestag-választáson is a szerencsének köszönhetően jutott be a szövetségi parlamentbe 4,9 százalékkal, miután a német választási szabályok szerint, ha egy párt legalább három képviselője nyer egyéniben, akkor bejuthat a listás eredmények alapján is. Így a Janine Wissler–Susanne Hennig-Wellsow-páros által vezetett pártnak nagyon sok tennivalója van, ha nem szeretnének a következő szövetségi választás után parlamenten kívüli párt lenni.

Hatalmas pofon a CDU-nak, szép nap Rehlingernek 

A tartomány alapvetően eddig egy CDU-bástyának számított: 1999 óta minden választáson a CDU győzött és alakíthatott kormányt, 2017-ben például a szavazatok 40,7 százalékát szerezték meg, miközben 2022-ben már csak a szavazók 28,5 százaléka szavazott az egykori Merkel-pártra,

ami a párt történetének második legrosszabb eredménye a tartományban;

eddig 1955-ben kapta a legkevesebb szavazatot a párt, akkor a szavazók 25,4 százalékát kapták, igaz, ez akkor elég volt a győzelemhez, és ezzel az eredménnyel az FDP elődpártjával, illetve a szociáldemokratákkal kormányt tudtak alakítani.

Most azonban az is elképzelhető, hogy kikerülnek a kormányból, annak ellenére, hogy 2012-ben és 2017-ben is egy CDU-SPD-kormány állt össze.

Az SPD listavezetője és Saar-vidék leendő miniszterelnöke, Anke Rehlinger a választások után azt nyilatkozta, gyors kormányalakítást ígér, és ugyan tárgyalni fog a CDU-val, de nem zárja ki azt sem, hogy az SPD egyedül fog kormányozni, hiszen a választók egyértelműen jelezték: változást akarnak.

Az eredményért alapvetően nem Friedrich Merz, a CDU új elnöke a felelős, hiszen a helyi CDU vezetője, egyben az eddigi miniszterelnök, Tobias Hans kampánya nem volt túl erős: hibák is akadtak bőven, a Tagesschau elemzése szerint pedig a választók alapvetően Hans elhibázott járványkezeléséről, illetve a gazdaság helyzetéről mondták el a véleményüket.

22 évnyi CDU-vezetés után Saar-vidék lakossága arra a jelöltre szavazott az SPD-vezető Anke Rehlinger személyében, aki az eddigi miniszterelnök-helyettesi posztja mellett 2014 óta gazdasági, munkaügyi, energiaügyi és közlekedési miniszterként dolgozott a tartományban, és kampánya fő témája a munkahelyteremtés és a gazdaság modernizálása volt.

Rehlinger támogatottsága már tavaly ősz óta folyamatosan növekszik, és a választók egy kompetens és szavahihető jelöltnek tartották, így ahogy 2021 őszén szövetségi szinten, most 2022 tavaszán a Saar-vidéken is a változásra szavaztak a németek, azonban a merkeli pragmatizmust követő Olaf Scholzhoz képest nagyobb változást jelent Rehlinger megválasztása.

Annak ellenére, hogy Németország legkisebb lélekszámú államáról beszélünk (ha a külön tartományként működő városokat nem számítjuk), a választási eredmény hatással lehet a teljes német politikára: ugyan Merz nem kampányolt túlzottan a mostani választás alatt, de

a CDU megújításának ígéretével a pártelnöki széket megszerző Merz magyarázkodásra szorul majd, hogy miért bukott ekkorát pártja a mostani tartományi választáson.

Idén még más tartományokban is tartanak választást, ahol Merz és a CDU még javíthat: Schleswig-Holsteinben május 8-án, Észak-Rajna-Vesztfáliában május 15-én, míg Alsó-Szászországban október 9-én. Előbbi kettőben jelenleg is a CDU adja a miniszterelnököt, míg utóbbi tartományban az SPD-vel közösen kormányoznak juniorpartnerként.

NYITÓKÉP: Olaf Scholz és Anke Rehlinger kampányol még márciusban. FOTÓ: Anke Rehlinger / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek