Akiknek a kétharmad ellenére nagyon fájhat a fejük a Fideszben

Szerző: Kósa András
2022.05.09. 06:35

Nagyon komoly kérés volt mind a 106 fideszes egyéni induló felé a pártvezetés részéről, hogy a 2018-ashoz képest is több szavazatot kell hozni április 3-án. A legtöbb induló megugrotta a lécet, de voltak nyolcan, akiknek nem sikerült. Megnéztük kik ők, és mi lehet a politikai jövőjük.

Akiknek a kétharmad ellenére nagyon fájhat a fejük a Fideszben

Nemcsak tarolt a Fidesz az egyéni választókörzetekben, de a legtöbb helyen ott is javított 2018-as eredményéhez képest, ahol veszítettek az indulói. Ez különösen jól látszott például azokban a pesti választókerületekben, ahol sok a lakótelepből álló szavazókör, amik eddig jellegzetesen baloldali hátországnak számítottak.

Most viszont az egyébként mandátumot nyert Kunhalmi Ágnes, Arató Gergely, vagy Hiller István is

azzal volt kénytelen szembesülni, hogy a „lakótelepek népe” nagy számban pártolt át a Fideszhez.

Vagyis a mozgósítás még ezekben az esetekben is roppant hatékonyan működött a kormánypárt részéről.

Ez persze nem is csoda, az Átlátszó még március 16-án közölt egy birtokába jutott Excel-táblát, amin Kubatov Gábor a Fidesz pártigazgatója Borsod megyében településre lebontva közölte a helyi polgármesterekkel, hogy hány kormánypárti szavazót kell elvinniük az urnákhoz. Ez mindenhol magasabb volt a 2018-as értékeknél.

Hozzatok el még sok embert

Információink szerint, ha nem is ennyire részletesen, de

minden egyéni választókerületi elnök (a Fideszben jellemzően ők a képviselőjelöltek is) megkapta a maga feladatát a Fidesz-szavazók számának növelését illetően.

Ez a legtöbb esetben sikerült is, de voltak, akik nem ugrották meg a lécet.

A legnagyobb név kétségtelenül Simicskó Istváné, aki volt már honvédelmi miniszter is. Neki azért nem lehettek vérmes reményei a baloldal számára biztosnak elkönyvelt Újbudán,

simán ki is kapott Orosz Annától 51,94-40,73 százalékos arányban.

Mégis, az, hogy csak 21 864 szavazatot szerzett a korábbi 23 403-al szemben, azt mutatja, nem sikerült még a négy évvel ezelőtti választóit sem mozgósítani teljes létszámban.

Teljesen más a helyzet a 4. számú választókerületben, ahol Fürjes Balázs indult. Ezt a kerületet a Fidesz is nyerhetőnek tartotta és még az ellenzéki belső felmérések is azt jelezték, hogy teljesen nyílt a verseny Fürjes Balázs és a közös ellenzéki jelölt, a momentumos Hajnal Miklós között. Főleg, hogy itt indult Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is – ezzel kapcsolatban általános volt a vélekedés, hogy ő Hajnal Miklóstól vihet el szavazatokat. Kovács végül be is húzott magának 2861 voksot, ami az MKKP számára kimagasló, 5,47 százalékos eredményhez volt elég,

de ettől Hajnal Miklós még simán hozta a kerületet 25 323 szavazattal,

ami 48,42 százalékot jelentett. Fürjes Balázsra 21 872-en szavaztak (41,82 százalék). Ez majdnem kétezerrel kevesebb, mint 2018-ban Gulyás Gergely eredménye, aki 23 173-at gyűjtött.

A 4. választókerületben Gór Csaba 23 468 szavazattal 40,6 százalékos eredménnyel kapott ki a 23 993 szavazatot (51,89 százalék) kapott Tordai Bence mögött. Négy éve itt Varga Mihályra 24 208-an szavaztak, ami 41,82 százalékos eredménnyel biztosított mandátumot a pénzügyminiszternek a megosztott ellenzékkel szemben.

A fővárosi 1-es választókerületben (belváros) Csárdi Antal simán nyert 21 778 szavazattal (48,47 százalék), míg Böröcz László 19 144 szavazata (42,6 százalék)

elmarad Hollik István négy évvel ezelőtti eredményétől (20 031 szavazat, 41,8 százalék).

A 6. választókerületben nem nagyon volt kérdés Jámbor András győzelme (21 462 szavazat, 48,3 százalék), de a Fővárosi Kormányhivatal elnökeként komoly hátszéllel kampányoló Sára Botond így sem lehet büszke arra, hogy 18 561 szavazata (41,87 százalék) elmarad Kocsis Máté négy évvel ezelőtti eredményétől (18 818 szavazat, 40,51 százalék).

Borbély Ádámnak sem úgy alakult a belépő a nagypolitikába, ahogy tervezte Zuglóban: Hadházy Ákos nem csak megverte, de Jelen Tamás 2018-as 20 588 szavazatához képest is csak 20 373-at kapott.

Budapesten kívül mindössze két egyéni mandátumot nyert az ellenzék. Szegeden Bartók Csaba feje nem is a vereség miatt fájhat, mert

Botka László városában nem nagyon várt tőle senki győzelmet,

de az, hogy a 2018-as 20 019 szavazathoz képest csak 20 159-et kapott, még keserűbbé teheti a kudarcot.

Ehhez képest Pécsen Kővári János úgy kapott ki Mellár Tamástól, hogy 855 szavazattal többet szerzett, mint Csizi Péter négy éve a Fidesz színeiben.

Hogy nem lehetetlen még kvázi reménytelen helyzetben is jobban teljesíteni, arra egyébként éppen az ellenzék „örökös” választókerülete, Budapest XIII. kerülete a példa, ahol ugyan semmi nem veszélyeztette Hiszékeny Dezső újabb győzelmét, de Harrach Tamásnak így is sikerült a 2018-as 16 854 szavazatához képest 17 697-et begyűjtenie. (Érdekes, hogy Hiszékeny Dezső is majd’ kétezer szavazattal tudta növelni támogatói számát.)

Négy évvel ezelőtti győzelme után most Szatmáry Kristóf is úgy kapott ki a XVI. kerületben, hogy növelni tudta szavazatai számát. Lévai István Zoltán is kétezer szavazattal többet kapott a XVIII. kerületben mint négy éve a Fidesz színeiben induló Kucsák László, és bár Kunhalmi Ágnes megint hozta a körzetet, a Fidesz jelöltje elmondhatja, hogy

általános meglepetésre a tipikus munkáskerületnek számító Havanna lakótelepet megnyerte.

Orbán Viktor nem nagyon tolerálja

Hogy mi lesz a többszörös vesztesek sorsa, még nagyrészt kérdéses, de forrásaink szerint az ilyen botlásokat Orbán Viktor nem nagyon tolerálja. A pártelnök most a kormányalakítással van elfoglalva, de az érintettekre vár még egy elég kellemetlen beszélgetés Orbán Viktorral, Kubatov Gáborral, és a választási szakértő-képviselő Héjj Dáviddal.

A listán bejutott Simicskó Istvánnak persze nem kell aggódnia, ő a KDNP frakcióvezetője maradt. A többieknek viszont a parlamenten kívül kell folytatni, vagy éppen új életet kezdeni. Mint megírtuk például, Fürjes Balázsnak ugrott a budapest fejlesztési államtitkárság.

Sára Botond persze a fizetés nélküli szabadságáról könnyen visszamehet a Fővárosi Kormányhivatal élére.

Borbély Ádám még nagyon fiatal és mivel vérmes reményei nem lehettek Hadházy Ákossal szemben, talán még a szavazatvesztést is elnézik neki. Böröcz László a Fidelitas elnökeként és képviselőként is részt vett a párt külkapcsolatainak alakításában, ebben lehet szerepe a jövőben is.

Gór Csabának marad a helyi képviselőség a II. kerületben. Bartók Csabának ugyanakkor könnyen lehet, hogy a szegedi helyi elnöki posztjába kerül majd a vereség, és az egykori kézilabdázó akár a politikán kívül is találhatja magát, hiszen a Fideszben régóta szeretnének egy ütőképes helyi szervezetet összehozni, mindeddig sikertelenül.

A 2010-14 között már országgyűlési képviselő Kővári Jánosnak szintén marad a pécsi közgyűlés ellenzéki képviselőként, kérdés, hogy a helyi „civil” egyesület, az Összefogás Pécsért elnöki székét megtarthatja-e a kudarc után.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor győzelmi beszéde április 3-án, fotó: Orbán Viktor Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek