Az exit poll szerint kikapott Janša, balos kormány jöhet Szlovéniában

2022.04.24. 20:16

Janez Janša helyét Robert Golob veheti át egy balos-zöld koalíció vezetőjeként.

Az exit poll szerint kikapott Janša, balos kormány jöhet Szlovéniában

Parlamenti választásokkal indult el a választási szuperév Szlovéniában, hiszen délnyugati szomszédunknál 2022-ben nem csak új parlamentet választanak, hanem elnök- és önkormányzati választásokat is tartanak.

Mint a választási felvezető cikkünkben írtuk, alapvetően az a legnagyobb kérdés, hogy sikerülhet-e a balos-zöld Robert Golob vezette Szabadság Mozgalomnak (Svoboda) legyőznie a kritikusai szerint orbáni rezsimet építő Janez Janšát,

és az exit pollok szerint magabiztosan nyert a Svoboda.

Az adatok szerint az alábbi pártok ugrották meg a 4 százalékos parlamenti küszöböt:

  • balos-zöld Svoboda 35,8 százalék;
  • a legnagyobb kormánypárt, a jobbközép populista Janša-párt SDS 22,5 százalék;
  • a szintén kormánypárti kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) 6,8 százalék;
  • Szociáldemokraták 6,6 százalék;
  • az újbalos Levica 4,4 százalék.

Az eredmények alapján úgy néz ki, a Svoboda könnyedén fog kormányt alakítani,

hiszen két potenciális koalíciós partnere, a Levica és a Szociáldemokraták is bejutottak a parlamentbe, akik már a választás előtt kijelentették: Janšával nem fognak koalícióra lépni. Egy ilyen koalíciónak a mandátumbecslések szerint összesen 54 mandátuma lesz a 90 fős parlamentben (Svoboda 42, Szociáldemokraták 7, Levica 5 mandátum), míg Janšáék 26, az NSi 8 mandátumot szerezhetett.

A választás egyik nagy vesztese Marjan Šarec, aki négy évvel ezelőtt még kormányt alakíthatott, azonban elszámolta magát, amikor robbantotta a kormánykoalícióját. Šarec célja az lehetett, hogy az előrehozott választásokon majd megduplázza mandátumainak számát, ám miközben két éve még 20 százalékpont köré mérték, idén 3,8 százalékot kapott. Ugyanúgy nem jutott be a parlamentbe egy korábbi miniszterelnök, Alenka Bratušek pártja – ő 2,9 százalékot kapott.

NYITÓKÉP: Gibanje Svoboda / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek