+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Varsányi Bence
2020. november 18. szerda, 16:18
Janez Janša Orbán Viktor és a „magyar” EU-költségvetési vétó mellett írt levelet. Nem csak a szlovén ellenzék, de a Janšával közösen kormányzó pártok is visszautasították annak tartalmát.

Janez Janša szlovén miniszterelnök az Európai Unió költségvetése körüli vitákban Orbán Viktor mellett állt ki. Levelet írt az Európai Unió vezetőinek, amelyben

 

diktatórikus módszerhez hasonlította a jogállamiság fogalmának mostani használatát.

 

A szlovén miniszterelnök, akinek médiabirodalma Fidesz-közeli pénzekből épült ki az elmúlt években, arra figyelmeztetett levelében, hogy amennyiben nem oldódnak meg a mostani viták, több ország is követheti Nagy-Britanniát az unióból kivezető úton.

 

Janša levelében egy hajókonvojhoz hasonlította az EU-t, ami éppen „nehéz vizeken vitorlázik”: „Az EU nevű hajókonvojunk előtt zátonyok és jéghegyek állnak. Sok kihíváson át tudunk lendülni, de csak ha tartjuk magunkat ahhoz a szerződéshez, ami egyhangúlag meghatározza az utazásunk irányát” – írja a szlovén miniszterelnök, arra a vitára utalva, amit Orbán Viktor belengetett vétója váltott ki, amivel megakadályozná, hogy az uniós kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kössék.

 

A szlovén miniszterelnök hozzáteszi, hogy a júliusban elért, történelmi jelentőségű megegyezés figyelmen kívül hagyása olyan, mintha a menüről vitatkoznánk, miközben a hajó egy jéghegy felé tart.

 

Janša egy parlamenti felszólalásában tovább is részletezte az ügyet: szerinte a jogállamiság épp annak az ellenkezőjét jelentené most, mint amit eleve jelent, és hogy

 

ő és Orbán diktatúrában nőttek fel, így jól ismerik ezt a módszert,

 

amikor a fogalmak alatt mást értenek emberek, mint amit azok valójában jelentenek.

 

Janša koalíciós partnerei is elhatárolódtak a levéltől

 

Janez Janša Orbán melletti kiállásával még saját koalíciós partnerei se értenek egyet.

 

Matej Tonin védelmi miniszter, a kereszténydemokrata Új Szlovénia Néppárt (NSi) elnöke egyenesen azt közölte: Janez Janša véleménye magánvélemény, semmiképpen sem a szlovén kormány álláspontjáról van szó. Eleve kijelentette: a ljubljanai (laibachi) kormány a most kialakult vétóvitában nem foglalhat állást Budapest és Varsó mellett.

 

Még keményebben fogalmazott Janša másik koalíciós partnere, a Nyugdíjaspárt (DeSUS): Tomaž Gantar, a párt által jelölt egészségügyi miniszter szerint

 

Janša Orbán melletti kiállása „bizonyosan nem szolgálja Szlovénia érdekét”,

 

szerinte most az Európai Unió egysége a legfontosabb.

 

A SZLOVÉN MÉDIA TÖBBSZÖR IS BÍRÁLTA MÁR A SZLOVÉN MINISZTERELNÖKÖT ORBÁN-KÖZELSÉGE MIATT. A BALLIBERÁLIS MLADINA HETILAP TAVALY MÁRCIUSI CÍMLAPJÁN ELEVE EZ ÁLLT (MINTEGY JANEZ JANŠA POLITIKÁJÁNAK ÖSSZEFOGLALÁSAKÉNT): EURÓPÁT ADJUK, ORBÁNT NEM ADJUK. FOTÓ: MLADINA / FB

 

Janša harmadik koalíciós partnere, a liberális Modern Centrum közleményben szögezte le, hogy elutasítják a miniszterelnök levelének tartalmát. A ljubljanai (laibachi) kisebbik kormánypárt egyenesen kijelentette: „a jogállamiság az Európai Unió egyik alappillére”, ezért a párt „támogat minden olyan törekvést, amely ezt az elvet erősíti” – ezzel nyíltan nemet mondtak Janša Orbán-párti kiállására.

 

Az ellenzék szerint Janša Szlovéniának árt

 

Értelemszerűen az ellenzék is bírálta Janšát a levél miatt. Alenka Bratušek, aki egy kis balliberális pártot vezet, azt írta, hogy

 

„lassan itt az ideje, hogy ez az őrület véget érjen” – utalva itt Janša kiállásaira Donald Trump és Orbán Viktor mellett.

 

Tanja Fajon, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokraták elnöke felrótta Janšának, hogy „miközben emberek halnak meg”, ő azon politikusokat támogatja, akik „blokkolják” az EU-s pénzek kifizetését.

 

Marjan Šarec, korábbi kormányfő azt írta gunyorosan, hogy Janša „szívesen irogat”, és ő is azért bírálta a jobboldali politikust, amiért korábban Trumpnak írt, most pedig Orbán érdekében. Luka Mesec, az ellenzéki Baloldal elnöke pedig úgy véli: Janša „Orbán uralmát támogatja a jogállamiság felett”. Szerinte a szlovén kormányfő „skizofrén”, amiért Orbánt védi a jogállamisággal és a szlovén érdekekkel szemben.

 

Janša Orbán-párti levele tehát

 

az egész szlovén politikában – kormányoldalon és ellenzéken egyaránt – megrökönyödést váltott ki.

 

Orbán vétóval való fenyegetését egyébként úgy látják az uniós berkekben, hogy zsákutcába került az EU, de a reakciók összeségében sokkal vegyesebb képet mutatnak: a magyar ellenzék közös nyilatkozatban üzente Brüsszelnek és Berlinnek, hogy Magyarország nem Orbán, Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja, az ÖVP kidobná a Fideszt az Európai Néppártból, ha valóban vétózna, a CDU/CSU viszont ellenzi a kizárást.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor Janšával 2017-ben / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás