A szlovén kormányfő Orbán mellett áll ki, a saját kormánya is bírálja ezért

2020.11.18. 16:18

Janez Janša Orbán Viktor és a „magyar” EU-költségvetési vétó mellett írt levelet. Nem csak a szlovén ellenzék, de a Janšával közösen kormányzó pártok is visszautasították annak tartalmát.

A szlovén kormányfő Orbán mellett áll ki, a saját kormánya is bírálja ezért

Janez Janša szlovén miniszterelnök az Európai Unió költségvetése körüli vitákban Orbán Viktor mellett állt ki. Levelet írt az Európai Unió vezetőinek, amelyben

diktatórikus módszerhez hasonlította a jogállamiság fogalmának mostani használatát.

A szlovén miniszterelnök, akinek médiabirodalma Fidesz-közeli pénzekből épült ki az elmúlt években, arra figyelmeztetett levelében, hogy amennyiben nem oldódnak meg a mostani viták, több ország is követheti Nagy-Britanniát az unióból kivezető úton.

Janša levelében egy hajókonvojhoz hasonlította az EU-t, ami éppen „nehéz vizeken vitorlázik”: „Az EU nevű hajókonvojunk előtt zátonyok és jéghegyek állnak. Sok kihíváson át tudunk lendülni, de csak ha tartjuk magunkat ahhoz a szerződéshez, ami egyhangúlag meghatározza az utazásunk irányát” – írja a szlovén miniszterelnök, arra a vitára utalva, amit Orbán Viktor belengetett vétója váltott ki, amivel megakadályozná, hogy az uniós kifizetéseket jogállamisági feltételekhez kössék.

A szlovén miniszterelnök hozzáteszi, hogy a júliusban elért, történelmi jelentőségű megegyezés figyelmen kívül hagyása olyan, mintha a menüről vitatkoznánk, miközben a hajó egy jéghegy felé tart.

Janša egy parlamenti felszólalásában tovább is részletezte az ügyet: szerinte a jogállamiság épp annak az ellenkezőjét jelentené most, mint amit eleve jelent, és hogy

ő és Orbán diktatúrában nőttek fel, így jól ismerik ezt a módszert,

amikor a fogalmak alatt mást értenek emberek, mint amit azok valójában jelentenek.

Janša koalíciós partnerei is elhatárolódtak a levéltől

Janez Janša Orbán melletti kiállásával még saját koalíciós partnerei se értenek egyet.

Matej Tonin védelmi miniszter, a kereszténydemokrata Új Szlovénia Néppárt (NSi) elnöke egyenesen azt közölte: Janez Janša véleménye magánvélemény, semmiképpen sem a szlovén kormány álláspontjáról van szó. Eleve kijelentette: a ljubljanai (laibachi) kormány a most kialakult vétóvitában nem foglalhat állást Budapest és Varsó mellett.

Még keményebben fogalmazott Janša másik koalíciós partnere, a Nyugdíjaspárt (DeSUS): Tomaž Gantar, a párt által jelölt egészségügyi miniszter szerint

Janša Orbán melletti kiállása „bizonyosan nem szolgálja Szlovénia érdekét”,

szerinte most az Európai Unió egysége a legfontosabb.

A SZLOVÉN MÉDIA TÖBBSZÖR IS BÍRÁLTA MÁR A SZLOVÉN MINISZTERELNÖKÖT ORBÁN-KÖZELSÉGE MIATT. A BALLIBERÁLIS MLADINA HETILAP TAVALY MÁRCIUSI CÍMLAPJÁN ELEVE EZ ÁLLT (MINTEGY JANEZ JANŠA POLITIKÁJÁNAK ÖSSZEFOGLALÁSAKÉNT): EURÓPÁT ADJUK, ORBÁNT NEM ADJUK. FOTÓ: MLADINA / FB

Janša harmadik koalíciós partnere, a liberális Modern Centrum közleményben szögezte le, hogy elutasítják a miniszterelnök levelének tartalmát. A ljubljanai (laibachi) kisebbik kormánypárt egyenesen kijelentette: „a jogállamiság az Európai Unió egyik alappillére”, ezért a párt „támogat minden olyan törekvést, amely ezt az elvet erősíti” – ezzel nyíltan nemet mondtak Janša Orbán-párti kiállására.

Az ellenzék szerint Janša Szlovéniának árt

Értelemszerűen az ellenzék is bírálta Janšát a levél miatt. Alenka Bratušek, aki egy kis balliberális pártot vezet, azt írta, hogy

„lassan itt az ideje, hogy ez az őrület véget érjen” – utalva itt Janša kiállásaira Donald Trump és Orbán Viktor mellett.

Tanja Fajon, a legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokraták elnöke felrótta Janšának, hogy „miközben emberek halnak meg”, ő azon politikusokat támogatja, akik „blokkolják” az EU-s pénzek kifizetését.

Marjan Šarec, korábbi kormányfő azt írta gunyorosan, hogy Janša „szívesen irogat”, és ő is azért bírálta a jobboldali politikust, amiért korábban Trumpnak írt, most pedig Orbán érdekében. Luka Mesec, az ellenzéki Baloldal elnöke pedig úgy véli: Janša „Orbán uralmát támogatja a jogállamiság felett”. Szerinte a szlovén kormányfő „skizofrén”, amiért Orbánt védi a jogállamisággal és a szlovén érdekekkel szemben.

Janša Orbán-párti levele tehát

az egész szlovén politikában – kormányoldalon és ellenzéken egyaránt – megrökönyödést váltott ki.

Orbán vétóval való fenyegetését egyébként úgy látják az uniós berkekben, hogy zsákutcába került az EU, de a reakciók összeségében sokkal vegyesebb képet mutatnak: a magyar ellenzék közös nyilatkozatban üzente Brüsszelnek és Berlinnek, hogy Magyarország nem Orbán, Sebastian Kurz osztrák kancellár pártja, az ÖVP kidobná a Fideszt az Európai Néppártból, ha valóban vétózna, a CDU/CSU viszont ellenzi a kizárást.

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor Janšával 2017-ben / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek