Egyre jobban burjánzik a felgyújtott erdélyi szavazatok ügye

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.31. 19:04

Erdélyben az Orbán-hűek provokációról beszélnek, de belelendültek a függetlenek is.

Egyre jobban burjánzik a felgyújtott erdélyi szavazatok ügye

Egyre furcsább fordulatokat vesz az Erdélyben elégetett levélszavazatok ügye. Reggel egy marosvásárhelyi román újságírót értesítettek az esetről, akkor az ellenzék rögtön ráugrott az ügyre, és választási csalást kiáltott, Márki-Zay Péter pedig rögtön kérte, hogy minden határon túli levélszavazatot meg kell semmisíteni. 

Erdélyben a Fidesz szövetségesei, valamint Magyarországon a Fidesz kissé lassan reagáltak: előbb az RMDSZ mondta el az Azonnalinak, hogy „valakik” provokációjának tekintik az esetet, aztán a Fidesz is bejelentette, hogy szerinte a baloldal gyújtotta fel a levélszavazatokat.

Mindeközben Erdélyben az RMDSZ szócsöveként működő Maszol.ro portál azt kezdte sejtetni maga is, hogy provokáció volt az eset, megemlítve, hogy a levélégetés Parászka Boróka ismert, független újságíró lakásának közelében történt, és Parászka akkor fotózott ott, amikor a rendőrség helyszínelt. A Maszol ezzel kvázi arra utalt,

hogy maga az újságíró az elkövető. 

Nem lehetett túl meggyőző a történet, hiába állt ebbe bele számos erdélyi magyar Fidesz-hű közéleti szereplő, illetve magyarországi kormányközeli lap, hiszen délutánra már új narratíva lett: a Maszol ekkor már azt írta, hogy érvénytelen szavazatokat semmisítettek meg a jeddi határban. 

Igen ám, csakhogy ez nem magyaráz semmit, hiszen a választási törvény alapján a választás lezárulta előtt semmilyen szavazatot nem szabad megsemmisíteni a voksolás utáni kilencven napig.

Az Azonnali megkereste a Maros megyei rendőrséget, akik elmondták, hivatalból nyomozást rendeltek el az ügyben, hogy felderítsék annak részleteit, de csak

annyit közöltek egyelőre, hogy a helyszínről elszállították a borítékokat, és vizsgálódnak.

Aktívan gyűjtik a levélszavazatokat

Az Átlátszó Erdély birtokába olyan SMS-ek jutottak, amelyekben a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet egyik politikusa küldött ki az aktivistáknak, amiben arra kéri őket, vegyék komolyan a feladatot, ugyanis a négy évvel ezelőtti szavazatmennyiségnek csak 40 százalékát sikerült begyűjteni. 

„Ne adjátok se a papnak, ne vigyétek a konzulátusra! A megyei RMDSZ-hez jusson el!”

– így szólt az üzenet.

Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke az Átlátszónak elmondta, hogy nincs semmiféle kvóta, amit össze kellene gyűjteniük, de valóban küldtek ki ilyen SMS-eket. Az Azonnali is felhívta Antalt, és megkérdezte tőle, hogy ha nincs kvóta, miért kérik meg az aktivistákat, hogy ne a magyar konzulátusra vigyék a szavazólapokat, hiszen végső soron oda kell eljutniuk. Antal azt mondta, a kérés ezen részét nem kívánja kommentálni, de további kérdésünkre

elismerte, hogy ez alkalmas arra, hogy gyanút szüljön a szervezet felé, „ha valaki rosszindulatú”.

Annak, hogy ne lenne teljesítendő kvóta, némiképp ellentmond, hogy az elmúlt napokban számos erdélyi politikus fotózkodott levélszavazatokkal a közösségi médiában. Az alábbi felvételen például Csibi Attila Zoltán, egy Maros megyei kisváros, Erdőszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere látható.

Az, hogy pártaktivisták és párttagok a szavazatokat gyűjtik, nem minősül választási csalásnak, hiszen a hatályos jogszabályok értelmében bárkit meg lehet bízni azzal, hogy elvigye a konzulátusra a lezárt borítékot. A levélszavazatokról a Transtelex írt egy részletes magyarázócikket.

Más anomáliák is vannak – állítólag

Az Azonnali délelőtt már megkérdezte az RMDSZ-től, hogy az általa fenntartott Eurotrans Alapítvány például miért kéri, hogy Kolozsváron is inkább az irodájába juttassák el a szavazatokat, hiszen attól csak néhány méterre van a magyar konzulátus, de nem kaptunk választ a kérdésre. 

A Transtelex ugyanakkor megírt egy olyan történetet, amely elég általános mostanság Erdélyben a hírek szerint:

a berettyószéplaki alpolgármester házról házra gyűjti az aláírásokat, akár a templomban vagy a kisboltban is átveszi őket.

Ki lehet emelni a történetét, de nagyjából egész Erdélyben így működött az elmúlt két hétben, állítják cikkükben.

Mindenesetre úgy tűnik, a felgyúlt szavazatok felrobbantották a választások előtti csendes Fidesz kampánymonotóniát, és összeugrasztották egymással az Orbán-drukkereket és azt a kis számú erdélyit, aki nem NER-szimpatizáns.

NYITÓKÉP: Parászka Boróka/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek