RMDSZ az Azonnalinak: Színtiszta provokáció az erdélyi szavazatégetés

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.03.31. 13:00

Az RMDSZ szerint valakik a határon túli szavazatokat akarják elhitelteleníteni. MZP eltörölné az összes határon túli szavazatot.

RMDSZ az Azonnalinak: Színtiszta provokáció az erdélyi szavazatégetés

Egy marosvásárhelyi román újságíró közzétett egy videót, amelyben az látszik, hogy az erdélyi Maros megye Jedd községében találtak több tucatnyi, a magyarországi választásokra való szavazólapot. A punctul.ro felvételein jól látszik, hogy

valaki megpróbálta felgyújtani a szavazólapokat, majd ott hagyta.

A közeli felvételeken az is látszik, hogy ellenzéki szavazatokról lehet szó, egy Mi Hazánkra és egy ellenzéki összefogásra leadott voks látható a felvételeken.

A Transtelexnek az esetet megíró Cristian Teodorescu újságíró elmondta, hogy nem nyúlt hozzá a zsákhoz, mindent a helyszínen hagyott, és értesítette a rendőrséget az esetről. Az Azonnalinak Alexandra Petrovici, a Maros Megyei Rendőrség szóvivője azt mondta, vizsgálják az esetet, de csak később tud tájékoztatást adni.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán azt jelentette be, hogy a jogászaik már tervezik a következő lépést azzal kapcsolatban, hogy az összes határon túli szavazatot érvénytelenítsék.

Az Azonnalinak az ügy kapcsán Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság DK-s delagáltja elmondta, hogy

nem túl optimista azzal kapcsolatban, hogy mit lehet a bizottságban tenni, de szerinte a fideszeseknek kellemetlen lesz az ügy azért.

„Pénteken négy órakor lesz bizottsági ülés, megnéztem az ügyrendet, hogy tudok-e rendkívüli ülést összehívni, de nem lehetséges, hiszen azt legalább a tagok egyharmadának kérni kellene, úgyhogy pénteken fog csak szóba kerülni” – mondta az Azonnali megkeresésére.

Litresits András hozzátette, a fideszes bizottsági tagok általában azt szokták az ilyen kényelmetlen esetkeben mondani, hogy nincs elég bizonyíték a visszaélésekre, hiszen mikor egy-két hete olyan felvételek láttak napvilágot, miszerint a Vajdaságban fideszes aktivisták kézbesíthetik a szavazólapokat, akkor sem tettek semmit.

„Kifogással fogunk élni, és bár a bizottság dönthet úgy pénteken, hogy nem veszik napirendre, de legkésőbb a választásokig a szabályok értelmében kénytelen lesz foglalkozni vele”

– mondja.

Litresits felhívta rá a figyelmet, hogy a választási eljárásról szóló törvény 218-as paragrafusa szerint a választási eljárásnak a jogorvoslattal sértett részét meg kell semmisíteni és meg kell ismételni, ha a bizottság helyt adott a kifogásnak.

De az NVB DK-s delegáltja valószínűsíti, hogy a Fidesz-KDNP delegáltjai el fogják utasítani, mondván, hogy a négyszázezer szavazatot nem kell megismételeni. 

A tettes kézre kerítsése azért is nehéz, mert Erdélyben a postán kívül az egyházak, az RMDSZ-hez köthető Progress Alapítvány és a három erdélyi magyar párt is gyűjtötte, szállította, és igény szerint akár segített is kitölteni a szavazólapokat. 

Az Azonnali megkereste az RMDSZ-t is, hogy a párt mit szól az ügyről. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője úgy reagált, a párt provokációnak tekintik az akciót. A szóvivőnek több kérdést is feltettünk, de csak érdemben csak arra válaszolt, hogy mit gondol az RMDSZ a Jedden talált és elégetett szavazatokról.

„A szavazatokról az a véleményünk, hogy színtiszta provokáció. Ezzel valakik a határon túli szavazatokat akarják hitelteleníteni” 

– véli Hegedüs, aki arra már nem válaszolt, hogy hogyan biztosítható szerinte a választás tisztasága, ha egyházak és pártok és szállítják és segítenek kitölteni a szavazóíveket, illetve miért biztat arra a Progress Alapítvány még Kolozsváron is, hogy az irodájukba vigyék be a szavazatokat, hiszen csak néhány lépésre van az irodájuk a magyar konzulátustól, ami a szavazólapok végső célállomása, és természetesen személyesen is le lehet ott adni. 

Kérdéseinket feltettük a Nemzeti Választási Irodának is, ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az ügy kapcsán egyébként a Társaság a Szabadjogokért (TASZ) nevű civil szervezet büntetőfeljelentést tesz. Mint az erről szóló Facebook-bejegyzésében fogalmaznak, a levélben szavazás jelenlegi rendszere alkalmatlan a választópolgárok szabad, befolyástól mentes és biztonságos joggyakorlására. 

„Ha bebizonyosodik, a mostani csalás azzal egyenértékű, mintha politikai vélemény alapján nem engednének be egyes szavazókat a szavazóhelyiségbe.

Ez a párhuzam büntetőjogi értelemben is igaz, ezért feljelentést teszünk választás rendje elleni bűncselekmény miatt” – zárul a jogvédő szervezet közleménye.

A vádakra a Fidesz úgy reagált, hogy valójában az ellenzék égette el a szavazatokat, mivel „a kétségbeesett baloldal minden aljasságra képes”, majd kicsit zavarosan a 2006-os tévészékház ügyét állították párhuzamba, amit a párt szerint szintén a baloldal hajtott végre, hogy így maradhasson hatalomban.

NYITÓKÉP: Átlátszó Erdély / Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek