Hiába akarják az oroszok körbevenni Kijevet, eddig az ukránok sikeresen ellenállnak

2022.03.04. 14:11

Kijevtől nyugatra az ukrán csapatok sikeres ellentámadásba lendültek, keleten pedig elakadtak az oroszok az ukrán tájékoztatás szerint.

Hiába akarják az oroszok körbevenni Kijevet, eddig az ukránok sikeresen ellenállnak

Mint azt korábban kielemeztük, az orosz hadsereg célja az volt az invázió megindításával, hogy Kijev elfoglalásával megadásra kényszerítsék az ukrán kormányt, végső célként pedig a Szovjetunió újjáépítését nevezte meg Putyin.

A legújabb ukrán források szerint az oroszok átcsoportosítják az erőiket, aminek egyetlen célja, hogy

körbekerítsék Kijevet.

Kijevben már a háború második napja óta harcok zajlanak, ami leginkább Kijev északnyugati, Obolon kerületét, valamint agglomerációs településeit érintette, emellett már régóta tüzérségi tűz alatt áll a főváros – sokszor egyáltalán nem katonai, hanem lakókerületek ezeknek a célpontjai.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint most Oroszország megpróbálkozik Kijev körbekerítésével, ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy

az ukrán csapatok főváros északnyugati körzetéből kivezető E373-as autóúton Bucsából előretörtek egészen a Kijev központjától 35 kilométerre fekvő Vorzel faluig.

Irpiny, Bucsa és Hosztomel az a térség, ahonnan az orosz deszantosok és a csecsen elitalakulatok is megpróbálták áttörni a kijevi védőgyűrűt, de minden jel szerint súlyos veszteségeket szenvedtek.

Az itt található hosztomeli Antonov repülőteret ugyan végül elfoglalták, de az ukrán információk szerint az a harcok következtében használhatatlanná vált és nem messze onnan jelenleg is intenzív harcok zajlanak (a repülőtér amiatt kellett volna, hogy könnyebben megoldják az oroszok az utánpótlást, az orosz stratégiáról bővebben itt írtunk). Éjszaka a tudósítások szerint hat órán keresztül folyt a harc Bucsa és Vorzel között.

Emellett úgy tűnik, Kijevet keletről sem fogja könnyen ostromgyűrűbe zárni az orosz hadsereg, különösen úgy, hogy

a Kijevtől északkeletre található Brovarinál is megállították az orosz előrenyomulást.

A terep valamennyire kedvez a védőknek, ugyanis a Dnyeper és mellékfolyói, valamint a sűrű erdős-lápos területek miatt Kijevet csak néhány főút felől lehet megközelíteni, ráadásul az ukrán erők már több hidat is felrobbantottak.

A körbekerítéshez így az oroszoknak sokkal több eszközre és katonára, valamint időre van szükségük, miközben az utánpótlási vonalaik könnyen támadhatóak.

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai és a brit hírszerzés is 1-4 napot adott arra, hogy Kijev orosz kézre kerül, ám a nyugati hírszerzések mellett az oroszok is alulszámolták az ukrán ellenállást, és mivel Kijev közelében az oroszoknak nincs repülőterük, ezért nagyon hosszú az utánpótlás-vonal Belaruszból, ami – mint az például kedden kiderült – nem túlzottan védhető, az ukránok pedig könnyen tudják hátráltatni az orosz konvojok Kijev közelébe való érkezését.

NYITÓKÉP: Tankcsapdák Kijev belvárosában. FOTÓ: Sinitsa Aleksandr / UNIAN

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek