Hajnal Miklós: Az egy százaléknyi külképviseleti szavazó is dönthet áprilisban

Szerző: Kósa András
2022.02.25. 08:31

Az április választáson Budapesten a 3-as egyéni választókörzetben lesz az egyik legszorosabb a verseny, ahol az ellenzék Hajnal Miklóst indítja a Fidesz-KDNP színeiben induló Fürjes Balázs, illetve a Kutyapárt elnökével, Kovács Gergellyel szemben. Hajnalt szerint ugyan Fürjes az emberarcú fideszes, de leginkább ő felelős azért, hogy Budapesten kórházak helyett stadionok épültek. Hajnalt arról kérdeztük, mennyire hátráltatja kampányát a hiányzó diplomája miatt kirobbant ügy, hogyan látja esélyeit, és hogy állnak az ellenzéki tárgyalások a közös listáról. Interjú.

Hajnal Miklós: Az egy százaléknyi külképviseleti szavazó is dönthet áprilisban

(Az interjú még az Ukrajna elleni orosz támadás előtt készült, így erre értelemszerűen nem tudtunk reflektálni, ahogy arra sem, hogy idő közben az ATV információi szerint megszületett a megegyezés a közös listáról – a szerk.)

Mielőtt rátérnénk a magyar ügyekre, beszéljünk az ukrajnai helyzetről! Orbán Viktor egyelőre elég egyértelműen kijelentette, hogy a közös uniós állásponthoz tartjuk magunkat Oroszországgal szemben. Elégedett ezzel?

Egyrészt örülök ennek, másrészt Putyinnak elképesztő követelései voltak a NATO felé, ha ezt teljesítené a szervezet (vagyis visszaállna az 1997-es állapot, ahogy az orosz elnök akarja), akkor gyakorlatilag kikerülnénk a NATO-ból. Nem kell kifejtenem, mit jelentene ezt. Kicsit meg is lepett, hogy Orbán Viktor milyen határozottan beállt a közös uniós álláspont mögé.

Lehet, hogy tud erről valamit, amit mi még nem. Remélem, hogy az EU részéről érdemi válasz érkezik Oroszország lépésére és mi ebben szintén aktívan részt veszünk majd.

Nepop Ljubov ukrán nagykövet exkluzív interjút adott az Azonnalinak, ebben tételesen felsorolta, mit kért országa az EU-tól és a NATO-tól. Ebben vannak fegyverek és más dolgok, például mobil kórházak is. Egyelőre nem tudni, mit teljesítettünk ebből, de az ismert, hogy a magyar kormány bármilyen pozitív lépést hozzákötne ahhoz, hogy javuljon a magyar kisebbség helyzete Ukrajnában. Jó ez a hozzáállás, vagy most itt elsősorban a megtámadott ország iránti szolidaritásnak kellene működnie?

Fontos lenne az ukrán nyelvtörvény okozta problémák megoldása és a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének javítása, de nyilván van olyan helyzet, amikor mindentől függetlenül a humanitárius szempontoknak kell előtérbe kerülniük. Ebben a magyar kormánynak is van felelőssége.

Értem a kormány álláspontját, de a két dolog most elkülönül egymástól.

Azért is fontos lenne segíteni, hiszen az sem lenne jó, ha menekültek tömege indulna meg nyugat felé Ukrajnából. Ha Ukrajna segítséget kér, most segíteni kell.

Térjünk át a magyar választásokra. Mikor lesz közös pártlistája az ellenzéknek?

Legkésőbb szombaton.

Az az utolsó határidő.

Így igaz, a határidő a legjobb múzsa.

Szombatig minden kérdést meg fogunk oldani, ezt megígérhetem.

Igaz, hogy az MSZP-Párbeszéd nem elégedett, mert még egy befutó helyet kérnének maguknak a garantált összesen nyolc helyett?

Nem akarok kibeszélni a tárgyalásokra, mert minden második nap pártelnöki egyeztetés van az ügyben. De valóban egy-két mandátumról van már csak szó. A választók ezt úgysem fogják nézni.

Senkit nem érdekel majd, hogy ki van a közös lista 43. vagy 44. helyén,

a választók azt akarják látni, hogy végre közösen menjünk előre.

Nem húzzák túl sokáig akkor ezt a kérdést?

Dehogynem! Mi a Momentumban már tavaly novemberben azt szorgalmaztuk, hogy oldjuk meg minél gyorsabban, sajnáljuk, hogy idáig jutottunk.

A magunk részéről nyugodtak vagyunk. Amit tudtunk, megtettünk a tárgyalások során, hogy egyrészt a Momentum is megfelelő képviseletet kapjon majd az új parlamentben, de közben például Márki-Zay Péter jogos kéréseit is teljesítsük.

Például mivel kapcsolatban?

Például, hogy legyen három roma képviselő az ellenzék listáján befutó helyen. Ehhez mi alkalmazkodtunk és még a saját korábbi döntéseinket is felülírtuk hozzá.

Vagyis a Momentum mindent megtett, remélem, a többi párt is így viselkedik majd.

Az igaz, hogy Karácsony Gergely azzal fenyegetőzik, ha nem lesz megfelelő a lista az MSZP-Párbeszéd számára, leiratkozik a lista harmadik helyéről?

Nem beszélnék ki arról, mi zajlik a színfalak mögött. De az nagyon jó döntés volt, hogy az egyes ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei legyenek a közös lista elején.

Remélem, hogy ehhez minden miniszterelnök-jelölt tartani fogja magát.

Maguk a miniszterelnök-jelöltek mennyire tudnak jól együtt dolgozni? Jakab Péternek mintha lett volna egy kiszólása feléjük Márki-Zay Péter évértékelőjén, hogy ő nem fog sokat beszélni, mert éppen csak beesett a rendezvényre, mivel az országot járja. Úgy lehetett érteni, hogy a többieknek szólt, amit mondott, hogy „bezzeg ti nem”.

Én ezt most nem éreztem, már csak azért sem, mert

Márki-Zay Péterrel szemben talán sok kritikát meg lehet fogalmazni, de azt biztosan nem, hogy ne járná az országot.

Naponta négy-öt települést keres fel, ezt próbálja valaki utána csinálni. Jakab Péter részéről ez egy performansz is volt, de ez inkább az ő karakteréről szól, nem arról, ki mennyit kampányol.

Fekete-Győr András mennyire vesz részt a Momentum kampányában?

Ő is találkozik jelöltekkel, de most nyilván elsősorban Donáth Annára hárul leginkább ez a feladat. A következő hetekben a Momentum minden ismertebb politikusa kiveszi majd a részét az országjárásból.

A Momentum hány aktivistát tud bevetni a kampányban?

Vannak helyi aktivistáink és olyanok, akik járják az országot. Az én választókörzetemben (Budapest 3. számú választókerülete – szerk.) egy körülbelül kétszáz fős csapat van, de közülük nem mindenki momentumos, vannak aktivisták más pártok soraiból és teljesen civilek is. A helyi kampányban ezek már keverednek pártszínek szerint.

Nálunk bevett szokás az „árasztás”, amikor egy hétvégén 30-40-50 aktivistával elmegyünk egy billegő körzetbe és bekopogtatunk több ezer ajtón.

Nagyon fontos, hogy a választási együttműködés nem csak politikai, hanem logisztikai előrelépés is volt. Az erőforrások most már hatékonyan oszlanak meg az egyes pártok között.

Egyébként találkozott már a sokszor talán túlmisztifikált „bizonytalan szavazóval”, akit elvileg mindenki meg akar nyerni magának?

Szerintem a bizonytalan szavazó nem étezik. Sok szavazó van, aki valamiért bizonytalan, és nagyon eltérőek a történeteik. Pár hete kopogtattam be egy idős úrhoz a Városmajor utcában, aki korábban az ellenzékre szavazott, szavazatszámláló is volt, de

a 2014-es, 2018-as kudarcok határára annyira elege lett, hogy már el sem akart menni szavazni.

Vele egy hosszabb beszélgetést folytattam. Jelöltként sok ilyen emberrel találkozom, de az a cél, hogy őket megtaláljuk és meggyőzzük.

Az ilyen szavazókat nem riaszthatja el, hogy Márki-Zay Péter rendszeresen tesz olyan kijelentéseket, amik után neki magának is magyarázkodnia kell?

Ez Márki-Zay Péter politikai karakterének a része, ő szeret erős kijelentéseket tenni. Nyilván a Megafon központ is ráfeküdt erre, és rengeteg pénzt költ rá,

Rogán Antaléknak az a stratégiája, hogy minél több embert elbizonytalanítsanak.

Nekünk ezzel szemben meg kell mutatni, hogy ezek sokszor nettó csúsztatások, és miért érdemes az ellenzékre szavazni. A Momentum elsősorban a momentumos szavazókat tudja megszólítani természetesen, a DK a dk-sokat és így tovább.

Márki-Zay Péter szokta mondani, hogy ha mindenki hozza a maga szimpatizánsait, akkor neki az a feladata marad, hogy a további pár százezer szavazót hozza.

Az ön által jelzett elbizonytalanodás létezik, de az esélyeink így is jók.

A Fidesz túltolja és egy bizonyos ponton túl az ellenzéki szavazó is immunis lesz a negatív kampányüzenetekre.

Az ön körzetében 2014-ben és 2018-ban is a Fidesz jelöltjei nyertek, azonban az ellenzék számára könnyebben nyerhető körzetek közé tartozik. Fürjes Balázs a Fidesz részéről akkor sem számít lebecsülendő ellenfélnek és ott van Kovács Gergely is, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Hogy látja az esélyeit?

Ez a legnagyobb csatatér kerület Budapesten szerintem, és nem ismerek más körzetet a fővárosban, ahol annyira keményen nyomnák a negatív kampányt, mint velem szemben.

Nagyon szoros lesz az eredmény, de persze bízom benne, hogy nyerünk majd. Gulyás Gergely 43 százalékot ért itt el 2018-ban, közel sem lehetetlen küldetés a győzelem. Budapesten egyébként mindenhol nyernünk kell.

Az MKKP indulásához mit szól?

Kovács Gergő már rég bejelentette az indulását, így ez nem volt meglepetés. Én eleve úgy számoltam, hogy ott lesz Fürjes Balázs a teljes Fidesz-, és kormányhátszéllel, és ott lesz Kovács Gergő is, mint a Kutyapárt ismert és méltán elismert elnöke. Azért Gergő maga is egyre több interjúban hangsúlyozza, hogy nekik a listás szavazat a fontosabb, egyéniben nem számítanak győzelemre.

Az ő egyéni indulása abból fakad, hogy az országos listához jelöltet kell állítaniuk 71 körzetben. Ők most nagyon hasonló helyzetben vannak, mint a Momentum volt 2018-ban, amikor a szimpatizánsaink nagy része taktikai szavazó volt. A momentumos jelöltek sok körzetben egyéniben rosszabbul szerepeltek, mint az országos listás eredményünk.

Akikkel beszélgettünk és a Kutyapárt szavazói vagy passzivistái voltak, abszolút értették, mi a helyzet és látszik, hogy ők is kormányváltást akarnak. Vagyis sokan megosztják majd a voksaikat.

Fürjes Balázs jelenléte érződik helyben?

Elsősorban plakátokon, de néha találkozunk terepen is. Ő próbálta az elmúlt egy évet azzal tölteni, hogy csendben volt arról, mit tett az elmúlt tízben, ami elég árulkodó egy régi fideszestől.

Ő személy szerint nem támad engem, mert ő az „emberarcú fideszes”,

Gulyás Gergelynek erre már nem kell figyelnie, ő támadhat ezerrel. Ettől még az itt lakók nem hülyék, és tisztában vannak Fürjes Balázs jelenével és múltjával is. Ezért elképesztően képmutató, hogy ő budai fejlesztésekkel, zöld- és egészségügyi beruházásokkal kampányol.

Holott, ha meg kellene nevezni valakit,

aki felelős azért, hogy Budapesten ne kórházak, hanem stadionok épüljenek az elmúlt tíz évben, az Fürjes Balázs lenne.

Ez azért nehezíti a kampányát még akkor is, ha mi nem támadjuk őt személyében. A kritikáimat természetesen elmondom, és nagyon szívesen szembesíteném őt ezekkel egy nyílt vita keretében is.

Ha a Fidesz 12 év kormányzás után erre a képmutatásra és az ellenzéki jelölttel szembeni negatív kampányra épít stratégiáját, azzal saját magát minősíti.

Tegyük fel, hogy alulmaradna Fürjessel szemben. Szeretne befutó helyet a listán a biztonság kedvéért?

Nem. Vagy egyéniből jutok be, vagy sehogy.

Aki egyéniben indul nálunk – és ezzel én is egyet értettem – az a lista végére kerül majd, és befutó helyek pedig azokat illetik meg, akik más módon, mint egy egyéni képviselő, de szintén nagyon sokat tesznek a Momentumért.

A hiányzó diplomájával kapcsolatos ügy mennyit ártott az esélyeinek?

Én még ősszel tettem egyértelmű nyilatkozatot az egyetemi tanulmányaimmal kapcsolatban, amikor a Fidesz először elővette az ügyet. Az előválasztás honlapjára feltöltött életrajzomból szerezték az információt, hogy felfüggesztettem az oxfordi tanulmányaimat.

Most már egy nem létező ügy hirdetésére költenek el elképesztő mennyiségű pénzt. Szerintem ez is a visszájára sül majd el: ha valahol, hát ebben a kerületben a negatív kampányt kevésbé díjazzák a választók. Ez rólam lepereg,

az az érdekes, amikor az utcán szólítanak meg: vagy úgy, hogy „Kitartás!”, vagy hozzám vágják, hogy „kamu diplomás!”.

De több a pozitív visszajelzés, és remélem, mindenki veszi a fáradtságot és utánanéz a tanulmányaimnak, hogy Oxfordban felfüggesztettem őket és itthon elkezdtem jogot tanulni.

Mikor tervez diplomát szerezni?

A jogi karon még négy év, mire megszerezhetem. A magyar tanulmányaimat tudom párhuzamosan vinni a politizálással, Oxfordból ez lehetetlen feladat.

Orbán Viktornak sem sikerült.

Ez az egyetlen dolog, amiben el tudom fogadni, ha párhuzamot vonnak köztem és Orbán Viktor között.

Nagy-Britanniában lesz kampánya a Momentumnak?

Már van is, mert március 25-ig lehet jelentkezni a külképviseleti szavazásra és erre már most felhívjuk a figyelmet.

Mindenhol, ahol van helyi szervezet, folyik kampány és Csillag Tamás személyében van olyan listás jelöltünk is, aki politikai felelőse ennek. Szerintem botrány, hogy ilyen kevés, a legtöbb országban egy-két helyen lehet csak szavazni,

ez sokat elárul arról, hogy a Fidesznek menyire fontosak ezek a szavazók, mit gondol róluk.

De ez egy nagy lehetőség az ellenzéknek és a külképviseleteken szavazók akár több mandátumról is dönthetnek majd, mint a határon túli levélszavazók, akik a kormánypártnak nyilván nagyon fontosak. Utóbbiak legfeljebb egy-két listás mandátumról döntenek majd, míg a külképviseleteken szavazóknak van egyéni voksuk is.

Csak az én körzetemben már több mint 600-an regisztráltak külképviseleti szavazásra. Ez az itteni választók 1 százaléka. Könnyen lehet, hogy ezen fog múlni, ki nyer, vagy veszít. Ez olyan, mint az online szavazás az előválasztáson: eredményeket tud megfordítani és bízom benne, hogy mi áprilisban csatatér körzeteket tudunk majd megnyerni vele.

És mi a helyzet a határon túli szavazókkal? Őket az ellenzék elengedte?

Nem, de ez elsősorban Márki-Zay Péteren múlik, hogy mennyire tudja úgy alakítani a kampánykörútját, hogy oda is eljusson.

NYITÓKÉP: Hajnal Miklós még a legutóbbi, júliusi interjúnk alatt. FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek