Az ukrajnai háború kirobbanása miatt megduplázzák a békefenntartók számát Boszniában

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.25. 08:47

Az EUFOR attól tart, a nemzetközi helyzet romálsa a Balkánra is kihathat. 2004 óta először növelték a katonai jelenlétet.

Az ukrajnai háború kirobbanása miatt megduplázzák a békefenntartók számát Boszniában

A NATO és az Európai Unió békefenntartó ereje, az EUFOR majdnem megduplázza katonáinak számát Bosznia-Hercegnovinában, az eddigi 600 mellé még odaküld 1100 békefenntartót. Az indoklás a csütörtök hajnalban indult ukrán háború: a közlemény szerint a nemzetközi helyzet romlása instabiliást hozhat, ami veszélyeztetheti Bosznia-Hercegovina biztonságát is.

Az EUFOR kiemelte, hogy elővigyázatossági intézkedésről van szó, a haderő pedig mindenképpen a bosznia-hercegovinai kormány biztonságteremtő intézkedését fogja segíteni.

A Balkan Insight név nélkül nyilatkozó tisztviselőkre hivatkozva azt állítja, a döntést csütörtökön, közvetlenül az ukrán helyzetet látva hozták meg, de az ukrán válság mellett az is kellett hozzá, hogy az elmúlt időszakban

az orosz befolyás jelentősen erősödjön Montenegróban, illetve a Bosznia-Hercegovina részét képző, de mostanában egyre gyakrabban a függetlenséget emlegető Boszniai Szerb Köztársaságban. Ahogy valószínűleg az sem véletlen, hogy a szerb kormány szinte egyedüliként nem kommentálta Ukrajna lerohanását.

„Ez egy körültekintő és arányos intézkedés, ami tükrözi az Európai Unió és az EUFOR elköteleződését Bosznia területi integritása és szuverenitása mellett” – mondta Seamus Shannon, az EUFOR szóvivője.

Az EUFOR 2004 óta van jelen Boszniában, eredetileg 7000 katona ment oda, ezt csökkentették le az évek alatt, de ez az első eset, hogy növelni kell a létszámot.

KIEMELT KÉP: EUFOR

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek