Bezárják a hírhedt vučjaki migránstábort

Szerző: Illés Gergő
2019.12.11. 08:07

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

Bezárják a hírhedt vučjaki migránstábort

Elkezdték a bosnyák hatóságok a hírhedt vučjaki migránstábor felszámolását, miután a nemzetközi közösség egyre hangosabban tiltakozott a táborban uralkodó körülmények miatt –  tudósít a Balkan Insight.

Ha ma nem zárjuk be a tábort, másnap emberek fognak meghalni

Vučjak egy kis boszniai település Bihács városa fölött csupán pár kilométerre a horvát – és ezzel pedig az európai uniós – határtól. Itt még júniusban alakították ki a migránstábort a hatóságok, és fokozatosan egyre ismertebbé vált annak különösen rossz, embertelen körülményei miatt: a táborban se mosdó, se folyóvíz nincsen, ráadásul egy bosnyák háborús aknamező közelében helyezkedik el.

Barakkokat sem húztak fel a migránsoknak, akiknek így sátrakban kell meghúzniuk magukat.

Ez persze a nyári és kora őszi hónapokban talán még nem is jelentett túlságosan nagy problémát, de a téli fagyok közeledtével a helyzet tarthatatlanná vált, és félő volt, hogy a tábor embertelen körülményei miatt előbb-utóbb haláleset is bekövetkezik majd ott.

Az ott lakó, körülbelül hatszáz bevándorló elszállítását kedden kezdték meg a hatóságok, az emberek Vučjakból a Szarajevó melletti usivaki fogadóközpontba, illetve a Mostartól nem messze található salakovaci menekülttáborba kerülnek. Ez sem lesz ugyanakkor még végleges megoldás, hiszen a szintén Szarajevó melletti Blažuj katonai barakkjait tervezik most a hatóságok alkalmassá tenni a migránsok fogadására.

„Ha ma nem zárjuk be a tábort, akkor másnap itt elkezdenek meghalni az emberek”

– ezt már Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa mondta a hófödte vučjaki tábor bezárását bejelentő sajtótájékoztatón, aki még múlt héten látogatta meg a tábort és figyelmeztetett a helyzet tarthatatlanságára.

Sokan elmenni sem akartak a határ közeléből

A bosnyák hatóságok elég lassan léptek, részint a rendkívül bonyolult államszervezet miatt. Ahogy a Válasz Online helyszíni tudósítója pár napja be is számolt, míg a Bihácsot és környékét – így a tábort is – magába foglaló Una-Szana-i kanton a szarajevói központi kormányt hibáztatja a kialakult helyzetért, addig a fővárosból a kanton kormányára mutogatnak. Ez nemcsak a hatékonyságot nehezíti meg, de a segélyszervezetek dolgát is, akik nehezen tudnak kiigazodni a bonyolult struktúrában.

Végül Mustafa Ružnić, a kanton miniszterelnöke bejelentette: sikerült megállapodniuk Dragan Mektić bosnyák belbiztonsági miniszterrel a migránsok áthelyezéséről, amely megközelítőleg három napot vesz majd igénybe.

A vučjaki táborban elszállásoltak nagy része egyébként már nem tényleges menekült, hanem gazdasági bevándorló. Ők elsősorban Horvátországon keresztül szeretnének az EU-ba lépni, de a hatóságok nagy számban fordítják őket vissza Bosznia felé. A Radio Free Europe helyszíni tudósítója szerint

a mostoha körülmények ellenére sokan nem is akartak elmenni a határtól csupán pár kilométerre lévő menekülttáborból

az ország szívében elhelyezkedő fogadóközpontba, hiszen így nem kísérelhetnének meg beszökni az EU területére. Jelenleg körülbelül 7-8 ezer migráns tartózkodik Boszniában, a többségük Szerbiából és Montenegróból érkezik, és az EU felé szeretne továbbhaladni.

BORÍTÓKÉP: Jean Mackenzie / Twitter

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek