+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 11. szerda, 08:07
A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

Elkezdték a bosnyák hatóságok a hírhedt vučjaki migránstábor felszámolását, miután a nemzetközi közösség egyre hangosabban tiltakozott a táborban uralkodó körülmények miatt –  tudósít a Balkan Insight.

 

Ha ma nem zárjuk be a tábort, másnap emberek fognak meghalni

 

Vučjak egy kis boszniai település Bihács városa fölött csupán pár kilométerre a horvát – és ezzel pedig az európai uniós – határtól. Itt még júniusban alakították ki a migránstábort a hatóságok, és fokozatosan egyre ismertebbé vált annak különösen rossz, embertelen körülményei miatt: a táborban se mosdó, se folyóvíz nincsen, ráadásul egy bosnyák háborús aknamező közelében helyezkedik el.

 

Barakkokat sem húztak fel a migránsoknak, akiknek így sátrakban kell meghúzniuk magukat.

 

Ez persze a nyári és kora őszi hónapokban talán még nem is jelentett túlságosan nagy problémát, de a téli fagyok közeledtével a helyzet tarthatatlanná vált, és félő volt, hogy a tábor embertelen körülményei miatt előbb-utóbb haláleset is bekövetkezik majd ott.

 

 

Az ott lakó, körülbelül hatszáz bevándorló elszállítását kedden kezdték meg a hatóságok, az emberek Vučjakból a Szarajevó melletti usivaki fogadóközpontba, illetve a Mostartól nem messze található salakovaci menekülttáborba kerülnek. Ez sem lesz ugyanakkor még végleges megoldás, hiszen a szintén Szarajevó melletti Blažuj katonai barakkjait tervezik most a hatóságok alkalmassá tenni a migránsok fogadására.

 

„Ha ma nem zárjuk be a tábort, akkor másnap itt elkezdenek meghalni az emberek”

 

– ezt már Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa mondta a hófödte vučjaki tábor bezárását bejelentő sajtótájékoztatón, aki még múlt héten látogatta meg a tábort és figyelmeztetett a helyzet tarthatatlanságára.

 

Sokan elmenni sem akartak a határ közeléből

 

A bosnyák hatóságok elég lassan léptek, részint a rendkívül bonyolult államszervezet miatt. Ahogy a Válasz Online helyszíni tudósítója pár napja be is számolt, míg a Bihácsot és környékét – így a tábort is – magába foglaló Una-Szana-i kanton a szarajevói központi kormányt hibáztatja a kialakult helyzetért, addig a fővárosból a kanton kormányára mutogatnak. Ez nemcsak a hatékonyságot nehezíti meg, de a segélyszervezetek dolgát is, akik nehezen tudnak kiigazodni a bonyolult struktúrában.

 

Végül Mustafa Ružnić, a kanton miniszterelnöke bejelentette: sikerült megállapodniuk Dragan Mektić bosnyák belbiztonsági miniszterrel a migránsok áthelyezéséről, amely megközelítőleg három napot vesz majd igénybe.

 

A vučjaki táborban elszállásoltak nagy része egyébként már nem tényleges menekült, hanem gazdasági bevándorló. Ők elsősorban Horvátországon keresztül szeretnének az EU-ba lépni, de a hatóságok nagy számban fordítják őket vissza Bosznia felé. A Radio Free Europe helyszíni tudósítója szerint

 

a mostoha körülmények ellenére sokan nem is akartak elmenni a határtól csupán pár kilométerre lévő menekülttáborból

 

az ország szívében elhelyezkedő fogadóközpontba, hiszen így nem kísérelhetnének meg beszökni az EU területére. Jelenleg körülbelül 7-8 ezer migráns tartózkodik Boszniában, a többségük Szerbiából és Montenegróból érkezik, és az EU felé szeretne továbbhaladni.

 

BORÍTÓKÉP: Jean Mackenzie / Twitter

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás