Mégsem indul el a választáson az exjobbikos Varga-Damm, pedig korábban azt ígérte, ő váltja le Orbán Viktort

2022.02.23. 16:45

Tavaly decemberben még azért jelentette be indulását az exjobbikos Varga-Damm Andrea, mert szerinte az ellenzék nem tudná leváltani Orbán Viktort.

Mégsem indul el a választáson az exjobbikos Varga-Damm, pedig korábban azt ígérte, ő váltja le Orbán Viktort

Újabb egykori jobbikos jelentette be, hogy frissen alapított pártjával nem indul el az április 3-i országgyűlési választáson: 

A Varga-Damm Andrea vezette Reformerek február 23-án bejelentette, hogy kiszáll a versenyből.

A bejelentést egy Facebook-videón tették meg, ahol a párt elnöke, Varga-Damm Andrea, illetve egy képviselőjelöltje, Andrics Alíz beszélt az elmúlt hetek tapasztalatairól.

Andrics arról beszélt, megdöbbentette, hogy a magyar társadalom mennyire megosztott és kétpólusú, és hogy a „két illuzionista bohóc” (ezalatt a Fidesz-KDNP-t, illetve az ellenzéki összefogást értette) irányítanak és irányítani akarnak mindent, és nem akarják, hogy ebbe a politikai térbe más is beférjen.

Varga-Damm Andrics szavait azzal egészítette ki, hogy szerinte az állampolgárok 60 százaléka elutasítja a politikát és a közéletet, míg a két tábor politikusai az embereket csak szavazógépnek, eszköznek használja. 

„A Reformereket senki se emlegesse úgy, hogy bármelyik politikai oldal esélyeit rontotta. Senki ne süsse ránk azt, hogy miattunk esetleg nem nyerte meg a választást. A két tábor, a baloldal és a Fidesz olyan mértékben tönkre tették a társadalmat, hogy bizony, ennek következményeit nekik kettőjüknek kell viselnie”

– fogalmazott Varga-Damm, majd hozzátette, hogy a Reformerek arra bíztatja a választókat, hogy szavazzanak azokra a jelöltekre, akik szerintük alkalmasak a képviselői feladatokra, listán pedig arra a pártra, amelyik a szívükhöz közel áll.

Varga-Dammék annak ellenére nem indulnak el, hogy az egykori jobbikos politikusnőnek állítása szerint megvan az induláshoz szükséges 500 aláírása, és

korábban azzal indokolta indulását, hogy szerinte az ellenzék nem tudná leváltani a Fideszt.

Mint mondta, szerinte a 2022-es választáson „a népet, nemzetet megrontó” táborok versenyeznek egymással, amiből ők ki akarnak maradni, ehelyett a 2024-es EP-választásokra fognak készülni.

„Haza kell takarítani Brüsszelből [a két tábort]. Az egyik, a Fidesz a hazánk ellen taszít, a baloldal pedig a hazánk ellen uszít”

– véli Varga-Damm, aki megígérte, hogy pártjával ezentúl európai témákkal fog foglalkozni, és arra vállalkozott, hogy Brüsszelből „hazatakarítja” a Fidesz-KDNP-t, illetve az összefogott ellenzék pártjait, amit csak abban az esetben tudna megtenni, ha a 2024-es EP-választáson 5 százalék alatti eredményt érnének el ezek a pártok.

Ezzel egyébként Varga-Damm a második olyan egykori jobbikos politikus, aki új pártjával távol marad az idei választástól: Volner János még január végén jelentette be, hogy nem indulnak el, hogy ne osszák meg a jobboldali szavazatokat, és így védjék meg a hazát „a kommunista utódpártoktól és a velük összeforrt szélsőséges liberálisoktól”, azaz kvázi a Fidesz, illetve a Mi Hazánk melletti szavazásra buzdított Volner, akinek köszönhetően idén nem 27, hanem 71 egyéni jelölttel kell elindulnia egy pártnak, ha listát is szeretne állítani.

Varga-Damm Andreával egyébként még tavaly decemberben készítettünk interjút indulásának bejelentése után. Ebben az interjúban többek között arról beszélt, hogy a Fidesz érdeke volt Márki-Zay Péter győzelme az előválasztáson, de az interjúban többek között lefideszezte a Mi Hazánkot, illetve beszélt a Jobbik előtti idejéről, amikor a fideszes Hende Csaba munkatársa, illetve a Fidesz álláspontját mindig helyeslő CÖF alkalmazotta volt.

NYITÓKÉP: Varga-Damm Andrea / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek