+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Petróczi Rafael
2020. december 4. péntek, 11:06
Zászlót bontott a részben volt jobbikosokból álló Polgári Válasz nevű mozgalom, ami egyfajta harmadikutassággal szeretné képviselni a polgári értékeket, és alternatívát nyújtani azoknak, akik sem a Fidesszel, sem az ellenzéki összefogással nem szimpatizálnak. De mit is terveznek pontosan? Interjú Bencsik Jánossal, a mozgalom alapítójával!

Péntek reggel zászlót bontott a Polgári Válasz, Bencsik János volt jobbikos, most független országgyűlési képviselő mozgalma. Közleményük szerint

 

a polgári értékeket szeretnék képviselni, mert ezeket sem a Fidesz, sem a közös pártlistára készülő ellenzék nem vállalja.

 

A Polgári Válasz azt is leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem fognak közös listán indulni az elmúlt tíz vagy az azt megelőző nyolc év kormányzásának felelőseivel. Az Azonnali megkereste Bencsik Jánost, hogy megtudjuk, miben mások, mint a többi ellenzéki politikai szerveződés, illetve mik a terveik a zászlóbontás utánra.

 

+ + +Másfél hónappal ezelőtt lépett a nyilvánosság elé a szintén a polgári értékeket hangsúlyozó Új Világ Néppárt. Miben különböznek a Pálinkás Józseféktől?

 

Pálinkás úrék is hasonló értékekért szálltak síkra, mint mi. A legnagyobb különbség – azon túl, hogy ők nálunk egy-két generációval idősebb szavazókat tudnak leginkább megszólítani – az, hogy

 

Pálinkásék a polgári értékek képviseletét a mostani ellenzéki együttműködés keretein belül képzelik el. Ez a mi véleményünk szerint nem járható út.

 

Fontosabbnak tartjuk, hogy a szavazók lássanak maguk előtt olyan politikai csoportokat, akik őket hitelesen képviselni tudják: ezt a munkát nem lehet megspórolni. Ezt most az ellenzéki oldalon sokan megspórolják, mert úgy gondolják, hogy pusztán a választójogi okoskodással, hogy milyen technikai feltételekkel induljanak, több szavazót lehet elérni.

 

A mozgalomban önön kívül van még egy volt jobbikos Rába Kálmán személyében. Mondhatjuk, hogy a Magyar Hang olvasóinak mozgalma lesz a Polgári Válasz?

 

Abban bízom, hogy mindenki mozgalma, később akár pártja leszünk, akik hozzánk hasonlóan azt gondolják, hogy a politikát nem lehet az ideológiáktól kiüresíteni, és identitásában, érzésvilágában nagyjából azt képviseli, mint mi is: azt, amit az első Orbán-kormány akart képviselni. Azt, hogy ennek a csoportnak milyen más körökkel lesz közös halmaza, még nem tudom.

 

Mozgalmának egyik alapítója, Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa polgármestere tagja annak a Közösen Vas Megyéért Egyesületnek is, aminek a volt jobbikos Bana Tibor az elnöke. Ez azt jelenti, hogy Bana Tibor is csatlakozik majd a Polgári Válaszhoz?

 

Igen, a polgármester tagja a Vas megyei szervezetnek, de az esetleges csatlakozókról majd később értesítjük a sajtót.

 

Mit szól ahhoz, hogy beelőzték a zászlóbontással a szintén exjobbikos Varga-Damm Andreát, aki az Azonnalinak november közepére ígérte a saját mozgalmának bejelentését, ami azóta sem történt meg? 

 

Varga-Damm Andreának erről a tervéről a sajtóból értesültem, nem tudom, hogy ez a kísérlete most hol tart.

 

Megvolt a zászlóbontás: mi a következő lépés?

 

Az alapító nyilatkozatunkban lefektetett értékek mentén toborzásba kezdünk országszerte. Nyilván a karácsonyi időszak és a covid miatti korlátozások szűkítik a mozgásterünket, de

 

főleg a tavaszi hónapokban nagyon intenzív építkező, szervező munkára számítok.

 

Elkezdték bejegyeztetni pártként is az új mozgalmukat?

 

Várjuk a csatlakozókat, akik hasonló értékrend mellett kötelezik el magukat, és van bátorságuk is közéleti szerepet vállalni. Az esetleges pártalapítást ennek függvényében fogjuk majd megtenni.

 

Ez akkor egyfajta igényfelmérés?

 

Igen, szeretnénk megnézni, hogy van-e társadalmi támogatottsága annak, amit mi az egyedüli, helyes és vállalható politikai iránynak gondolunk. A következő hónapok során ki fog derülni, hogy mekkora a társadalmi támogatottsága ennek a mozgalomnak. Ha azt fogjuk látni, hogy van valós támogatottsága, akkor

 

a pártalapítás is szóba kerülhet, hiszen bevallottan politikai mozgalomként indultunk.

 

Mennyire bizakodó tekintve, hogy például a tavalyi önkormányzati választáson indult már a fővárosban olyan politikai szerveződés, ami szintén elutasította a kormánypártokat és az ellenzéki összefogást is? A Sétáló Budapest a szavazatok 4,46 százalékát szerezte meg Budapesten.

 

Abszolút bizakodó vagyok, mert az elmúlt fél év során független képviselőként nagyon sok megkeresést és bátorítást kaptam, hogy teremtsük meg a politikai képviseletét annak a több százezer embernek, akik nem tudnak jó szívvel csatlakozni a két nagy politikai tömb egyikéhez sem.

 

Miután a Momentum és az LMP is bejelentette, hogy csatlakoznak a közös listához, ez aktuálisabb, mint valaha. Most csalódniuk kellett azoknak, akik abban bíztak, hogy lehet majd különböző pártokra és programokra szavazni 2022-ben, alig maradt olyan szereplő, aki tudna alternatívát kínálni a két politikai tömbön kívül.

 

A siker egyébként relatív: a Sétáló Budapest egy nagyon friss mozgalomként tudott nagyon rövid idő alatt a parlamenti küszöb környékére kerülni. Igaz, csak Budapesten, de azt gondolom, hogy amit a csapatuk összehozott, pont azt bizonyítja, hogy

 

ha meg tud jelenni egy új politikai pólus, akkor annak igenis van gravitációs ereje.

 

A szavazóik pedig attól még nem tűntek el, hogy Puzsér Róbert most politikailag nem aktív. Sőt, élek a feltételezéssel, hogy ha már 2019 októberében, amikor még nem tűnt ennyire egyszólamúnak az ellenzéki összefogás, ilyen sok támogatója volt a harmadik utas politikának, akkor a mostani helyzetben a számuk nem csökkent, hanem inkább nőtt. Én sem tudnék most választópolgárként jó szívvel választani, ha egy Orbán és egy Gyurcsány fémjelezte lista közül kéne választanom. Valószínűleg vagy nem mennék el szavazni, vagy néznék magamnak egy esélytelennek tűnő, de vállalható pártot.

 

Látni kell, hogy az ellenzéki oldalon most nagyon markáns, hangsúlyos és következes ideológiája nagyjából a Demokratikus Koalíciónak van, és a pártok többsége nagyrészt ehhez igazodik. Ami egy-két éve még egy fideszes mantra volt, és megmosolyogtuk, hogy igazából Gyurcsány vezeti az ellenzéket, az mára sajnos valósággá vált. Mi lesz azokkal, akik úgy szeretnének kormányt váltani, hogy közben nem szeretnék visszahozni a 2010 előtti kormányok emblematikus figuráit? Ezeknek az embereknek kell alternatívát nyújtani, és

 

ez nem az ellenzék megosztása, csupán megadjuk a lehetőséget, hogy az emberek jó szívvel tudjanak szavazni valakire, és ne kelljen elvtelen kompromisszumot kötniük.

 

Egyelőre mennyien vannak?

 

Számokat nem szeretnék mondani. A zászlóbontó bejelentésen megjelent négy fő szimbolikus volt: legyen jelen országgyűlési, megyei és önkormányzati képviselő, illetve polgármester is, jelezve, hogy mindegyik színtért fontosnak tartjuk, a 850 fős kisfalutól egészen Budapest legpatinásabb kerületéig. De nem négyen, hanem jóval többen vannak, akik megkerestek, és jelezték a csatlakozási szándékukat. Most próbáljuk ezeket az embereket egy közös hálózatba szervezni, az eddig spontán kialakult szerveződésnek egy szervezeti keretet adni.

 

Ez alapján mi a reális cél 2022-ben? Lesz a Polgári Válasznak önálló listája?

 

Nem szeretnék 2022 kapcsán még semmi konkrétumot mondani. A fő cél egyelőre a közösségépítés. Hogy milyen további célkitűzésekre van remény, az annak függvénye, hogy ez a közösség mekkora lesz.

 

A mozgalom logójában a római hármas is a harmadikutasságra utal?

 

A logónk többféle jelentést hordoz magában.

 

Alapvetően azoknak a polgári értékeknek a szimbóluma, amiket képviselünk: a görög kultúra, a római jog, és a keresztény erkölcs.

 

Emellett nyilván van egy erős áthallás a harmadikutasság irányába.

 

Nem tartanak attól, hogy a kereszténység hangsúlyozásával kizárnak sok nem hívő embert, akiknek egyébként szimpatikus lenne a mozgalom?

 

A polgári értékrendnek sokféle színárnyalata van, nekünk ez ezt jelenti. Nem arra készülünk, mint amit a Fidesz szokott csinálni, nem fogunk a templomban politizálni, a parlamentben sem fogunk ájtatoskodni, de vannak olyan alapértékeink, amiket megkerülhetetleneknek tartunk.

 

Van az a híres mondás, hogy „Európában még az ateisták is keresztények”, és igen, a kereszténység értékei sokkal tágabbak, mint elsőre gondolnánk. Rengeteg magyar, és rengeteg európai ezen értékrend szerint éli az életét, még akkor is, ha nincsenek mindig tudatában. Azt gondolom, hogy világos identitás nélkül nincsen hiteles képviselet sem, és

 

az, hogy mi ezen értékek mellett köteleztük el magunkat, nem jelenti azt, hogy az általunk képviselt ügyek ne lennének szimpatikusak olyanoknak is, akiknek a vallás egyébként nem játszik meghatározó szerepet az életükben.

 

Tartanak attól, hogy meg fogják kapni, hogy a Fidesz kottájából játszanak azzal, hogy megalapítják a sokadik politikai csoportot, ami egyik nagy tömbbe se illeszkedik?

 

Mind a két oldalról támadásra számítok – hogy melyik lesz a hevesebb, még nem tudom. A kormányoldal azért nem fog szeretni, mert mi leszünk az élő mementója annak, hogy ők milyen értékeket árultak el. Mi leszünk azok, akik minden megszólalásunkban – mint tüske a körmük alatt – állandóan emlékeztetni fogjuk őket arra, hogy milyennek hazudták magukat.

 

Az összellenzéki sajtó és pártok egy része pedig azért lesz kritikus, mert sokan csodafegyverként tekintenek az összellenzéki választástechnikai együttműködésre – és mindenkiben potenciális fenyegetést, akár ügynököt látnak, aki ezt veszélyezteti. Mi értelmes, felnőtt emberekként kezeljük a választókat, és abban bízunk, hogy sokan fel fogják ismerni:

 

a jelenlegi ellenzéki tortát lehet még tovább szeletelni, de nem érdemes, és a mozgalmunk plusz szavazókat fog mozgósítani, nem pedig a meglévőkből elvenni.

 

És nálunk, szemben más politikai alakulatokkal – nem nevezem meg a két pártot, nyilván mindenki tudni fogja – az első perctől világos lesz, hogy egy markáns ellenzéki politikai mozgalom vagyunk, nem pedig álellenzéki vagy burkolt kormánypárti kezdeményezés.

 

A szintén harmadik utas, sem a Fideszt, sem az ellenzéket nem támogató Kétfarkú Kutya Párthoz hogyan viszonyulnak?

 

Látok tőlük nagyon szimpatikus önkormányzati kezdeményezéseket, akciókat, de hogy ők viccpártként egy országgyűlési választáson mennyire vehetőek komolyan, afelől vannak kétségeim. A kutyapárt egy trollpártnak indult, ami elkezdett az utóbbi hetekben komolyan politizálni. Szeretném kivárni, hogy ők mennyire veszik komolyan saját magukat.

 

Mi pont azért hirdettük meg a mozgalmunkat, hogy akik se Gyurcsányra, se Orbánra nem akarnak szavazni, azok ne csak egy viccpártra szavazhassanak.

 

NYITÓKÉP: Rába Kálmán, a Vas Megyei Közgyűlés tagja, kőszegi önkormányzati képviselő; Mihátsiné Dózsa Hajnalka, Ostffyasszonyfa polgármestere; Bencsik János országgyűlési képviselő; Varga Dániel, Budapest I. kerület önkormányzati képviselője / Polgári Válasz

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás