Varga-Damm Andrea: A Fidesz érdeke volt Márki-Zay Péter előválasztási győzelme

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.23. 07:14

A Jobbikból 2020-ban kilépett politikus is bejelentkezett miniszterelnöknek titokzatos hátterű pártjával, a Reformerekkel. Ígérete szerint az irányvonal az lesz, mint ami az övé is. Maratoni interjú a Jobbik néppártosodásáról, a fideszes Mi Hazánkról, és a nem oltásellenes oltáskritikáról.

Varga-Damm Andrea: A Fidesz érdeke volt Márki-Zay Péter előválasztási győzelme

Kezdeném egy kissé provokatív kérdéssel: nem túl egyértelmű kör a karrierjében, hogy Henda Csaba munkatársa és az erősen fideszese Civil Összefogás Fórum egykori jogásza pár év kilengés után visszatér egy összefogáson kívüli párttal három hónappal a választások előtt, és az ellenzéket egyelőre valamivel többet szidja, mint a kormánypártot?

Aki engem Fidesz-ügynöknek tekint az buta, vak. Egyáltalán nem szidom az összellenzéket többet, mint a Fideszt: aki nézi az oldalamat, az láthatja, hogy erősen kormánykritikus vagyok.

Azért érdeke ez az összefogás az ellenfeleimnek – márpedig az összellenzék és a kormánypárt is az ellenfelem –, mert torkukon akadt a szó. Azért, mert

egy olyan ember jelentkezett be miniszterelnöknek, aki az elmúlt három és fél évben bebizonyította, hogy tudja, mi az a parlamenti munka, a kormányzás, mik a gazdasági, társadalom- és külpolitikai problémák.

Egyszerűbb úgy hitelteleníteni valakit, hogy odatapasztják valamihez.

Akkor meg sem keresték a Fidesztől?

Engem nem mernek onnan. Ennyire buta a magyar közélet, hogy képtelen valakit az értékén kezelni? Ha valaki engem ismer, az tudja, hogy nem lehet megkeresni.

Amiről beszélt, hogy én hol és mit csináltam, oda nem kellett politikai elkötelezettség, csak az eszem.

Akkor most is dolgozna a Civil Összefogás Fórumnak?

Minek dolgoznék én nekik? Nincs témájuk.

Amikor ön dolgozott nekik, volt?

Igen, a devizahitelesek megmentése. Az volt a munkám, hogy a kormány 2011 óta kidolgozott tanulmány alapján készítsek a kormánynak egy megoldási javaslatcsomagot az ő helyzetükre. Ennyi, ezt bemutattuk a sajtó előtt.

Ha az MSZP kért volna meg erre, akkor nekik csináltam volna meg, ha a DK, akkor nekik.

Mindössze pár napja jelentette be, hogy miniszterelnök-jelöltként indul. Kik lesznek a jelöltek és kik gyűjtik az aláírásokat?

Ha bármelyik másik pártot megkérdezi, még nem tudják megmondani.

Igen, de azért a Fidesznél, az ellenzéknél, de még talán a Mi Hazánknál is lehet sejteni.

Igen, sejteni. Amikor eljutunk oda, mindenkit megismernek.

Három hónap van tulajdonképpen.

Én nem mától készülök a választásra, hanem másfél éve. A Reformerek 2020 júniusában alakult meg, tényleg azt gondolta, hogy azóta üldögéltünk?

Annyit elárul azért, hogy lesznek-e ismert arcok?

Lesznek ismertebb és kevésbé ismert jelöltek, egy közös tulajdonságuk lesz, hogy ők már elértek valamit az életben. Helyben ismert emberek lesznek, méghozzá közismertek. De nem fogok olyanról beszélni, amit más pártoktól sem kérdeznek meg.

Egy biztos: a kormányváltás esélyét nem fogjuk rontani. De amíg a teljes ellenzéki sajtó a Fidesz kisgyerekét, a Mi Hazánkot reklámozza, addig nézzék el nekem, hogy én azt szeretném, ha valóban kormányváltás lenne, és minőségi ellenzék indulna, ahova nem tud beférkőzni olyan szatelitpárt, mint a Mi Hazánk.

De a Mi Hazánk tulajdonképpen nem is az ellenzék része, legalább is nem a kormányváltásért dolgozóé.

Ezt ők kikérnék maguknak, de a Fidesz kisgyermekeként kezeli. Témákat adnak nekik, és népszerűséget szerezhetnek. Megkapták az emberei jogokat sértő intézkedésrendszert az oltásokkal kapcsolatban most, de a végrehajtói botrány idején készült egy olyan videó, ahol Toroczkai László védi az embereket, és lebuktat végrehajtókat.

Ön szerint honnan volt információja arról, kikkel kell foglalkozni? Hát attól a nemetbiztonsági szolgálati rendszertől, akik már feltárták ezt. Odaadták nekik ajándékba ezt a témát, hogy hozzájuk kötődjön.

Ezért mondják a normális emberek, hogy a politika undorító: semmirevaló embereket emelnek fel. Ezek abban szocializálódtak, hogy cigányoznak és megosztanak.

Egykori párttársairól beszél, ráadásul amikor belépett a Jobbikba, még bőven volt ott cigányozás vagy Novák Előd.

Akkor már nem az volt. Persze, ott voltak, de Toroczkaiéknak már marginális szerepük volt. Az látszott, hogy Vona Gábor totálisan próbálja őket visszatolni.

Én már akkor érkeztem, amikor Toroczkai László nem volt parlamenti képviselő.

De ezt a vonalat nem is csak ő hozta, hanem például Vona Gábor is.

Korábban, igen, de ahogy elkezdte belátni, hogy neki néppártot kell építeni, levetette. 2018-ig 500 ezer értelmiségi szavazót szerzett.

De mennyire hiteles egyik napról a másikra váltani?

Ez egy hosszú, éveken át tartó folyamat volt. Ha ők nem új alapon álltak volna, nem jelent volna meg velem együtt sok szalonképes arc.

Ön el tud képzelni cigányozást Steinmetz Ádámtól vagy Brenner Kolomantól? Ezek az emberek már a néppárti politikát jelentették meg, mert ideálltak, hogy a Fidesznek ellenpontot adjanak a jobboldalról.

Visszatérve a jelenre: elmondta, hogy árkokat akar betemetni és hasonló szép dolgok, de mi a különbség eközött, és mondjuk Gattyán György szintén elég nehezen megfogható digitalizációs vágyai között?

Remélem, hogy elég nagy.

Én a huszonhatodik legnépszerűbb ellenzéki politikus vagyok, nem a semmiből jöttem.

A párt irányultsága olyan, mint az enyém. Aki azt mondja, hogy rólam semmit nem lehet tudni, az nem tájékozódik. A honlapunkon ott van minden, a céljaink, a küldetésünk. 

Annyit biztosan lehet tudni rólunk, mint a Párbeszédről, de őket senki sem kérdezi, pedig a párt egy pióca, ami mindig keres magának egy gazdatestet. Az LMP-ről annyit tudni, hogy zöldek, de egyáltalán nincs zöld programjuk. Magyarországon szinte semmit nem tudunk a pártok irányultságáról, és csak egy közös van bennük: hogy a másik silányságából kovácsolnak magunknak erényt. Mi nem abból akarunk erényt csinálni, hogy a másik rossz, hanem mi jók vagyunk.

Azt a társadalmi csoportot célozzuk meg, ami nem szekértábor logikával elvtelenül áll egy adott oldal mellett, hanem azokat, akik megnézik a kínálatot, és értékalapon keresik, kire szavazzanak.

Ez tippre hány embert jelent?

Ez hárommillió ember.

Jól értem, hogy lát arra esélyt, hogy áprilisig összeszed hárommillió szavazót?

Nem, közülük kell 250 ezer embert szereznem, hogy bejussak a parlamentbe.

Akkor nem akad ki, ha nem ön lesz a miniszterelnök 2022-től?

Tudja, ki lesz Magyarországon a miniszterelnök? Akit száz országgyűlési képviselő megválaszt. Ezért sem Orbán Viktor, sem Márki-Zay Péter nem mondhatja biztosra akkor sem, hogy ők lesznek, ha megnyerik a választást. Amikor az előválasztásnál elegem volt a sok sületlenségből, kiömlött belőlem, hogy ezt tudomásul kéne venni. Másnap ugyanezzel jött ki Gyurcsány Ferenc is.

A magyarok félreértenék, hogy az lesz a miniszterelnök, akinek a pártjára a legtöbben szavaztak? Ez már elég régóta így van itt. Ezt szokták meg, de csak azért, mert mindig mindenkinek megvolt az 51 százaléka. De ma olyan zavaros a virág, hogy az emberek valami másra vágynak. Már senki sem az a régi palettán, mint aminek mondja magát.

Nem ennek az újdonságkeresésnek a jele Márki-Zay Péter jelöltsége is?

Az ő jelöltségét két dolog idézte elő. Először is az, hogy ügyetlenek voltak az előválasztás szervezői, és nem szabadott volna három jelöltet a második fordulóra szavazni.

De így is ketten küzdöttek végül, Karácsony Gergely visszalépett.

Igen, a második helyről. Az egyenes út az lett volna, ha Karácsony és Dobrev Klára küzd meg, és sokkal tisztább küzdelem lett volna, mert a Fidesznek egyikük mellé sem lett volna érdeke szavazókat küldeni. Talán még Dobrev Klára mellé.

Második hiba: ha előválasztást tartanak az ellenzéki pártok, akkor beengedik a komplett fideszes szavazótábort. Senki nem gondolja komolyan, hogy a fideszesek, nem mentek el.

Na várjunk, ön azt állítja, hogy a Fidesz belenyúlt az előválasztásba?

Nyilván. Az első fordulóba az volt az érdek, hogy Dobrev Klára nyerjen, mert azzal lehet hergelni a férje miatt a népet.

De idő közben az előválasztáson látta mindenki, hogy ki az erős: Márki-Zay Péterről mindenki tudja, hogy nem felkészült politikus, rengeteg hiányossága van és tájékozatlan.

Azt se tudta elmondani a parlament előtt, hogy mire szól az aláírásgyűjtés. Ő arra építi az imázsát, hogy épp mi tetszik az embereknek. De egy miniszterelnöknek komplexebbnek kell lennie.

Tehát az előválasztás nem is Gyurcsány-show, hanem Orbán-show volt?

Így van, azzá szervezték. Az ellenzék szervezte azzá. Egy ekkora hatalommal szemben nem lehet úgy elindulni, hogy nem a legprofibb módon szervezem, és nem teszek bele biztonsági elemeket.

És a többi közös jelölt?

82 helyen olyan ellenzéki jelölt van, akit a kutya nem fog megválasztani.

Látszik, mennyien mentek el szavazni: 75-80 ezer szavazóból, aki 900 szavazatot kapott tizenegy nap alatt és online szavazási lehetőséggel, azt nem érdemes elindítani.

De hát már az elejétől fogva sem számítottak ennél több szavazóra.

Igen, mert az első pillanattól kezdve ellenzéki szerepre játszanak, csak több széket akarnak.

Gondolkozzon: 40 ezer milliárdos államadósság, egy járvány második felében vagyunk nemzetközi krízis közepén bebetonozott rendszerrel, és azzal a valutával, amit úgy rángatnak a piacok, ahogy épp a kedvük tartja.

Aki ilyen környezetben ilyen kvalitásokkal kormányozni akar, az bukásra van ítélve. Gyurcsány Ferenc pontosan látta, hogy az ellenzéki szerep kell, csak hangosabb szóval. 2026-ra már annyi változás jön, hogy könnyebb lesz győzni.

És hol van ebben a szerepe a Reformereknek?

Ebben nincs szerepe, mi alternatív politikát mutatunk, ami megmutatja másoknak, hogy hülyítik be az embereket a saját politikai közösségeik. Hallaná, hogyan beszélnek emberek a szavazókról.

Azt is mondta, hogy az ellenzék mára milliárdosok csataterévé vált. De kikre gondol, a legtöbb ellenzéki pártnak pénze is alig van.

Amennyi pénzt Bajnai Gordon begyűjtött nekik, abból három kampányt meg lehetne csinálni. De ott van Bige László, és persze Márki-Zay Péter, aki minden pénzt elfogad.

Amikor Márki-Zay azt mondja, könyörögnie kell az ellenzéknek, az színház. Az a pénz ott van, ez csak a társadalom hülyítése.

Én már tudom, mibe kerül az óriásplakát, a miénkből 69 van kint az országban. Ennek a százszorosa van kint az országban az ellenzéktől. Honnan van a pénz?

Nyilvánosan oligarcha utoljára 2018-ban szállt be a kampányba, az épp Simicska Lajos volt a Jobbik mögött. Az is zavarta?

Úgy szállt be, hogy nem tudtuk, mennyi pénzt és milyen feltételekkel ad. Ezt csak három ember tudta, és ez a Jobbiknak rendkívül sokat ártott.

Az emberek egy része nem is tudja, hogy ezeknek az embereknek vissza kell adni a pénzt, amit beletoltak, de természetesen pozícióval, közbeszerzésekkel, közpénzből.

Ezt azért 2018-ban is lehetett sejteni.

Igen, de én nem voltam döntési pozícióban. Mit tudok tenni, ha egy pártban csak egy jelölt vagyok?

Kilépni, felszólalni.

Mit mondjak? Hogy nem tudom mennyi pénzt adott, de ne adjon? 

Hát azt sem tudjuk, mennyi pénzt adott Bige László.

Egyet tudunk: a plakátmennyiség már most olyan sok pénzt. Én nagyon kedvezményesen vehettem, de ha már akár egy forint állami támogatást kaptam volna, sokkal többet kellett volna érte fizetnem.

Tehát Simicska ártott 2018-ban?

Amikor odaadta az amúgy üresen álló plakáthelyeit, az egy pozitív dolog volt, nem is érdekelt senkit. De amikor elmondta, hogy ő támogatja is a Jobbikot, biztos vagyok benne, hogy ártott. Csöndes támogatónak kellett volna maradnia. 

Bige László persze a nép számára tűnhet egy hősnek és a rendszer áldozatának most, hogy eljárások folynak ellene, de csak addig, ameddig nem kezd el kérkedni a pénzével.

Amikor egy nettó 120 ezret kereső valaki azt hallja, hogy aki meg akarja szerezni az ő szavazatát, azon egy milliárdos pöffeszkedik, az öngyilkosság.

De a politikáról olyan nagy meglepetés az, hogy sok pénz kell hozzá?

De akkor mondjuk ki! A Fidesz és a baloldaliak mögötti gazdasági hátország tulajdonképpen ugyanaz a bagázs, ugyanazzal a lopott múlttal és ugyanazzal a szándékkal. Csak most egy másik kör azt mondja, hogy most ők akarnak jobban részesülni a közvagyonból Mészáros Lőrinc helyett.

Ezt tulajdonképpen három Jobbik-szakadár párt, a Mi Hazánk, a Polgári Válasz és ön is állítja.

Tisztázzuk, mi nem szakadár párt vagyunk.

Egyedül engem és Sneider Tamást üldöztek el a pártból.

Sneider Tamás visszatérése nem merült fel?

Nem, de én minden a Jobbiknól távozó képviselőjelöltnek elmondtam, szívesen dolgozok velük. Hogy nem éltek vele, azzal én nem tudok mit kezdeni.

Tehát mégis egyedül marad a világ ellen?

Én is hosszan hezitáltam, induljak-e. Végül felmértem a veszélyeket, de nem egyik pillanatról a másikra döntöttem el.

Ne felejtsen el valamit: én a közéletben rendkívül tájékozott ember vagyok. Felvet egy témát, megnyom egy gombot, és egy órát beszélek róla, és nem fecsegek.

De csütörtök óta tudom, hogy nagyon érdemes volt elindulnom, mert felkavartam az állóvizet. A fősodrú média elhallgat, közben a semmirevalókat reklámozza.

Gattyán még nem mondott semmi értelmeset, de minden nap három cikket írnak róla. Szerintem azért, mert pénzt kapnak érte.

Vagy esetleg azért, mert ő egy celeb a politikán kívülről.

A társadalom 80 százaléka az arcát sem ismerte, és nem tudják, kicsoda!

Visszatérve: a Jobbik ezek szerint sokat vesztett önnel?

A Jobbik kidobta az ezüstjét az ablakon. Mindenkit kiüldözött, aki adta a párt arculatát.

A 2018-as lista első öt helyéről csak Steinmetz Ádám van ott, ezt a négyet két év alatt sikerült kiüldözni, és nincs kivel pótolja. Jakab Péter nem tudja ezt elvinni egyedül.

Ezek szerint Jakab Pétert tehetséges politikusnak tartja?

Nem, ő csak tehetséges szónok.

Ő magáról is mondja, hogy neki nincsenek víziói, elképzelései a társadalomról, ő egy végrehajtó. Ha egy kommunikációs szakember azt mondja, Orbán Viktort el kell küldeni melegebb éghajlatra, azt begyakorolja. Ez nem politikus, ez nagyon jó szónok.

Nekem az volt a célom, hogy őt dédelgessük ebben, és megadjuk neki a lehetőséget, mert azzal a Jobbik is emelkedik. De ő nem egy vezető, és ő nem is titkolja ezt. 

Önnel kapcsolatban megkerülhetetlen téma a koronavírus elleni védőoltás, talán mondhatom oltásszkeptikusnak. Ebben mégis egy platformon van a Mi Hazánkkal?

Soha nem voltam oltásellenes. Akkor kezdtem el megszólalni ebben, amikor rájöttem, hogy egy darab szakmai szabályt sem tartanak az oltás során.

Tömegével oltottak fertőzötteket, lázas embereket, pajzsmirigy-betegeket, akiknek ellenjavaltak ezek a vakcinák. Semmilyen vizsgálat és kikérdezés sincs ezekről. Én jogász vagyok, megkövetelem ezt.

De hát a védőoltás előtt a papírokon ki kell tölteni az ezekre vonatkozó adatokat.

Azok a kérdések nem a szakmailag fontos kérdések, nem elégségesek. Nem tesztelték az embereket, egy csomó akut fertőzöttet oltottak be.

Én 2020 márciusában felhívtam és leültettem a biokémikus barátnőmet, és elmondattam vele mindent a vírusról. Ő elmondta, hogyan lehet védekezni, hogyan szaporodik, hogyan lehet akkor is védekezni, ha már a szervezetben van. Én és a családom védekezünk, a kormányzat a társadalom számára egy mondatnyi tájékoztatást sem adott. Pedig ha elmondták volna, az emberek tudták volna, hogyan kell védekezni.

Tulajdonképpen mit nem tudtak?

Például azt, hogy két helyen szaporodik a vírus, és anélkül nem tud betegséget kiváltani: garaton és orrnyálkahártyán. Ha megmondták volna nekik, hogy hetente egyszer fertőtlenítsék ezeket, megölik.

Minden héten kétszer gargalizálni erős szájvízzel, mert az öli a baktériumokat. Nem hangsúlyozták a kézmosást sem Semmelweis Ignác országában. 

Azért ezt a nyálkahártyán megölés dolgot nem nagyon hallani egy szakembertől sem. Mondjuk Rusvai Miklósnak vagy bárkinek mi oka lenne elhallgatni, hogy megölhetjük a vírust, ha megtehetjük?

Mert már az első perctől kezdve tudták, hogy lesz oltás és abból iszonyatos pénzeket lehet majd szerezni.

Úgy rendelik a vakcinákat, hogy nem számoljuk, mennyit kell majd beadni. Én az egészségügyi kormányzatot hibáztatom, de meggyőződésem, hogy Orbán Viktor és Pintér Sándor organizálják az egész kezelést.

Meglepően hasonlóan döntenek vakcinabeszerzés mellett a többi országban is.

Ez nemzetközi sztori, minden országot lefizetnek a gyógyszercégek. Mondok egy példát! Minden magyar gyógyszerbeszállító látja, hogy az ő gyógyszerét melyik orvos írja fel. Milyen alapon? Ők preferálják a több gyógyszert felíró orvosokat. Ez kicsiben így van itt, és így van a nagyvilágban. A természetes ellenállást másodrangúan kezelik.

Ezeket nem magam találom ki, engem orvoscsoport vesz körül. Ráadásul diktatórikus módon kezelik ezt az járványt. 23 hónap alatt az emberek 88 százaléka nem is találkozott a vírussal.

Ennek a számnak valószínűleg köze van a lezárásokhoz és az oltásokhoz is.

Egy frászt! Amikor egy családtag beteg, vele élnek öten, és senki nem kapja el?

Igen, ezek egyéni történetek, de nem épp elég, ha tízből egy családban történik nagyobb baj?

Ezek általános, generális jelenségek. Én akkor kaptam fel a vizet, amikor azt láttam, hogy három oltás után is sorra betegszenek meg az emberek.

És ezek az emberek nagyon nagy valószínűséggel lábon ki is hordják a betegséget.

Ugyanúgy kihordták volna valószínűleg oltás nélkül is.

Ha 88 százalék nem is találkozott vele, akkor hogyan számolunk ezzel? Az emberek 90 százaléka akkor sem lett volna nagyon beteg, ha nem oltatja be magát. Ha megnézni a számokat, akkor ez jön ki.

Nem elég nagy szívás bekerülni abba a maradék 10 százalékba?

De azért beoltok hétmillió embert, hogy száz ember ne betegedjen meg komolyabban?

Azért az intenzív osztályokon dolgozó orvosok erről egész mást mondanak. Bár a kormány megtiltja a nyilatkozatot erről, és eltitkolja a statisztikákat, az ottani dolgozók állítása szerint elenyésző a beoltottak száma náluk.

Ez nem igaz.

Ezek szerint hazudtak?

Ő azt látja a saját osztályán. Őrület, az orvosok vetítik az országra a saját személyes tapasztalatukat.

De hát ha azt látják, hogy tele vannak az intenzív osztályok, és kevés az oltott, akkor mit mondjanak?

50 százaléka a betegeknek oltott. Ezt most már Gulyás Gergely is elismerte, azt mondta, hogy a kórházban lévő betegek nagyjából 45 százaléka oltott.

És azért rágtam be, mert az összes vakcina leírásába az van írva, hogy a megfelelő adagolás mellett megelőzi a koronavírus-fertőzést.

Ma már mindenki arra emlékszik, hogy azt mondták, hogy oltottan is el lehet kapni. Azt kellett volna mondani, hogy próbálkozunk. Ha ezt mondták volna, akkor is elment volna az emberek 60 százaléka beoltatni magát, mert ennyien biztonsági játékosok.

Ön beoltotta magát?

Igen, kénytelen voltam, mert daganatos betegségem volt és műtöttek. Az orvos férjem azt mondta, neki nagy presztízsveszteség lenne, ha kiderül, hogy a daganatos felesége nincs beoltva. De az egész család be van.

Ha oltásellenes lennék, megpróbálom őket lebeszélni. Csak azt kellett volna mondani, hogy próbálkozunk, és ez tényleg történik.

Ha a beteg megnyugtatja ezzel a lelkét, az is segít, mert a betegségek jelentős része pszichés is. Én csak azért szólaltam fel, hogy a szakmai szabályokat nem tartották be.

Akkor ön nem oltásellenes, csak egyértelműbb tájékoztatást akar?

Igen, hogy tudja az érintett polgár, hogy minek veti alá magát. Nem kék plakátokról értesüljön meg Gulyás Gergelytől a kormányinfón, hanem szakértőktől. Ha le van írva, hogy megelőzi a betegséget, és nem előzi meg, akkor erre magyarázatot kell adni.

A felkent szakemberektől érkező tippelgetés olyan bizonytalanságot teremt, össze-vissza beszélnek. Miért nem tudja azt mondani valaki, hogy ez egy új dolog, és loholunk az események után? Nem tudjuk megmondani, mi lesz, nem tudjuk megmondani, mi lesz, nem vagyunk istenek. Semmi presztízsveszteség nem lett volna. 

Az Orbán-kormány tagjaitól megszoktuk, hogy nem szerények, de az orvosokban van a társadalom legnagyobb bizalma. Ők tippversenyt tartanak most.

Az oltáshoz való viszonyom lényege az, hogy lehetett volna számítani az emberek természetes kockázatelemzési készségére. Itt tartanánk, mint most, csak nem lenne ennyi zavarodott és elégedetlen ember.

Ráadásul a kormány szervezte többek közt azokat a tömegrendezvényeket, amik miatt rosszabb lett a helyzet. Érdekes, az én környezetemben senki nem ment tömegrendezvényekre, 22 hónapja sokkal visszafogottabb életet élünk, meg ha el is megyünk társaságba, megvan a távolságtartás, kézmosás. A kormány meg odahív százezreket maszk nélkül, és ez rendben van.

Kicsit menjünk bele a 2022 utáni életbe. Ha megtörténne a csoda, és bejutna a parlamentbe, benne lenne koalíciós kormányzásban?

Én csak koalíciós kormányzásban hiszek. Én azt szeretem, ha 17 párt indul, és 12 bejut a parlamentbe.

Most van az összefogásban hat vagy ha Márki-Zay mozgalma párttá alakul, akkor hét.

Ez még mindig kevés! Minél színesebb egy kormány, annál többen lesznek elégedettek. Amióta először tanultam politikáról, nekem az első pillanattól kezdve az volt az elvem, hogy legalább 3-4 pártnak kell kormányoznia. 

Ezek szerint azért az ellenzéki összefogást egészségesebbnek tartja?

Mindenképp, mindenképp.

És a Fidesz mellett a KDNP-t?

Hát mit gondol, miért kellett indítanom egy kereszténydemokrata pártot? Azért, mert Magyarországon nincs, csak papíron.

Akkor csak megérkeztünk, ezek szerint a Reformerek kereszténydemokrata?

Mindenképp, ott is van a bemutatkozásban. Kereszténydemokrata értékválasztás, a kisgazdák gonodlkodásmódjával és nemzetmentő küldetésével.

A Torgyán József-féle kisgazdáké?

Ő csak papíron volt kisgazda, én a háború előtti kisgazdákra gondolok. Gondoljon bele, milyen nagy dolog volt, amikor megnyertek egy választást!

Azért tudták megnyerni, mert mindenki tudta, hogy egy társadalom erejét a vidék gazdák közössége adja. Ők termelik az ételt, ők adják az erőforrást ahhoz, hogy a munkás dolgozni, az értelmiségi alkotni tudjon.

És ebben a két tömbre írt választási rendszerben komolyan gondolja, hogy az indulása nem csak kárt fog okozni a már eleve koalícióban induló ellenzéknek?

A választási rendszert az egyfordulós választással szúrták le, de az összefogással is van baj.

Én akkor azt mondtam, hogy a választók nem azt kérték, hogy a pártok oldják fel magukat, és induljanak közös listán, úgyis az nyeri a választást, aki az egyéniket nyeri ugyanis.

Az emberek azt kérték, hogy ott mondják meg, ki az az egy, akire szavazni kell. Közös listáról szó sem volt.

De hát az ellenzék részéről sem volt mindig biztos a közös lista.

Dehogy, ezt már korábban bemagyarázták maguknak. Mivel most minden kockázatot ki kell szűrni, akik egyéniben nyertek 2018-ban, azokat eleve újra kellett volna indítani.

Tóth Csabát is Zuglóban?

Halálosan nem érdekel, 2022-ben is meg tudta volna nyerni a körzetét, ha négy évvel korábban meg tudta. Itt most az a lényeg, hogy több ellenzéki legyen a parlamentben, mint fideszes.

A maradék kerületekről mi, az ellenzéki képviselők kiválaszthattuk volna, hol indulunk. Maradt volna 46 körzet, oda lehetett volna hívni civileket és a Momentumot. De két közvéleménykutató egymástól függetelnül is lemérhette volna, kik ott az esélyesek.

Nem kellett volna rá rengeteg pénzt költeni, nem vesznek össze, nem mondják el egymásról, hogy ki korrupt és ki alkalmatlan, és nem történt volna az, hogy 82 helyen esélye sincs nyerni összellenzéki jelöltnek.

Akkor semmi haszna nem volt az előválasztásnak?

Maximum azért, mert beszéltek róla az emberek. De amit én javasoltam, kijön 40 millió forintból, és nem járatják le egymást.

Ön szerint akkor marad 2022-ben a Fidesz?

Ez a gazdaságtól függ és Márki-Zay Pétertől. Én már kirúgtam volna a kampánytanácsadóit.

Ha miniszterelnök akarok lenni, akkor nem foglalkozok többet a pedofilokkal, mint a gazdasággal például. 

Nem azért van ez, mert az embereket épp ez érdekli?

Azért érdekli őket, mert csak ezt kínálják. Annyi olyan téma van, ami rengeteg embert érint. A politika ne beszéljen arról, ki a homoszexuális és ki a heteroszexuális.

A legnagyobb probléma az, hogy olyan abnormális a politika, hogy legalább egyvalakinek kéne a lényegről beszélni.

Én azt mondom a szavazóknak, hogy eddig csak a hülyéket láttátok érvényesülni, most már jöhetnek az okosak!

KÉPEK: Aradi Péter / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek