Az exjobbikos Varga-Damm Andrea szerint az ellenzék nem képes leváltani Orbánt, ezért ő is elindul a választáson

Szerző: Kósa András
2021.12.16. 14:24

Az egykori jobbikos képviselőt saját pártja, a Reformerek szeretné, ha miniszterelnök-jelöltként indulna a 2022-es országgyűlési választáson.

Az exjobbikos Varga-Damm Andrea szerint az ellenzék nem képes leváltani Orbánt, ezért ő is elindul a választáson

Varga-Damm Andrea lesz a Reformerek miniszterelnök-jelöltje – ezt a párt alapítója, a jelenleg független parlamenti képviselő Varga-Damm jelentette be.

A politikus szerint az egyértelmű, hogy az „Orbán-rendszert le kell bontani”, de úgy látja, erre az ellenzéki összefogás nem képes.

Mint mondta, a pártok „az előválasztást is csak arra használták fel, hogy elmondják egymásról, hogy milyen korruptak”, és szerinte ennek is köszönhető, hogy nincs kormányváltó hangulat az országban, október 23-án pedig az is világossá vált, hogy az összefogás pártjai nem tudnak tömegeket megmozgatni.

„Az ellenzéki politika mára milliárdosok kampányává züllött, emiatt ha nyerne is az összefogás, csak csöbörből vödörbe jutna az ország, mert nincs ingyen pénz”

– fogalmazta meg aggályait az egykori jobbikos politikus.

Pártjának célja ezért, hogy alternatívát mutasson, mint olyan politikus, édesanya, aki nem az „árkok mélyítésére, hanem azok betemetésére törekedne”. Ennek jegyében saját pénzéből plakátkampányt indít, ezeken többek között az olvasható majd, hogy „gyűlölet helyett béke”, vagy „káderek helyett szakértelem”.

Kormányzati háttéremberből jobbikos majd független képviselő

Varga-Damm Andrea korábban Hende Csabának, egykori honvédelmi miniszternek, illetve a CÖF-nek is dolgozott, amíg 2015-ben a veszprémi időközi választáson a Jobbik színében el nem indult.

A 2018-as választáson szerzett képviselői mandátumot, akkor a Jobbik listáján jutott be. Miután a választásokon a Fidesz-KDNP sorozatban a harmadik kétharmados többségét szerezte meg, a párt akkori elnöke, az időközben már influenszerré és politikai véleményvezérré vált Vona Gábor után Varga-Damm is elindult az elnöki székért folytatott versenyben, de miután a pártelnök-választást elhalasztották, másodjára már nem indult, így Jakab Péter lett a Jobbik elnöke.

Jakab pedig először tisztogatásba kezdett – mármint a pártból és a frakcióból kilépő egykori jobbikosok szerint –, és le akart számolni a párton belül a párt egykori politikusához, Szávay Istávnhoz köthető ún. Szávay-klánnal. Egy, vélhetően a tisztújító kongresszuson készült kiszivárgott hangfelvételen Jakab szerint a párt több tagja sem bízik benne, és e személyek között név szerint említette Varga-Damm Andreát is.

Varga-Dammot 2020 májusában a Jobbik elnöksége a mandátum visszaadására szólította fel,

arra hivatkozva, mert a politikus hibázott, amikor témafelelősként a Jobbik frakciója egy olyan fideszes törvényjavaslatot megszavazott, amit nem kellett volna, ám Varga-Damm erre nem volt hajlandó.

Ugyan Varga-Damm kitartott amellett, hogy ő párttag marad, végül egy héttel később mégis kilépett a frakcióból és magából a pártból is, mert szerinte ahogy Jakab Péter bánt vele, az túl megy minden határon, azonban a mandátumát ekkor sem adta vissza.

A kilépés után a Sneider Tamással az Azonnalinak adott páros interjújában elárulta, remélik, hogy egyszer még részesei lehetnek egy új nemzeti, konzervatív mozgalomnak. Korábban azt ígérte, 2020 novemberében fog zászlót bontani az új pártja, de ez végül csak 2021 májusában történt meg Reformerek néven, aminek hivatalosan egy tagját ismerjük még:

a KDNP egykori budapesti elnöke, Szalma Botond is tagja Varga-Damm pártjának,

aki a 2019-es önkormányzati választáson Újpesten az ellenzék közös polgármesterjelöltje volt, amíg családi okokra hivatkozva vissza nem lépett a megmérettetéstől.

NYITÓKÉP: Kósa András / Azonnali

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek