A németek ott ütnék Oroszországot, ahol a legjobban fájna, ha az oroszok megtámadnák Ukrajnát

Szerző: Aradi Péter
2022.01.19. 07:10

Még az is lehet, hogy a németek hajlandóak lennének gazdasági áldozatokat hozni, hogy az oroszokat büntessék, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát. Az viszont egyértelműen kiderült, hogy fegyvereket továbbra sem szállítanak.

A németek ott ütnék Oroszországot, ahol a legjobban fájna, ha az oroszok megtámadnák Ukrajnát

Olaf Scholz német kancellár egy sajtótájékoztatón arról beszélt, az Északi Áramlat 2 engedélyeztetésének leállítása is része lehet az Oroszország elleni szankcióknak, ha az oroszok mégis megtámadnák Ukrajnát.

„Világos, hogy ezért mi is magas árat fizetnénk, de minden lehetőséget számításba kell vennünk, ha Ukrajnában katonai beavatkozás történne”

nyilatkozta Scholz egy sajtótájékoztatón, amit Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tartott. Stoltenberg egyébként további egyeztetéseket kezdeményezett az előző heti, látszólag eredménytelen tanácskozások után.

A Németországot Oroszországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat 2 építése szeptemberben befejeződött, műszakilag tehát már elkészült, az oroszok már gázzal is feltöltötték, de a német hálózatüzemeltető hatóság uniós jogszabályok megsértése miatt novemberben egyelőre visszadobta a vezeték engedélyezését, és legkorábban júliusban adhatja meg.

A vezetékrendszer németországi szakaszát üzemeltető vállalat csak akkor kaphatja meg a földgázszállítás megindításához szükséges tanúsítványt, ha a német törvényeknek megfelelő társasági jogi formában szerveződik. A beruházást irányító, svájci központú Nord Stream 2 AG ezért úgy döntött, hogy létrehoz egy német leányvállalatot a vezeték németországi szakaszának üzemeltetésére.

Ezután az Európai Bizottságnak is engedélyeznie kell, az EU külügyi főképviselője pedig nemrég már jelezte, hogy

a jóváhagyás attól is függ majd, mit tesz Oroszország Ukrajnával,

úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy a németek és Scholz ezzel a kijelentéssel inkább csak előre menekültek, nehogy aztán felettük döntsenek a vezeték sorsáról.

Scholz a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy arra számítanak, hogy Oroszország enyhíteni fog a helyzeten, és csökkeniti az ukrán határ közelében állomásoztatott csapatainak a számát, és ő is hozzátette, hogy Németország is kész párbeszédet kezdeni Európa biztonsági kérdéseiről.

Az Európai Unió gázellátásának harmada érkezik Oroszországból, a Reuters információi szerint

az amerikai kormány ezért máris nemzetközi energiavállalatokkal egyeztetett az európai gázellátás megoldásáról,

ha Oroszország és Ukrajna között mégis kirobbanna a háború. Azt nem árulták el a források, mely energiavállalatokkal egyeztetett az amerikai kormány.

Mindeközben Annalena Baerbock német külügyminiszter Moszkvába utazott, Szergej Lavrovval, az orosz külügyminiszterrel tárgyaljon. Baerbock útközben megállt Kijevben is, ahol közös sajtótájékoztatót tartott Dmitro Kulebával, az ukrán külügyminiszterrel. Baerbock itt elmondta, hogy minden agresszív cselekedetnek nagy ára lesz Oroszország számára, azonban történelmi okok miatt

Németország továbbra sem hajlandó fegyvereket küldeni Ukrajnának.

„A diplomácia az egyetlen út” – fogalmazott a német külügyminiszter.

Moszkvában aztán Baerbock megerősítette, hogy ha nincs már lehetőség, Németország kész gazdasági árat is fizetni azért, hogy védelmezzék az alapvető értékeket. „Németország kitart amellett, hogyha Oroszország fegyverként használná fel az energiát, akkor annak következményei lennének az Északi Áramlat 2-re nézve.”

NYITÓKÉP: PES Communications / Flickr

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek